rusko vojak krym ukrajinaReuters
StoryEditor

Rusko chystá vlastnú cudzineckú légiu, zlegalizuje žoldnierov "na dovolenke"

17.10.2016, 11:46
Autor:
ČTKČTK
Eufemizmy ako "dobrovoľníci" a vojaci "na dovolenke" už po schválení novely v parlamente nebudú potrebné.

Ako cestu k ľahšiemu nasadeniu ruských vojakov do bojov v zahraničí a aj k vytvoreniu ruskej cudzineckej légie vidia ruské denníky Vedomosti a RBK v dnešných úvodníkoch vládny návrh novely o vojenskej službe, predložený parlamentu.

Až doteraz Moskva popierala nasadenie ruských vojakov na strane separatistov v Donbase na Ukrajine a tvrdila, že ide o "dobrovoľníkov", prípadne o vojakov "na dovolenke". Takéto eufemizmy po schválení novely v parlamente už nebudú potrebné.

"Posledné ťaženia a hybridné vojny ukázali, že mnohí ruskí vojaci sú ochotní riskovať život kvôli štátnym záujmom, ale súčasne požadujú od štátu záruky pre prípad smrti, ťažkého zranenia či zajatia. Nechcú byť žoldnieri-rekreanti či zamestnanci súkromných vojenských firiem, ak ich rodinám bude hroziť strata príjmov a dávok od štátu v prípade smrti alebo invalidity živiteľa," zdôraznili Vedomosti.

Novela má podľa denníka "zužitkovať skúsenosť posledných vojenských ťažení" a "zjednodušiť uskutočnenie špeciálnych operácií regulárnymi armádnymi jednotkami".

Nový zákon zlegalizuje krátkodobé - teda polročné až ročné - kontrakty s vojakmi plniacimi "zvláštne úlohy" vo vlasti alebo v cudzine. Súčasne týmto vojakom udelí všetky práva a výsady. V praxi to môže znamenať, že doterajšie "výnimočné" a "jedinečné" vojnové akcie sa môžu stať úplne typickými.

Moskva by podľa denníka mohla vojakov s krátkodobými kontraktmi nasadiť napríklad v prípade prieniku islamských radikálov z Afganistanu do Tadžikistanu alebo Uzbekistanu, alebo v Líbyi. Nasadenie armády proti medzinárodnému terorizmu pritom ani nevyžaduje súhlas hornej komory parlamentu.

Podnikateľský denník RBK cituje expertov, podľa ktorých nový zákon tiež môže zlegalizovať ruských žoldnierov už bojujúcich v Sýrii v počte asi 2500 mužov, väčšinou bývalých vojakov, a to za peniaze zo štátnej pokladnice. Podľa odhadu RBK ide o sumu siahajúcu od 5,1 miliárd po 10,3 miliárd rubľov (asi 74 až 149 miliónov eur).

01 - Modified: 2024-05-06 21:34:46 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali amerického vojaka, pre obvinenia z krádeže sedí vo väzbe 02 - Modified: 2024-05-06 14:59:33 - Feat.: - Title: Z Kreľma prichádza varovanie: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov 03 - Modified: 2024-05-06 13:59:56 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú pre príspevok o Talibane 04 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 05 - Modified: 2024-05-06 13:23:42 - Feat.: - Title: Rusko pritvrdilo voči mimovládkam a nezávislým médiám. Sprísnilo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 23:47