Aleppo ruinyReuters
StoryEditor

Moskva neplní svoje záväzky. USA ukončili spoluprácu s Ruskom na sýrskom prímerí

03.10.2016, 20:08
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty ukončili s Ruskom dvojstrannú spoluprácu v otázke sýrskeho prímeria.

Informovalo o tom dnes americké ministerstvo zahraničia, podľa vyhlásenia ktorého Moskva neplní svoje záväzky spojené s dohodou o prímerí vo vojnou zmietanej krajine. Podľa Washingtonu nemá zmysel spolupracovať vo chvíli, keď ruské a sýrske lietadlá bombardujú mesto Aleppo. Ruské ministerstvo zahraničia ale v reakcii obvinilo USA, že nedokázali splniť kľúčové podmienky dohody o Sýrii a vinu hádžu na iných.

Podľa hovorcu ministerstva Johna Kirbyho končí USA spoluprácu cielenú na ukončenie násilností. "Toto rozhodnutie nebolo ľahké," uviedol vo vyhlásení Kirby. Washington podľa neho neprerušuje všetky kontakty s Moskvou v sýrskej otázke. Stiahne však z krajiny svojich ľudí, ktorí mali za úlohu pracovať na spoločnom americko-ruskom mierovom centre, ktorý malo zabezpečovať vojenskú a spravodajskú spoluprácu oboch krajín v Sýrii, ak by sa podarilo prímerie udržať.

Rusko v posledných dňoch posilnilo svoju leteckú základňu v Sýrii a pokračuje spoločne s armádou prezidenta Asada v bombardovaní Aleppa, pri ktorom podľa sýrskej opozície zahynulo už niekoľko stoviek civilistov.

Moskva tvrdí, že Washington neodlišuje teroristické skupiny a umiernenú opozíciu a že spolupracuje s radikálmi vydávajúcimi sa za prozápadných Asadových odporcov.

Ruské ministerstvo zahraničia to zopakovalo aj v reakcii na dnešné oznámenie americkej diplomacie. "Nečinnosť Washingtonu viedla k tomu, že sa radikáli počas tohto obdobia združovali, dostali zbrane a zmobilizovali svoje zdroje," uviedla podľa agentúry TASS hovorkyňa ministerstva Marija Zacharovová.

"Ukazuje sa, že Washington jednoducho nesplnil kľúčové podmienky dohody pre uľahčenie humanitárnej situácie obyvateľov Aleppa," vyhlásila hovorkyňa. "A teraz, keď nedokázali splniť dohody, ktoré sami vypracovali, sa zjavne snažia zvaliť vinu na niekoho iného," dodala.

Prímerie vyrokované 9. septembra sa začalo rúcať v polovici mesiaca po tom, čo americké lietadlá omylom zaútočili na sýrskych vojakov. Nasledoval útok na humanitárny konvoj v provincii Aleppo, z ktorého USA a ďalšie krajiny obvinili Rusko, ktoré zodpovednosť odmietlo.

Podľa Kirbyho sa dnešné vyhlásenie o ukončení spolupráce nijako nedotkne prebiehajúcej komunikácie zameranej na snahu o vzájomnú koordináciu protiteroristických operácií.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:30