Reuters
StoryEditor

Kolumbijčania prekvapujúco odmietli v referende mierovú dohodu, výsledok bol veľmi tesný

03.10.2016, 07:41
Autor:
TASRTASR
Všetky prieskumy pritom predpovedali jasné schválenie mierovej dohody.

Kolumbijskí voliči v nedeľňajšom referende neočakávane a veľmi tesnou väčšinou odmietli mierovú dohodu medzi vládou a ľavicovou povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC).

Na základe sčítania 99,98 percenta hlasov viedli odporcovia dohody s FARC s výsledkom 50,21 percenta pred 49,78 percenta tých, ktorí ju v referende podporili. Rozdiel bol menej než 59-tisíc z celkovo vyše 13 miliónov odovzdaných hlasov.

Pozrite si aj video ukazujúce oslavy odporcov dohody:

Prieskumy predpovedali jasné schválenie

Takéto výsledky sú úplným prekvapením po tom, ako všetky prieskumy predpovedali jasné schválenie mierovej dohody, píše agentúra DPA. Ako teraz bude ďalej pokračovať mierový proces v juhoamerickej krajine, nie je vôbec jasné.

Kolumbijská vláda a povstalci z FARC podpísali dohodu dosiahnutú po takmer štvorročných rokovaniach len minulý pondelok. Cieľom je ukončiť najdlhší ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike, ktorý si za 52 rokov vyžiadal vyše 220-tisíc mŕtvych a osem miliónov ľudí vyhnal z domovov.

Odmietnutie dohody v referende je tvrdým úderom pre prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorý si mierový proces s FARC stanovil za prioritu pôsobenia vo funkcii.

Mierová dohoda hovorí okrem iného o uskutočnení pozemkovej reformy, odškodnení pozostalých obetí, premene FARC na politickú stranu a zložení zbraní jej odhadovanými viac ako 7000 členmi pod dohľadom OSN.

Prezident sa nevzdáva

"Som prvý, kto výsledky uzná," povedal Santos v televíznom vystúpení po hlasovaní, v ktorom sa tesná väčšina zúčastnených voličov vyslovila proti realizácii dohody s FARC. Santos si mierový proces stanovil za prioritu svojho pôsobenia vo funkcii a dôrazne presadzoval schválenie dohody občanmi.

"Nevzdávam sa. Budem sa usilovať o mier do posledného dňa môjho funkčného obdobia," citovala prezidenta agentúra DPA. Podľa Santosa je dosiahnutá dohoda pre Kolumbiu najlepšou príležitosťou na ukončenie viac ako pol storočia konfliktu s FARC.

Santos avizoval, že prímerie s FARC zostáva v platnosti, pokým sa vláda pokúsi mierovú dohodu zachrániť. Vyjednávačom vlády dal pokyn, aby sa v pondelok vrátili na Kubu, kde prebiehali mierové rokovania, a zhodnotili situáciu spolu s delegáciou FARC. Konzultovať chce prezident aj s opozíciou.

Vodca FARC Rodrigo Londoňo v reakcii na výsledky referenda potvrdil, že jeho skupina bude pokračovať v úsilí o vytvorenie stabilného mieru. Vo vyjadrení pred novinármi v Havane sa o svojej organizácii zmieňoval ako o politickom hnutí, nie povstaleckej armáde, píše agentúra AP.

Odporcovia kritizovali mierne tresty

"FARC sa držia odhodlania dosiahnuť mier a zdôrazňujú svoju vôľu používať už len slová ako zbrane na budovanie budúcnosti," povedal Londoňo, všeobecne známy pod prezývkou Timochenko.

Nad výsledkami referenda vyjadril poľutovanie s tým, že "mienku kolumbijského obyvateľstva ovplyvnila ničivá sila tých, ktorí rozosievajú nenávisť a hnev".

"Kolumbijský ľud, ktorý sníva o mieri, môže s nami počítať. Mier zvíťazí," vyhlásil šéf FARC.

Odporcovia dohody, vedení vplyvným exprezidentom Álvarom Uribem, kritizovali najmä vyrokované pomerne mierne tresty za závažné trestné činy povstalcov. Uribe tvrdí, že vláda zaobchádza s FARC príliš zhovievavo.

V prípade odmietnutia dohody v referenda by sa podľa neho obe strany mali vrátiť k rokovaciemu stolu, čo prezident Santos odmietal s tým, že "plán B" neexistuje.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-03-31 14:31:06 - Feat.: - Title: "Život môže vyhrať." Zelenskyj zaželal skorý mier Ukrajincom i iným národom zažívajúcim vojnu 05 - Modified: 2024-03-27 22:49:04 - Feat.: - Title: Kolumbijská armáda zadržala loď s rekordným množstvom kokaínu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:55