Reuters
StoryEditor

Nálety na Aleppo ustali. Rusi a Asad vyzývajú povstalcov, aby mesto opustili

19.10.2016, 13:29
Autor:
TASRTASR

Sýrska armáda a jej ruskí spojenci dnes už druhý deň po sebe nepodnikajú nálety na štvrte severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré ovládajú protivládni povstalci.
"Je ticho. Žiadne nálety, len (delostrelecká) paľba vládnych síl," uviedol podľa agentúry DPA príslušník dobrovoľníckych záchranárskych oddielov tzv. Bielych prílb, ktorý sa nachádza vo východnej časti Aleppa.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes tiež potvrdilo, že od utorka nedochádza k náletom na opozíciou ovládané časti Aleppa.
Rusko a Sýria oznámili zastavenie náletov na Aleppo v utorok, keď avizovali aj "humanitárnu prestávku", ktorá bude trvať vo štvrtok od 08.00 h do 16.00 h miestneho času, aby mesto mohli opustiť civilisti aj militanti. Otvorených bude šesť humanitárnych koridorov pre civilistov a dva pre povstalcov.

"Aj tak nemajú na výber"

"Vo chvíli, keď sa začne humanitárna pauza, sa sýrske jednotky stiahnu do dostatočnej vzdialenosti tak, aby povstalci mohli opustiť Aleppo aj so svojimi zbraňami," uviedol Šojgu.

Takto malo dôjsť k rozdeleniu umiernených povstalcov od extrémistických. Povstalci vo východnom Aleppe však sústavne tvrdia, že povstalecké skupiny napojené na teroristickú sieť al-Káida alebo ňou inšpirované nie sú v tejto časti mesta reálne prítomné.

Agentúra Reuters uviedla, že povstalci ponuku opustiť mesto odmietli.

Farúk abú Bakr, aleppský veliteľ jednotiek Islamského hnutia slobodných mužov Levanty (Ahrar aš-Šám), vyhlásil, že jeho muži budú ďalej bojovať. "Keď sme sa na začiatku revolúcie chopili zbraní, prisahali sme Bohu, že ich nezložíme, kým nepadne tento zločinecký režim," deklaroval abú Bakr. Dodal, že "v Aleppe teroristi nie sú".

Aktivisti pôsobiaci vo východnej časti Aleppa informovali, že vládne lietadlá počas posledných letov nad touto oblasťou zhadzovali letáky, v ktorých protivládnych povstalcov vyzývali, aby opustili mesto, lebo "aj tak nemajú na výber".

OSN nie je spokojná

S ruským jednostranným plánom na humanitárnu prestávku nie je spokojná OSN, ktorá upozornila na to, že takýmto opatrením sa nezabezpečí bezpečná doprava humanitárnej pomoci do východnej časti Aleppa. Rusko, Sýria a ďalšie skupiny bojujúce v meste sa totiž nedohodli na zárukách bezpečnosti pre humanitárnych pracovníkov.

S podobným vyhlásením prišiel aj Medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý dodal, že nie je jasné, koľko času by bolo potrebné na získanie bezpečnostných záruk od všetkých bojujúcich strán vrátane povstalcov.

Časť Aleppa ovládaná opozíciou zažívala intenzívne letecké útoky sýrskych a ruských síl už od minulého mesiaca, keď stroskotalo prímerie, ktoré trvalo sotva týždeň. Vo východnej časti Aleppa v tejto situácii uviazlo od 250-tisíc do 300 999 civilistov, pričom mnohí z nich majú nedostatočné zásoby potravín a len veľmi obmedzený prístup k lekárskej starostlivosti.

Od 19. septembra, keď sa začala mohutná ofenzíva sýrskej armády a jej ruských spojencov, prišlo na východe Aleppa o život najmenej 457 civilistov, informovalo SOHR.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:43