väzenie väzeňReuters
StoryEditor

Francúzska väznica zverila kľúče väzňom. Výsledky sú pozoruhodné

07.11.2016, 11:48
Autor:
ČTKČTK
Odvážny experiment už mesiac úspešne funguje.

Väznice, v ktorej väzni majú kľúče od ciel, túlajú sa s úsmevom na perách po chodbách a diskutujú o zmysle zákonov? Vo väznici vo Villepinte, ležiacej na severovýchod od centra Paríža a až doteraz smutne preslávenej kvôli "najhorším trestancom vo Francúzsku", taký odvážny experiment už mesiac úspešne funguje, napísala agentúra AFP.

Bolo to 26. septembra, keď dozorcovia v budove E otvorili 90 ciel a kľúče od nich odovzdali ich 184 obyvateľom. Riaditeľka nápravného zariadenia priznáva, že ju oblieval studený pot. K projektu Respecto, ktorý Léa Poplinová nosila už pár rokov v hlave, ju inšpirovali programy uskutočňované v Španielsku a vo väznici Mont-de-Marsan na juhozápade Francúzska.

Výhody za povinnosti

V princípe ide o "zmluvu", ktorá ponúka väzňom určité "výhody" (cely otvorené počas dňa, voľný prístup do spŕch a na športoviská) výmenou za "povinnosti" (budíček o 7:30, kurzy občianskej výchovy, vykonávanie upratovania ... ).

Výsledkom je pokles násilností a hrubého porušovania pravidiel, ktoré postihujú nápravné zariadenia. "Keď som hovorila, že by som to chcela urobiť vo Villepinte, považovali ma za blázna a samovraha," usmieva sa mladá riaditeľka.

Je pravda, že obrázok za piatimi ťažkými bránami väznice zďaleka nie je ružový: žije tu 1082 trestancov, hoci kapacita je 587 miest, priemerný vek je nižší ako 30 rokov a miešajú sa tu odsúdení zločinci s väzobne stíhanými. Niektorí recidivisti sú tu už piatykrát.

Pri vchode do budovy E sa pach dezinfekcie mieša s vôňou po čerstvom maľovaní. Predchádzajúcu šeď vystriedala svietivo ružová, oranžová a žltá. "Zmenila sa celá filozofia, až po farbu stien," konštatuje Léa Poplinová.

Na chodbách sa odohráva tanec pobehujúcich mladíkov s kľúčmi na krku. Niektorí odchádzajú z dielní, iní sa pridávajú ku "kolegom" na športovisku, aby si zahrali basketbal, alebo posilňovali.

Peklo a raj

Karim, ktorý už desať mesiacov čaká na súd, rozpráva, že zmizla skoršia podráždenosť. "Nie je tu nič vidieť. Predovšetkým sa zlepšili vzťahy s dozorcami: už sa na nich nepozeráme ako na tých, čo nám odopierali sprchu, alebo nás zamykali," opisuje dvadsaťdeväťročný muž, ktorý predtým bol v cele zavretý 22 hodín každý deň.

"Videli ste peklo? Videli ste raj? Prešiel som z jedného do druhého," potvrdzuje s úškrnom jeden z dozorcov. Predtým tunajších trestancov prezývali "nezvládnuteľní", teraz hrajú na ihrisku a ostatní väzni, prilepení k oknám, ich sledujú.

Počas troch týždňov sa čakací zoznam na zaradenie do projektu rozšíril z dvadsiatky na viac ako stovku mien. Riaditeľka uisťuje, že v konečnom dôsledku násilie pokleslo v celom zariadení, pretože uchádzači o zaradenie do projektu sa nesmú po dobu dvoch mesiacov dopustiť vážneho porušenia pravidiel. Zo zapojenia do Respect sú vylúčení "ostro sledovaní väzni" a dolapení teroristi.

"Všetci hrajú hru. Majú kľúč od cely, ale vedia, že nad hlavou im visí Damoklov meč," vysvetľuje dozorca.

Nulová tolerancia

Počas prvého týždňa bolo deväť väzňov vylúčených z projektu kvôli "držaniu zakázaných predmetov" a hrubosti. Platí "nulová tolerancia", upozorňuje riaditeľka, ktorá nastavila systém cukru a biča, kladných a záporných bodov, s návštevami a s prilepšením v jedálničku.

Myšlienka nespočíva len v tom, že sa väzni zabavia, ale v "príprave na odchod", tvrdí riaditeľka väzenskej služby v regióne Marie-Rolande Martinsová. "Sú to nezrelí ľudia, ktorí trávia čas v schodiskových šachtách. Musia sa naučiť naplniť si život inak ako prestupovaním zákona a tiež sa naučiť povedať nie," vysvetľuje v narážke na hrozbu radikalizácie.

Tvárou v tvár idylke v bloku E vyvstane na myseľ otázka, čo s ostatnými väzňami a dozorcami v "pekle" zvyšku väznice?

"Nejde o oddelenie ovečiek od vlkov," uisťuje riaditeľka a dodáva, že ak experiment dospeje k presvedčivým výsledkom, zváži premiešanie tímov. Aby sa aj ďalší dozorcovia dostali do "raja".

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:26