StoryEditor

Biele helmy: Dobrovoľníci, ktorí zachraňujú životy po ruských náletoch

06.10.2016, 18:49
Autor:
rdurdu
V roku 2013 vznikla v Sýrii organizácia Biele helmy, ktorá je zložená z dobrovoľníkov, ktorí riskujú svoje životy pri záchrane iných.

Internet nedávno obletelo video zo Sýrie, na ktorom je vidieť, ako záchranár nesie dieťa, o ktorom si myslí, že je mŕtve. Po vstupe do záchranky však dieťa zaplače, čo dojme záchranára s bielou helmou na hlave a ten sa rozplače tiež.

Mladý muž je členom Bielych heliem - neziskovej organizácie, ktorá združuje dobrovoľníkov, ktorí sú na "mieste činu" prví. Miestom činu je v našom prípade obyčajne polorozpadnutá budova, ktorú zničil nálet a v jej troskách sú ľudia. Počet Bielych heliem sa odhaduje na 3-tisíc členov a podľa serveru NBCNews.com od začiatku občianskej vojny v Sýrii zachránili na 60-tisíc ľudí. Organizácia bola založená v roku 2013.

Medzinárodná podpora

Po jednoduchom prepočte sa dopracujeme k výsledku, že každý dobrovoľník zachránil 20 ľudí. Chod organizácie financujú vlády USA, Veľkej Británia, Holandska, Japonska, Francúzska, Dánska a Nemecka, ale aj dobrovoľníci v internetových zbierkach. Rozpočet organizácie činí 26 miliónov dolárov, uvádza server TheDailyBeast.com.

Biele helmy na seba upozornili aj v auguste, keď z trosiek zachránili 5-ročného chlapca, pokrytého krvou a prachom.

Široké spektrum členov

Členmi organizácie sú pekári, krajčíri, študenti, či lekárnici, ktorí pomáhajú ľuďom bez ohľadu na ich politické či náboženské presvedčenie. Pôsobia v provinciách Aleppo, Idlib, Latakia, Deraa a Damask. Ich práca je však náročná a neraz za pomoc druhým často zaplatia svojim životom.

Ammar Aosalmo, starší člen organizácie v meste Aleppo pre server AlJazeera.com uviedol, že v službe zahynulo minimálne 134 členov. Ich motto je prebrané z Koránu a znie: "ak niekto zachráni život, je to ako keby zachránil život celému ľudstvu."

Aosalmo obvinil Rusov, že náletmi sa zameriavajú na Biele helmy. "Ruské nálety zničili štyri naše centrá minulý mesiac."

Nobelová cena mieru?

Raed Saleh, hlava celej organizácie volá po medzinárodnej akcii a po zastavení používania barelových bômb (ide o improvizované zariadenie, ktoré tvorí barel naplnený ropou, chemikáliami, šrapnelmi a výbušninami, ich použitie v zaľudnených oblastiach má devastačné účinky).

"Barelové bomby - niekedy naplnené chlórom - sú najväčším zabijakom civilistov v Sýrii. Naši neozbrojení a neutrálni záchranári zachránili viac ako 60-tisíc ľudí, no je mnoho takých, ku ktorým sa nedostaneme. Sú tu deti zavalené pod troskami, ktoré nepočujeme. Bezpečnostná rada OSN musí zastaviť používanie barelových bômb a ak to bude potrebné, vyhlásiť bezletovú zónu," uviedol.

V súčasnosti sa udeľujú Nobelové ceny. Biely helmy boli nominované na tú najprestížnejšiu - Nobelovú cenu mieru. O jej laureátoch sa rozhodne 7. októbra. Šéfka amerického Blízkovýchodného inštitútu, ktorý bol medzi tými, ktorí Biele helmy navrhli na Nobelovú cenu, uviedla, že toto ocenenie si zaslúžia.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:29