StoryEditor

EÚ za mierové riešenie irackej krízy

27.01.2003, 23:00

Cieľom Európskej únie je mierové vyriešenie irackej krízy, ktoré však bude možné, len ak sa Irak plne podriadi príslušnej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN. Po včerajšom rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli to vyhlásil šéf gréckej diplomacie Jorgos Papandreu, ktorého krajina momentálne predsedá únii. Ministri včera prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom podporili pokračovanie zbrojných inšpekcií OSN v Iraku a vyzvali Bagdad na aktívnu a plnú spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom.
"Naším cieľom ostáva úplné odzbrojenie Iraku, jeho plná spolupráca, a mierové dokončenie procesu OSN, ktoré je naďalej možné," vyhlásil Papandreu. Mierové riešenie však podľa neho bude možné, len ak Irak splní záväzky vyplývajúce z príslušných rezolúcií OSN. "Predsedníctvo a všetci z nás ostávajú odhodlaní urobiť všetko pre mierové vyriešenie tohto problému, veľmi to však záleží na plnej spolupráci zo strany Iraku," zdôraznil grécky minister. EÚ včera v spoločnom vyhlásení 15 krajín vyzvala Irak, aby plne a aktívne spolupracoval so zbrojnými inšpektormi OSN a podriadil sa príslušnej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá je "poslednou šancou na mierové riešenie krízy". Ministri podporili "zámer inšpektorov pokračovať v inšpekciách a zintenzívniť ich". Zatiaľ čo niektorí diplomati to vysvetľujú tak, že EÚ sa zhodla na potrebe dať inšpektorom viac času, iní tvrdia, že táto formulácia je maximom, na ktorom sa ministri boli schopní dohodnúť v súvislosti s výzvami Nemecka a Francúzska na pokračovanie inšpekcií. Francúzsko a Nemecko privítali vyhlásenie k Iraku, na ktorom sa v Bruseli dohodli šéfovia diplomacií európskej pätnástky. Vyhlásenie prijala EÚ len niekoľko hodín pred tým, ako šéf inšpektorov Hans Blix predstaví na pôde BR OSN v New Yorku správu o zisteniach misie v Iraku po dvoch mesiacoch.

Postoj krajín únie k Iraku:
-- Plnú podporu Spojeným štátom vyjadrila Veľká Británia, Taliansko, Španielsko, Holandsko a Dánsko.
-- Odporcami vojenskej intervencie do Iraku bez mandátu OSN sú Francúzsko, Nemecko, Grécko, Rakúsko, Belgicko a Luxembursko.
-- Írsko, Portugalsko, Švédsko a Fínsko sa zatiaľ nevyjadrili jednoznačne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:53