StoryEditor

Na scénu prichádza "tretia sila" -- Tigipko

30.11.2004, 23:00
Na ukrajinskú politickú scénu prišiel nový hráč. Kým Viktor Janukovyč a Viktor Juščenko viac ako týždeň po kontroverzných voľbách riešia chaotickú situáciu, začalo sa hovoriť o ďalšom kandidátovi na najvyšší post - Sergijovi Tigipkovi.

Líder strany Pracujúca Ukrajina odstúpil v pondelok z postu predsedu Centrálnej banky a rezignoval aj ako šéf Jankovyčovho volebného štábu. Pre médiá vyhlásil, že ak by sa konali nové voľby, uchádzal by sa o prezidentské kreslo. Možno ide len o roztržku v tábore Viktora Janukovyča, nie je však vylúčené, že práve Tigipko je riešením, na ktoré stavil odchádzajúci prezident Leonid Kučma. A keďže patrí k jedným z najbližších ľudí z Kučmovej "rodiny", je nepravdepodobné, že by urobil podobné prehlásenie bez jeho súhlasu. V prospech teórie "tretej sily" hovorí aj fakt, že sa v posledných dňoch dištancoval od Janukovyča. "Hanbím sa, že sme našou prezidentskou kampaňou rozdelili krajinu. Bol som kategoricky proti Janukovyčovej účasti na zjazde v Severodonecku," vyhlásil na margo autonomistických snáh východnej Ukrajiny, ktoré prezentovali regionálni lídri na zjazde v Severodonecku.
Meno Tigipka, ktorý bol vicepremiérom vo vláde Valerija Pustovojtenka a ministrom ekonomiky v kabinete Viktora Juščenka, sa pri špekuláciách o Kučmovom nástupcovi vynorilo už v minulosti. Patrí k jeho Dnepropetrovskému klanu a tesné kontakty má aj ku Kučmovmu zaťovi - oligarchovi Viktorovi Pinčukovi. Tigipkova strana Pracujúca Ukrajina patrí do proprezidentského bloku Za jednotnú Ukrajinu. Podľa pozorovateľov by mohol mať Tigipko vo voľbách celkom dobré šance. Je zástancom politickej a ekonomickej orientácie na Rusko a môže konkurovať Janukovyčovi na východe. Bankár by bol pre Západ prijateľnejší ako Janukovyč. "Pre Ukrajinu je jednou z prvoradých úloh rozvoj vzťahov s Európskou úniou, vytvorenie podmienok na vstup do organizácie - postupné zlaďovanie legislatívy, technologických, ekologických štandardov s kritériami EÚ," odcitoval ho spravodajský server News.ru.
Nové prezidentské voľby, ako východisko z riešenia krízy, navrhla v pondelok odchádzajúca hlava štátu - Leonid Kučma. Predpokladajú opakovanie registrácie a novú volebnú kampaň. Podľa vyhlásenia ministerstva spravodlivosti, ktoré odcitoval internetový denník Grani.ru je opakovanie prezidentských volieb možné až v roku 2005. Ak by sa uznali voľby za neplatné, musí parlament do dvoch mesiacov po neplatných voľbách schváliť ich opakovanie.
Tento scenár sa však nezahovára opozícii, ktorá s opakovaním volieb nesúhlasí. Je to pochopiteľné, volebná kampaň vyčerpala ich rozpočet. Opozícia hovorila vždy len o opakovaní druhého kola a naposledy o zrušení jeho výsledkov, teda uznaní výsledkov prvého kola. V ňom zvíťazil Viktor Juščenko.


Kampaň drahšia ako Bushova

Volebná kampan stála Viktora Janukovyča od 600 - 900 miliónov dolárov. Pre ukrajinské vysielanie BBC to vyhlásil expert z Centra Carnegie Andres Aslund, ktorý bol ekonomickým poradcom ukrajinskej vlády. "Rozpočet bol 600 miliónov dolárov. Všetko, čo som videl, svedčí o tom, že je to pravdepodobná suma - polovicu poskytli ukrajinskí podnikatelia a zvyšok ruské spoločnosti, najmä Gazprom," odcitoval z neho ukrajinský denník Ukrainska pravda. Pripomenul, že sa to približne vyrovná rozpočtu kampane amerického prezidenta Georga W. Busha.

01 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dole 02 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výsledky komunálnych volieb 2002 v krajských mestách 03 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SPEKTRUM 04 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čaká sa na Becketa. Príde Harabin?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:11