Reuters
StoryEditor

Kamaráti z Wall Street a protekcia. Clintonová nenadchla ani vlastných voličov

07.11.2016, 11:32
Hillary stráca u voličov vo vekovej hranici do 29 rokov. Mladí jej mocenský vzostup sledujú sa skepsou.

Prvýkrát po 240 rokoch existencie USA sa do Bieleho domu môže dostať žena. Pokiaľ ale Barack Obama ako prvý černošský kandidát na prezidenta vyvolal medzi svojimi priaznivcami a v časti nezávislých voličov skutočnú mániu, Hillary Clintonová žiadne také emócie nezapálila.

Malé dievča s blonďavými vrkočmi, okuliarmi, ktorá už od ranného detstva v sebe mala vrodené vodcovstvo. Tak opisuje Hillary Rodham Clintonovú jedna z mnohých obrázkových detských kníh, ktoré sa v poslednej dobe objavili v tunajších kníhkupectvách a knižniciach.

​Hillary je v týchto ilustráciách popisovaná ako inteligentná, nebojácna a ambiciózna. Narodila sa pritom do sveta, kde dominovali muži. A len oni mali možnosť svoje ašpirácie dosiahnuť. To malé, okuliarnaté dievča sa ale nevzdalo a ďalej snívala napríklad aj o tom, že dosiahne na Biely dom...

Žiadna mánia sa nekoná

Tieto "rozprávkové" príbehy o histórii, ktorých sú teraz Američania svedkami (prvýkrát po 240 rokoch by krajine mohla vládnuť žena) ale naspustili žiadnu Clintonmániu. Pred ôsmimi rokmi, keď sa na verejnosti ukázal Barack Obama (knihy ilustrácií pre deti sa na pultoch v tej dobe tiež objavili), veľká časť krajiny prvému potenciálnemu černošskému prezidentovi podľahla. Predovšetkým liberálne založení ľudia hltali každé Obamovo slovo, sledovali so zaujatím každý jeho pohyb, študovali jeho príbeh.

Tu v New Yorku mnoho ľudí nosilo šiltovky, tričká či odznaky s jeho menom a jeho volebnými sloganmi. Podobizeň Obamu sa často objavovala v oknách domu spoločne s odkazmi typu: Opäť veríme v Ameriku, Barack. Portréty Hillary či jej citáty ale dnes v New Yorku takmer nemožno nájsť.

"Pamätám sa, ako som si v metre čítala jeden z Obamových prejavov a podelila sa o obsah s neznámou ženou, ktorá si sadla vedľa mňa. Čoskoro o texte začali diskutovať ľudia okolo," spomína Linda Charltonová, rodená Newyorčanka, ktorá bola jednou z armády dobrovoľníkov Obamovej kampane počas vtedajších volieb.

Voliť sa chystá aj tento rok s úmyslom dať hlas Hillary. Jej voľba nie je však vyvrcholením emócií, tak ako v roku 2008. "Dám to Hillary, pretože chcem, aby Obamovo politické dedičstvo žilo ďalej," hovorí táto 35-ročná žena, ktorá počas posledných ôsmich rokov priviedla na svet dve deti vrátane dnes štvorročnej dcéry Veronicy.

Ani pohľad na jej vlastnú dcéru v nej nezapáli emócie smerom ku Clintonovej. Linda niekdajšiu ministerku zahraničia považuje za technokratickú političku, ktorá je na jej vkus príliš opatrná a oportunistická. "Máte z nej pocit, že má všetko starostlivo naštudované vrátane emocionálnych reakcií, ktoré dá najavo pred daným publikom," mieni Linda.

"Obamovskú koalíciu" ženie strach z Trumpa

Časopis Atlantic nedávno vystihol tento pragmatický vzťah Hillary a mnohých jej voličov. Na jednom z nedávnych mítingov v Manchestri v štáte New Hamsphire Hillary odprevadila populárna Massachusettská senátorka Elizabeth Warrenová. Z pódia mohli obe ženy (považované ešte nedávno za politické rivalky) vidieť pestrú vzorka voličov, ktorú Hillary urputne dávala dohromady. Tomuto voličskému zoskupenia sa hovorí Obamovská koalícia a tvoria ju mladí ľudia, černosi, Hispánci a ženy (predovšetkým tie pochádzajúce z minorít).

Hillary stráca u voličov vo vekovej hranici do 29 rokov. Mladí jej mocenský vzostup sledujú sa skepsou. Ani černosi ju, aspoň počas predčasného hlasovania nevolili s takou silou, s akou podporili Baracka Obamu. Posledné dve demografické skupiny ju každopádne môžu dostať do Bieleho domu. Jedným z prevládajúcich motívov ich vysokého záujmu o voľby (predovšetkým Hispánci počas predčasného hlasovania lámu rekordy), je predstava, že by prezidentom mohol byť Donald Trump.

V Manchestri sa tento zjednocujúci pocit založený na strachu pred Trumpom a chladným prijatím jej vlastnej kandidatúry vizuálne premietol.

V dave sa ukázalo pár študentov, ktorí s nadšením počas primárok nasledovali vermontského senátora Bernieho Sandersa a žili jeho "politickou revolúciou".

Mnoho liberálov Nového Anglicka, kde New Hampsphire leží, prišlo sčasti preto, aby si vypočuli Warrenovú. V dave bola aj Meggy Hassanová, guvernérka štátu, ktorá ešte pred pár mesiacmi verejne vyhlasovala, že sa Hillary nedá dôverovať.

Stratené emaily a kamaráti z Wall Street

A ako poznamenal časopis Atlantic počas onoho popoludnia typického babieho leta, kedy husté listnaté lesy okolo hýrili farbami, motivácia ľudí pramenila aj z vnútornej paniky. Prieskumy na konci októbra naznačovali, že Donald Trump, ktorého volebný výsledok mnoho expertov ešte v polovici uplynulého mesiaca označovalo za "historickú prehru", začal doťahovať. Dnes len jediný deň pred voľbami má Hillary Clintonová len veľmi tesný náskok.

Môže za to opätovné vyšetrovanie FBI v kauze "stratených emailov" Hillary a jej súkromná korešpondencia, ktorá sa dostáva na verejnosť prostredníctvom WikiLeaks. Clintonová je vďaka tomu vnímaná s nedôverou, ostatne, ako si vysvetliť napríklad jej vzťah s bohatou elitou z Wall Street? Počas kampane Hillary vášnivo hovorila o nutnosti regulovať excesy finančného priemyslu a bojovať proti pokrivenosti ekonomického systému, ktorý symbolizujú práve bankári a makléri na Wall Street.

Hillary ale medzi svojimi volebnými mítingami neváhala zamestnancom jednej z najbohatších firiem na Wall Street - Golden Sachs povedať, že bohatí ľudia sú často terčom predpojatosti, pretože sú úspešní. Za jeden taký prejav Hillary dostala 225 tisíc dolárov.

A potom je tu svet osobných výhod, odmien a protekcie, ktorý dominuje okoliu Hillary Clintonovej. Fakt, ktorý prispieva k podozreniu, že Hillary vytvára elitný klub mocných a majetných - teda systém založený na plutokracii.

Voliť v nohavicovom kostýme

Napriek tomu sa nedá povedať, že by podpora Hillary nevychádzala z emócií. Veľa jej priaznivcov sa napríklad v deň volieb chystá vyjsť v tradičnom oblečení Hillary Clintonovej - nohavicovom kostýme.

Nejde tu pritom len o typický vzhľad Hillary. Ešte v 60. rokoch boli nohavice považované za výlučne mužskú módu a symbol ich spoločenských privilégií. Moderný jednofarebný nohavicový kostým (teda sako a nohavice) začali ženy na verejnosti nosiť počas nasledujúcej dekády.

Kevin Jones, kurátor módneho inštitútu Fashion Institute Design and Merchandasing so sídlom v Los Angeles, nedávno pre denník the Wall Street Journal tento historický míľnik opísal ako "oblek mocných". "To bol skutočne zlomový okamih, kedy sa ženy začali obliekať, ako chceli," povedal Jones.

Hillary Clintonová len veľmi výnimočne nosí šaty. Sama sa označuje za nohavicového milovníka. Jej najoddanejšie priaznivkyne samé seba za "cestujúce nohavicové sestry". Táto skupina voličov prípadné zvolenie Hillary privíta s opojným nadšením pripomínajúce onú Obamamániu z roku 2008. Nepôjde ale o masy ľudí.

Hillary Clintonová a Donald Trump sú naďalej hodnotení ako najmenej obľúbení kandidáti na prezidenta v histórii krajiny...

Autor je spolupracovník Lidových Novín v USA.

01 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši 03 - Modified: 2024-03-17 09:37:27 - Feat.: - Title: Trump tvrdí, že jeho prehra by ukončila demokraciu. Hovorí o "krvavom kúpeli" 04 - Modified: 2024-03-08 06:56:51 - Feat.: - Title: "Hanba pre našu krajinu." Biden nie je schopný viesť Spojené štáty, reagujú republikáni na prejav 05 - Modified: 2024-03-05 22:35:21 - Feat.: - Title: Supervolebný utorok: Primárky v Spojených štátoch sú v 15 štátoch aj v Americkej Samoe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:57