london school of economicsReuters
StoryEditor

"Z bezpečnostných dôvodov." Zahraniční profesori sa nesmú podieľať na projekte o brexite

07.10.2016, 21:34
Autor:
ČTKČTK
Zahraniční profesori prestížnej Londýnskej ekonomickej školy boli z projektu, ktorý sa týka možných scenárov odchodu Británie z Európskej únie, vylúčení.

Zahraniční profesori prestížnej Londýnskej ekonomickej školy (LSE) sa nemôžu podieľať na projekte o takzvanom brexite. Agentúre AFP to dnes povedala hovorkyňa vysokej školy, ktorú o to požiadalo britské ministerstvo zahraničia. Svoju žiadosť vraj zdôvodnilo obavami o národnú bezpečnosť.

Výskumní pracovníci LSE radia ministerstvu zahraničia dlhodobo, z projektu, ktorý sa týka možných scenárov odchodu Británie z Európskej únie, boli ale teraz vylúčení. "Niektorí z našich odborníkov, ktorí sa na projekte podieľali, už nemajú (k práci na projekte) oprávnenie, pretože nemajú britské občianstvo," uviedla LSE. Ministerstvo zahraničia sa podľa vysokej školy rozhodlo tento krok urobiť z "bezpečnostných dôvodov".

Informáciu agentúre AP potvrdila tiež zamestnankyňa Európskeho ústavu na LSE Sara Hagemannová, ktorá pochádza z Dánska. Pracovníci ministerstva jej údajne priamo povedali, že od nej a jej kolegov, ktorí nie sú britskými občanmi, nebudú naďalej prijímať rady.

Samotné ministerstvo zahraničia na otázky agentúr AP a AFP zatiaľ nereagovalo.

Hovorca Liberálnych demokratov pre európske otázky a bývalý vicepremiér Nick Clegg vládu premiérky Theresa Mayovej v tejto súvislosti obvinil z toho, že dáva prednosť "prízemnému šovinizmu pred racionálnou politikou".

Premiérka Mayová oznámila cez víkend, že článok 50 Lisabonskej zmluvy, po spustení ktorého začnú rokovania o brexite, aktivuje najneskôr na konci marca budúceho roka. Británia by tak z EÚ mohla odísť na začiatku roku 2019. Počas rozhovorov s Bruselom bude chcieť Londýn otvoriť tiež otázku imigrácie do Británie zo zvyšných členských krajín.

Ministerka vnútra Amber Ruddova na konferencii vládnucich konzervatívcov v Birminghame tento týždeň hovorila o plánoch prinútiť britské firmy k tomu, aby zverejnili podiel zahraničných zamestnancov. Chcela by tým dosiahnuť väčšiu zamestnanosť britských občanov.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:39