ramzan kadyrovReuters
StoryEditor

Kadyrov usporiadal detský turnaj v bojových umeniach. Nechutné a neprijateľné, reaguje Moskva

06.10.2016, 14:49
Autor:
ČTKČTK
Priamy prenos z turnaja v Groznom vysielali v utorok ruské celoplošné televízie.

Kremeľ dnes zasiahol do škandálu, ktorý vyvolal čečenský samovládca Ramzan Kadyrov organizovaním súbojov v kontaktnom bojovom športe za účasti malých detí. Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že súťažou by sa mali zaoberať "nadriadené dozorné orgány".

Do zápasov v zmiešaných bojových umeniach, pri ktorých súperi využívajú prakticky akékoľvek údery a chvaty, sa zapojili aj traja Kadyrovovi synovia vo veku desať, deväť a osem rokov. Pravidlá zápasov pritom stanovujú, že zúčastniť sa môžu deti od 12 rokov, a to ešte v špeciálnom ochrannom obleku. Kadyrov súbojom nadšene prizeral a ich účastníkov pochválil na sociálnej sieti Instagram.

V Moskve ale turnaj nadšenie nevyvolal. Šéf ruskej profesionálnej federácie zmiešaných bojových umení Fjodor Jemeljaněnko označil turnaj za neprijateľný a varoval, že deti riskujú vážne poranenia a psychickú ujmu. "Je to nechutné a neprijateľné a ničím sa to nedá ospravedlniť. Je pre vás naozaj tak dôležité organizovať také predstavenie za cenu zranení detských účastníkov?" spýtal sa na diaľku Kadyrova.

Turnaj organizovaný Kadyrovom, obľúbencom prezidenta Vladimira Putina, vyvolal aj podráždenú reakciu Kremľa. Peskov v komentári konštatoval, že "knokautovanie dieťaťa v priamom prenose" by mali vyšetriť nadriadené orgány. Kadyrova ako organizátora pochybnej akcie ale priamo nemenoval.

Čečenský vodca sa v posledných dňoch v ruskej televízii prezentoval ešte raz, keď v stredu ruská štátna televízia Rossija vysielala prvý diel jeho reality šou nazvanej Tím. Šestnásť súťažiacich v seriáli zápasí o právo stať sa Kadyrovovým pobočníkom.

Program je nápadne podobný reality show americkej televízie NBC Učeň (Apprentice), ktorú moderoval Donald Trump, newyorský miliardár a republikánsky prezidentský kandidát. Kadyrov sa svojím obdivom voči Trumpovi netají.

Čečenský autoritársky vodca, ktorý bol minulý mesiac väčšinou 98 percent hlasov potvrdený vo funkcii prezidenta, býva kritizovaný za nemilosrdnou likvidáciu opozície a systematické porušovanie ľudských práv.

Podľa augustovej správy americkej organizácie Human Rights Watch "tyranizuje kritikov a kohokoľvek, koho absolútna lojalita čečenskému vedeniu môže byť spochybnená".

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:17