donald trumpReuters
StoryEditor

Trump si v debate zachránil kandidatúru, snaží sa získať znepriatelených republikánov

10.10.2016, 15:25
Autor:
ČTKČTK
Manhattanský realitný magnát predviedol dravší a disciplinovanejší výkon ako pri prvej debate.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump počas nedeľnej debaty kandidátov na prezidenta urobil možno dosť pre to, aby svoju kandidatúru nepotopil. Postavil tak republikánov, ktorí sa ho chystali opustiť, do prekérnej pozície, píše v analýze agentúra Reuters.

Mnoho zákonodarcov a republikánov prestalo počas víkendu Trumpa podporovať. Dôvodom bola zverejnená videonahrávka, na ktorej sa Trump nevyberavo vyjadruje o ženách. Ak by sa Trumpova kampaň v dôsledku klesajúcej podpory zrútila, bol by na neho pravdepodobne zosilnený tlak, aby svoju kandidatúru ukončil. To sa nestalo.

Republikáni, ktorí videli, ako sa ich strana rozdeľuje, sa opäť stretávajú so známou dilemou: buď sa dištancujú od kandidáta, ktorý ohrozuje tesný súboj prezidentských kandidátov, alebo ho budú podporovať v nádeji, že sa dostane do Bieleho domu.

Manhattanský realitný magnát predviedol dravší a disciplinovanejší výkon ako pri prvej debate. Kritizoval svoju demokratickú súperku Hillary Clintonovú za to, že používala súkromný e-mailový server v čase, keď bola ministerkou zahraničných vecí. Nezabudol spomenúť ani desiatky rokov starú aféru jej manžela, bývalého prezidenta Billa Clintona.

Kríza republikánov

Tým pravdepodobne potešil svojich hlučných priaznivcov, ktorí po celý rok plnili arény po celej krajine, ale nezískal si podporu umiernenejších voličov zo štátov, v ktorých bude súčet hlasov najtesnejší. Pokiaľ má 8. novembra poraziť svoju súperku Hillary Clintonovú, bude tieto hlasy veľmi potrebovať.

"To, ako si voči Hillary dnes večer nebral servítky, je niečo, čo si konzervatívci od republikánskeho prezidentského kandidáta priali od čias, keď bol prezidentom Bill Clinton," povedal bývalý politický riaditeľ Republikánskej strany v Iowe Craig Robinson. "Republikánska základňa a konzervatívni rozhlasoví komentátori si jeho výstup zamilujú," dodal.

Ale strana je naďalej pripútaná k naozaj problematickému kandidátovi, ktorý má veľký problém prilákať hlasy žien, vysokoškolákov a obyvateľov predmestí. A prieskum, ktorý zaobstarala bezprostredne po debate televízia CNN, nasvedčuje tomu, že republikáni majú dôvod byť nervózni.

Rozruch okolo videonahrávky z roku 2005, na ktorej sa Trump chvastal, že obchytkával a zvádzal ženy, priviedol desiatky zákonodarcov, vrátane arizonského senátora Johna McCaina, k tomu, aby Trumpa odsúdili. Ich odsúdenie dostalo stranu do najhoršej krízy od rezignácie republikánskeho prezidenta Richarda Nixona v roku 1974.

Republikánsky poslanecký klub, ktorý tvorí takmer 250 republikánov zo Snemovne reprezentantov, sa má v pondelok stretnúť, aby prerokoval Trumpovu rútiacu sa kampaň, uviedol republikánsky poradca. Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan, ktorý mal v sobotu po boku Trumpa vystúpiť vo Wisconsine, Trumpovo pozvanie po zverejnení videonahrávky odvolal.

Z najhoršieho vonku

Nahrávka medzi republikánmi rozpútala debatu, či sa nemajú peniaze určené na Trumpovu kampaň radšej dať na podporu republikánskych kandidátov do snemovne, ktorí sa v dôsledku zverejneného videa môžu stretnúť s klesajúcou podporou.

"Je najvyšší čas, aby sme prerušili akékoľvek väzby na Trumpa a sústredili sa na zachovanie republikánskej väčšiny v Kongrese a na podporu republikánskych kandidátov v miestnych zastupiteľstvách. A to okamžite," povedal bývalý republikánsky stratég John Weaver.

Republikánski predstavitelia sa ale obávajú niečoho iného. Boja sa, že v dôsledku Trumpovej neobľúbenosti mnohí republikánski voliči k voľbám neprídu. V súvislosti s touto panikou a odsúdením sa Trump v nedeľu snažil znovu získať podporu republikánskych voličov čerstvou dávkou provokatívnych útokov na Clintonovú. Zároveň jeho prejav odviedol pozornosť médií od nahrávky.

Trump ponúkol tvrdú kritiku zahraničnej politiky Clintonovej v období, keď bola hlavnou americkou diplomatkou. Na pódiu sa netajil tým, že podľa neho Clintonova patrí za mreže a naďalej sa vyhrážal, že zo sexuálnej minulosti jej muža urobí kauzu.

Trump je tak možno z najhoršieho vonku, ale neurobil nič pre to, aby zamedzil obavám republikánov, uzavrela analýzu agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:09