Reuters
StoryEditor

"Kontroverzné a perverzné". Rimania nechcú americký fastfood neďaleko Vatikánu

20.10.2016, 14:46
Autor:
ČTKČTK
Obyvatelia Ríma si neželajú prítomnosť americkej reštaurácie s rýchlym občerstvením v blízkosti Vatikánu. Pápežovi poslali list.

Skupina obyvateľov Ríma sa obrátila listom na pápeža Františka, aby zabránil otvorenie reštaurácie McDonald's v blízkosti Vatikánu. Podľa nich hrozí, že bude masovou turistikou narušená kultúrna a sociálna identita rímskej štvrti susediacej s Vatikánom. S plánom otvorenia pobočky amerického reťazca rýchleho občerstvenia v blízkosti Vatikánu už vyjadrili podľa APA nesúhlas aj niektorí kardináli.

Obyvatelia z okolia ulice Borgo Pio a združenia spotrebiteľov Codacons v liste žiadajú pápeža, aby nedopustil "nekontrolovateľný príliv" turistov do miesta, kam prichádzajú každý rok pútnici z celého sveta. Okrem narušenia kultúrnej identity miesta argumentujú okrem iného ďalšími dopravnými problémami v oblasti. Skupina sa obrátila aj na rímsku radnicu.

Otvorenie je neisté

Termín otvorenia je podľa denníka La Repubblica zatiaľ neistý. Rímska radnica vraj ešte zámeru nedala zelenú, pretože nedostala od firmy McDonald`s všetky potrebné doklady.

"Je to prinajmenšom kontroverzné a perverzné rozhodnutie," komentoval plán otvorenia reštaurácie McDonald´s v blízkosti Svätopeterského námestia kardinál Elio Sgreccia v rozhovore s talianskym denníkom La Repubblica. Podľa neho by sa mali rešpektovať architektonické tradície miesta.

30-tisíc eur mesačne 

Od firmy McDonald`s by mala vatikánska správa nehnuteľností za prenájom 538 metrov štvorcových podľa talianskej tlače inkasovať mesačne 30-tisíc eur. Zástupca vatikánskej správy nehnuteľností kardinál Domenico Calcagno prenájom priestorov obhajuje s tým, že všetko je podľa práva a zákona.

Podľa agentúry APA sa chystá pri bránach Vatikánu otvorenie ďalšej reštaurácie, ktorá môže vzbudiť v tejto oblasti kontroverzie. Na triede Via della Conciliazione, ktorá vedie ku Svätopeterskému námestiu, má byť podľa talianskej tlače otvorené Hard Rock Cafe. Priestory prenajme opäť správa nehnuteľností Vatikánu (APSA) a má ísť o budovu, v ktorej je teraz knižnica saleziánskeho rádu.

01 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 02 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 03 - Modified: 2024-03-12 10:56:41 - Feat.: - Title: Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu 04 - Modified: 2024-03-10 15:20:00 - Feat.: - Title: Vojenské lietadlo prepravuje palestínske deti cez Káhiru do Ríma na liečenie 05 - Modified: 2024-03-10 12:30:41 - Feat.: - Title: Pápež nevyzýval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale aby začala rokovania, tvrdí Vatikán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:32