Hillary ClintonReuters
StoryEditor

FBI si opäť posvieti na Clintonovú kvôli kontroverzným e-mailom. Trump chce z toho vyťažiť

29.10.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes oznámil Kongresu, že preskúma ďalšie najnovšie objavené e-maily odoslané zo súkromného účtu demokratickej kandidátky na prezidentku Hillary Clintonovej z doby, kedy bola šéfkou diplomacie.

Kontroverzné e-maily

Chce preskúmať, či obsahujú tajné informácie. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. FBI oznámila svoj zámer len 11 dní pred prezidentskými voľbami.

Protivník Clintonovej v boji o prezidentský úrad, republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý za ňou v prieskumoch zaostáva, v prvej reakcii pochválil FBI za odvahu znovu prípad otvoriť.

O vyšetrovaní informoval v liste šéfov oboch komôr Kongresu riaditeľ FBI James Comey, ktorý ale nebol schopný povedať, ako dlho skúmanie potrvá. Nemenovaný vládny zdroj spresnil, že e-maily boli nájdené v inom elektronickom zariadení v rámci nesúvisiaceho iného vyšetrovania.

Zariadenie patrilo poradkyni Clintonovej - Hume Abedinovej a jej manželovi Anthonymu Weinerovi, upozornil denník The New York Times s odvolaním sa na FBI.

Weiner je vyšetrovaný kvôli obscénnej komunikácii s 15-ročnou dievčinou. Abedinová už v auguste oznámila, že sa s ním rozchádza aj kvôli iným jeho sexuálnym škandálom.

Clintonová už predtým čelila vyšetrovaniu FBI za užívanie súkromného poštového servera na služobné účely v čase, keď pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA.

Trump chce z toho vyťažiť

Exministerka podľa kritikov nesprávnym rozosielaním služobnej elektronickej pošty ohrozovala bezpečnosť štátu.

FBI v júli konštatovala, že využívaním súkromného servera si počínala zvrchovane nedbalo, zákon však neporušila. Trump uzavretie prípadu dnes znova označil za "príšernú chybu".

Republikáni, ktorí sa už snažili z prípadu čo najviac politicky vyťažiť tvrdením, že Clintonová nie je dostatočne dôveryhodná, už ostro zareagovali.

Ich vodca v Snemovni reprezentantov Paul Ryan vyzval k tomu, aby sa jej ako kandidátke na prezidentku prestali poskytovať štátne depeše označené ako tajné, pokiaľ vyšetrovanie neskončí. Opätovné otvorenie prípadu jej tak môže ešte uškodiť.

Zástupcovia kampane Clintonovej zatiaľ na nečakaný zvrat nereagovali a komentovať situáciu nechcelo ani ministerstvo zahraničia, ktoré informácie k veci nedostalo.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:18