StoryEditor

Trump je novým prezidentom USA, Clintonová predstúpila pred médiá

08.11.2016, 15:57
Autor:
chochodlmdlm
Nástupcom amerického prezidenta Baracka Obamu bude Donald Trump.
    • Novým prezidentom USA a nástupcom Baracka Obamu bude Donald Trump.

    • Hillary Clintonová uznala svoju porážku. V telefonáte Trumpovi gratulovala.
    • Trump v prvom prejave poďakoval Clintonovej. "Je načase, aby sme sa opäť zjednotili," vyhlásil. 
    • Clintonová v povolebnom prejave vyjadrila nádej, že Trump bude prezidentom všetkých Američanov.
    • Republikáni si podľa očakávaní udržia väčšinu v Snemovni reprezentantov.
    • Akcie aj dolár po prvých informáciách o Trumpovom víťazstve prudko klesli, postupne sa však z prepadu zotavovali a dostali sa do kladných čísel.

Americké voľby 2016 (sledujeme online) 22:46 Pozrite sa, ako na Trumpovo víťazstvo reagovali ministri Ficovej vlády

22:04 Šéf Snemovne reprezentantov Ryan prisľúbil spoluprácu s Trumpom Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil dnes úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017. Ryan na tlačovej konferencii povedal, že s Trumpom si dohadujú schôdzku, na ktorej budú hovoriť o prechode k novému Kongresu a novej vláde, ako aj o programe republikánov v Kongrese po zvyšok terajšieho funkčného obdobia, píše agentúra Reuters. 22:03 Juncker: O bezpečnosť sa musíme postarať sami Jean-Claude Juncker tiež upozornil, že je potrebné rozlúčiť sa s predstavou, že za európsku bezpečnosť sú zodpovední Američania. "O tú sa musíme postarať sami," myslí si. Cieľom by pritom podľa neho malo byť vybudovanie samostatné európskej armády. 21:40 Donaldovi Trumpovi k víťazstvu zablahoželali aj Bushovci Bývalý 41. americký prezident George Bush zablahoželal dnes Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v utorkových prezidentských voľbách, napísala agentúra AP. Bush starší svoje spoločné blahoželanie s manželkou Barbarou zverejnil na sociálnej sieti Twitter. Jeho hovorca Jim McGrath povedal, že Bush taktiež Trumpovi zatelefonoval, aby mu poprial veľa šťastia, s tým, že a ich rozhovor bol veľmi srdečný. Koho Bush starší volil, však hovorca odmietol povedať. 21:04 Orbán o Trumpovom víťazstve: Svet sa vrátil do reality Výsledky prezidentských volieb v USA vracajú svet do reality. Počas návštevy Londýna to dnes uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorého citovala agentúra MTI.  Orbán maďarským novinárom v Londýne povedal, že svetu vždy prospelo, keď sa mu "podarilo vymaniť zo zajatia práve vládnucich ideologických smerov a keď sa dokázal vrátiť do reality". "Podľa môjho názoru teraz došlo práve k tomu. Napĺňa to nádejou aj zvyšok západného sveta, že sa môže dostať zo zajatia spôsobu uvažovania a rétoriky ideológií a politickej korektnosti vzdialenej od reality," dodal maďarský premiér. 20:16 Automobilka Ford bude spolupracovať s Trumpom Druhá najväčšia americká automobilka Ford dnes sľúbila, že bude spolupracovať s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, a zablahoželala mu k víťazstvu v utorkových voľbách. Trump firmu počas predvolebnej kampane ostro kritizoval za plán premiestniť významnú časť produkcie do Mexika.
19:58 Prečo môže byť Trump dobrým prezidentom? 5 dôvodov, ktoré napriek všetkému negatívnemu hovoria v Trumpov prospech. Celý článok nájdete TU.
Zdroj: Reuters
19:37 Kaliňák o Trumpovi: Nemyslím si, že ide o nejakú bezpečnostnú hrozbu "Nemyslím si, že ide o nejakú bezpečnostnú hrozbu, alebo niečo podobné, katastrofa sa nestane. Systém Kongresu a demokratických protiváh je príliš silný na to, aby jeden človek mohol všetko zmeniť," vyhlásil Kaliňák v súvislosti s víťazom volieb Donaldom Trumpom. Oslabenia transatlantických väzieb medzi USA a Európou sa neobáva. Trump podľa neho nemá politické skúsenosti a vstupuje do rozsiahleho a zložitého systému vládnej moci v USA. "Ak si niekto myslí, že ten tanker, ktorý Spojené štáty predstavujú, sa dá otočiť o 180 stupňov, tak sa samozrejme hlboko mýli," komentoval Kaliňák. 19:11 Fischer: Výsledok je prekvapenie "Výsledok hodnotím ako prekvapenie, dopad to bude mať hneď v niekoľkých rovinách - hlavne na budúcnosť politických kampaní a prieskumov verejnej mienky, teda to, čo platilo doteraz už neplatí, dnes už môže politickú kampaň robiť prakticky každý za relatívne málo peňazí v porovnaní s minulosťou a môže sa stať prezidentom bez akejkoľvek straníckej štruktúry," konštatoval analytik Fischer.
Donald Trump
Zdroj: Reuters
19:09 Trump sa stretol Netanjahuom Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa stal prvým cudzím štátnikom, s ktorým Donald Trump hovoril po svojom zvolení za prezidenta, uviedol na Twitteri reportér izraelského denníka Haaretz. 19:04 Trump vyhral na Aljaške Republikán Donald Trump zvíťazil v utorkových prezidentských voľbách aj v štáte Aljaška. Vyplýva to z výsledkov hlasovania, ktoré potvrdili predošlé odhady, informovala agentúra AP.
      
Trump si tým pripísal ďalšie tri hlasy voliteľov za Aljašku a celkovo má tak podľa AP istých 279 hlasov v zbore voliteľov, ktorý v decembri oficiálne potvrdí jeho zvolenie za nového prezidenta Spojených štátov. Na získanie postu šéfa Bieleho domu ich potreboval 270.
      
Jeho demokratická súperka Hillary Clintonová získala dosiaľ 228 hlasov voliteľov. Aljaška už desaťročia patrí k "baštám" republikánov.
18:43 Obama: USA potrebujú jednotu Spojené štáty potrebujú jednotu a rešpekt jeden k druhému, uviedol v reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa americký prezident Barack Obama. 18:38 Pan Ki-mun vyzýva Trumpa Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval dnes novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena. "Po tvrdej a často rozdeľujúcej kampani stojí za to pripomenúť si a zdôrazniť, že jednota v rozmanitosti Spojených štátov je jednou zo silných stránok tejto krajiny. Vyzývam všetkých Američanov, aby tomuto duchu zostali verní," citovala Pan Ki-muna agentúra Jonhap. 18:36 Euro posilnilo len krátkodobo Reakcia devízového trhu na prekvapivé víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách bola prudká, ale len krátkodobá. Informovala o tom agentúra DPA. Kurz spoločnej európskej meny voči doláru najprv prudko vzrástol, v priebehu obchodovania však zmazal svoje zisky a dostal sa do mínusu. Skoro ráno vyskočil kurz eura až na 1,1300 USD/EUR. Neskoro popoludní sa však euro predávalo už len po 1,0933 USD. 17:54 Clintonovej prejav je na konci Boh žehnaj Ameriku, boli jej posledné slová v prejave. 17:51 Vyzýva mladých ľudí, aby sa nevzdali svojich snov Tvrdí, že zažijú úspechy, ale aj pády, ktoré bolia. No výsledok stojí za to, tvrdí Clintonová. 17:46 Verí v dodržiavanie základných ľudských práv, ochranu USA a celej planéty Vyzýva na budovanie lepšej a silnejšej Ameriky, akou je teraz. 17:44 Clintonová pogratulovala Donaldovi Trumpovi k víťazstvu A dúfa, že bude prezidentom pre všetkých Američanov. Je jej ľúto, že prehrala, ale cíti pýchu za jej kampaň. Chápe sklamanie jej priaznivcov, pretože je tiež sklamaná. 17:36 Prvý povolebný prejav Hillary Clintonovej Video spustíte kliknutím na obrázok (Clintonovej prejav začína o 43:15): 17:01 Clintonová je na mieste Porazená kandidátka dorazila na miesto, kde prednesie jej prejav. Očakáva sa v najbližších minútach. 16:51 Bývalý prezident Bush st. zablahoželal Trumpovi Svoju gratuláciu zverejnil na Twitteri.  16:47 Pozrite si reakciu Miroslava Lajčáka na zvolenie Donalda Trumpa
16:37 Rupnik: Po Trumpovom nástupe sa Európania budú musieť viac starať o bezpečnosť Zvolenie republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa za amerického prezidenta bolo obrovské prekvapenie, možno aj pre neho samého. Uviedol francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik. "V pondelok som sa vracal z New Yorku. Všetky prieskumy verejnej mienky dávali náskok Hillary Clintonovej a aj všetci politológovia na Univerzite v New Yorku, s ktorými som sa stretol, boli o jej výhre presvedčení," vysvetlil. 16:02 Americké akcie spevňujú Trhy prekvapili svojim vývojom, po výhre Trumpa sa očakával ich strmý pokles. Viac sa dočítate tu. 15:45 Prívrženci aj odporcovia Trumpa sa stretli v Oaklande 15:13 Poľský prezident poslal Trumpovi list Andrzej Duda blahoželal Trumpovi a pripomenul spoločné hodnoty. Vzťahy medzi oboma krajinami označil pri tejto príležitosti za skvelý príklad strategického partnerstva. 15:09 Americké voľby sledoval aj Vatikán Sekretár miništátu Pietro Parolin zaželal Trumpovi všetko dobré s tým, že sa modlí, aby jeho vláda bola osvietená. 15:01 Clintonová bude mať prejav neskôr Pôvodne ho ohlásila na 15:30 SELČ. Podľa posledných informácii sa však čas posúva o hodinu, Clintonová by mala svoj prejav predniesť o 16:30 nášho času.  14:57 Voľby ovládli Twitter Takto pribúdali tweety počas volebnej noci na celom svete. 14:53 Moment, kedy sa Amerika dozvedela výsledok Na jednej strane radosť, na druhej smútok. 14:16 Demonštranti proti Trumpovi podpaľovali americké vlajky Davy demonštrantov vyšli dnes do ulíc miest v západnej časti Spojených štátov, aby vyjadrili hnev zo zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA. Študenti a iní odporcovia Trumpa a jeho politiky demonštrovali v uliciach Los Angeles, San Diega, Oaklandu, Portlandu i ďalších. Okrem vykrikovania sloganov proti Trumpovi zapaľovali aj sviečky a svetlice a podpaľovali americké vlajky. V New Yorku došlo k fyzickej potýčke medzi Trumpovými sympatizantmi a priaznivcami porazenej demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.
Zdroj: Reuters
14:15 Hillary Clintonová bude mať prejav Neúspešná kandidátka na americkú prezidentku prednesie svoj prejav o 15:30 SEČ. 14:06 Erdogan sa vyjadril k americkým voľbám Američanom zaželal "svetlú budúcnosť". 13:42 Obama zablahoželal Trumpovi k víťazstvu, pozval ho do Bieleho domu Obamu, ktorý v kampani mohutne podporoval Hillary Clintonovú, realitný magnát nahradí vo funkcii prezidenta v januári. 13:20 Svetové médiá: Donald Trump bol dlho len zlý vtip. Teraz je prezidentom „Spojené štáty si zvolili svojho najnebezpečnejšieho vodcu. Máme sa čoho báť,“ píše sa na titulke britského denníka Guardian. Reakcie svetových médií na zvolenie Donalda Trumpa si prečítajte TU.
Zdroj: The New Yorker
12:57 Maďarič: Som zvedavý, aká bude Trumpova zahraničná politika Pokiaľ by sa vyhlásenia z predvolebnej rétoriky novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa dostali aj do reálnej politiky, možno podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) očakávať veľké zmeny. Ako však poznamenal, na to, ako sa jeho vyjadrenia vo vzťahu k Rusku, zmluve TTIP či migrantom pretavia do reality, si treba počkať. Pre Slovensko má byť najdôležitejšia Trumpova zahraničná politika. "Ja som zvedavý, aká bude, nevieme to predpovedať," skonštatoval Maďarič s tým, že treba byť s predpoveďami opatrní. Ako podotkol, slová v kampani sú jedna vec, a realita druhá. "Keby sa napĺňali niektoré výroky povedzme o pozícii NATO vo vzťahu k európskym štátom, to by nás zasadne ovplyvnilo," pripustil. 12:52 Zvolenie Donalda Trumpa vyvoláva vášne Pred Bielym domom sa stretli odporcovia aj prívrženci nového amerického prezidenta. 12:27 Merkelová ponúkla Trumpovi úzku spoluprácu Nemecká kancelárka Angela Merkelová gratulovala Trumpovi. Mimo EÚ nemá Nemecko sa žiadnou krajinou taký vzťah ako s USA, uviedla. Trumpovi ponúkla úzku spoluprácu.
Zdroj: Reuters
12:26 Richard Sulík: Vyhral Trump Málokto to čakal, stávkové kancelárie mali kurz jedna ku štyri v prípade Trumpovho víťazstva a teraz je celý establishment, presne ako v prípade Brexitu zaskočený. Nechápe, ako si občania mohli dovoliť hlasovať inak ako im politické elity a médiá odporučili. Celý komentár si prečítajte TU. 12:20 Matovič: Ak toto gesto budeme ignorovať, bude to začiatok konca demokracie Donald Trump dokázal podľa lídra opozičnej strany OĽaNO Igora Matoviča ľudí utvrdiť v tom, že na nich politici zabudli. "Ľudia mu bez ohľadu na jeho spôsoby uverili." "Po Brexite je to ďalší významný zdvihnutý prst od voličov. V prípade, ak aj toto gesto budeme ignorovať a hľadať chyby Trumpových voličov a nie opakujúce sa chyby politických elít, bude to znamenať začiatok konca demokracie, v podobe ako ju poznáme," tvrdí Matovič. 12:11 Škripek: Boh mu žehnaj "Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam," povedal slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA). 11:44 Glváč: Jeho ambíciou je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať "Jeho príhovor po zverejnení výsledku volieb ukázal, že kampaň skončila a jeho ambíciou je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať. Verím, že sa mu to podarí, rovnako ako si želám priateľské vzťahy USA s Európou," uviedol Glváč v reakcii na Trumpovo zvolenie. 11:39 Fico reagoval na Trumpa Pozrite si reakciu premiéra Roberta Fica na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických voľbách.
11:17 Viskupič: Trump je absolútne nečitateľný Vulgarizácia verejného priestoru dosahuje špičku. Takto reagoval na zvolenie Donalda Trumpa poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. Trumpovi podľa neho mohol pomôcť k víťazstvu fakt, že si dovolil nahlas hovoriť veci, o ktorých sa doteraz taktne mlčalo. "Cítiť vzburu voči nepomenovávaniu vecí vlastnými menami," doplnil Viskupič. Donald Trump nie je podľa neho dobrá správa pre zahraničnú politiku. "Je absolútne nečitateľný, jeho vyjadrenia sú rozporuplné," zhodnotil. 11:14 Trump vo vzťahu s Putinom časom pritvrdí, myslí si bezpečnostný analytik Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď očakáva, že vo vzťahu USA – Rusko sa bude opakovať scenár ako pri predchádzajúcich amerických prezidentoch. Georg W. Bush aj Barack Obama mali na začiatku pozitívny postoj k Rusku a prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Nakoniec po pár rokoch zistili, že takáto politika nefunguje a začali byť tvrdší. Ja očakávam presne ten istý scenár aj v prípade Trumpa." 11:08 Naď: Program Trumpa v oblasti obrany nie je zlý Program novozvoleného prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa v oblasti obrany a bezpečnosti nie je zlý. Otázkou je, do akej miery ho bude realizovať, uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď. "Veľmi rozlišujme, čo je v programe, ktorý mal napísaný a čo je v jeho rétorických vystúpeniach ... ktoré boli ... výrazne populistické ... až extrémistické, kde zneužíval aj tému obrany a bezpečnosti, geopolitiky a medzinárodných vzťahov." 10:51 Boris Kollár: Som rád, že prišiel Trump Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára teší víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. "Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo," povedal Kollár. Ak by vyhrala Hillary Clintonová, podľa Kollára by sa nič nezmenilo. "Robila by politiku Baracka Obamu a svet sa posledné roky rútil zlým smerom. Som rád, že prišiel Trump, lebo ak by tu nebol on a vyhrala by Clintonová, o pár rokov by mohol prísť niekto, kto by už nechcel zmenu ako Trump, ale rovno prevrat. A to by bol problém pre celý svet," vyhlásil Kollár. 10:25 Bugár: Budúcnosť ukáže, či prekoná tieň populizmu "Len budúcnosť ukáže, či novozvolený prezident dokáže prekonať tieň populizmu, ktorý sprevádzal celú jeho predvolebnú kampaň, a v novom úrade dokáže zvládnuť aj ťarchu skutočnej zodpovednosti nielen za to, ako budú vyzerať USA, ale aj celý svet, o štyri roky," povedal Béla Bugárv reakcii na americké voľby. 10:22 Trump: Prišiel čas, aby Amerika zahojila rany rozdelenia "Práve som dostal telefonát od ministerky Clintonovej. Gratulovala nám, pretože je to o nás. Ja som zablahoželal jej aj jej rodine za tvrdú kampaň. Hillary pracovala veľmi dlho a veľmi tvrdo a my jej sme vďační za službu pre našu krajinu. Teraz prišiel čas, aby Amerika zahojila rany rozdelenia a spojila sa," vyhlásil Donald Trump v prvom prejave po víťazstve. Viac o jeho prejave sa dočítate TU. 10:06 Orbán: Aká úžasná správa, demokracia ešte stále žije Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.  Podľa agentúry MTI Orbán na Facebooku v angličtine napísal: "Aká úžasná správa, demokracia ešte stále žije." 09:57 Reakcia Mikuláša Dzurindu „Keby som tvrdil, že ma ten vývoj prekvapil, nebol by som celkom pravdivý. No iste nie som sám, ktorý sledoval celé mesiace jednak primárky, potom predvolebnú kampaň. V júni som sám v Amerike týždeň bol, mal som možnosti hovoriť so senátorom McCainom, ale aj taxikármi, voličmi a bolo mi jasné, že sa schyľuje k dráme a k veľmi zásadnému súboju," tvrdí pre HN bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. 09:54 Reakcia Andreja Kisku „Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," reagoval prezident Andrej Kiska na víťazstvo Trumpa. 09:48 Poslanec SaS: Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti "Donald Trump nevyhral predstavením vízie, aj keď 'America great again' by mohlo budiť ten dojem. Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti a sľubmi silnej ruky, spochybňujúcej základy liberálnej demokracie," reagoval na americké voľby poslanec SaS Martin Poliačik 09:31 Poslanec Smeru: Ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie. Donald Trump sa stal prezidentom Spojených štátov preto, že ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorého Trumpovo víťazstvo neprekvapilo. "Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov," zdôvodnil Trumpov triumf Blaha. 09:02 "Trump bol macho, ktorý prišiel do arény" „Donald Trump je symbolom pre cieľovú skupinu, ktorú oslovil. Clintonovej nevýhoda bola, že je v politike dlhodobo. Na ňu sa už toho veľa nalepilo. Trump bol macho, ktorý prišiel do tej arény a otvoril si ústa naplno," hodnotí politický marketér Novota. 09:01 Trump pochválil Clintonovú Trump v prejave k svojim priaznivcom pochválil Clintonovú za kampaň a vyzval k jednote republikánov a demokratov. Zaviazal sa, že bude prezidentom všetkých.
08:55 Politický marketér hodnotí triumf Trumpa "Môžeme to brať ako malý zázrak, ale podarilo sa mu to," hodnotí triumf Trumpa politický marketér Michal Novota. Dodal, že v prípade Trumpa to bol taký voľný štýl. "Niekedy pôsobil neorganizovane, ale predstavoval témy, ktoré boli páčivé, neboli to abstraktné a ťažké témy," hovorí Novota. 08:48 Clintonová uznala porážku Hillary Clintonová v telefonickom rozhovore s Donaldom Trumpom uznala volebnú porážku. 08:43 Prvý prejav nového amerického prezidenta Donalda Trumpa 08:24 Prví gratulovali Trumpovi pravicoví populisti Republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi začali ešte pred oznámením výsledkov chodiť zo zahraničia prvé gratulácie k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Medzi prvými boli bývalí či súčasní predsedovia európskych krajne pravicových a pravicovo populistických strán Marine Le Penová, Geert Wilders a Nigel Farage. "Gratulujem novému prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi a slobodnému americkému ľudu," uviedla na twitteri predsedníčka francúzskej Národného frontu (FN) Marine Le Penová. "Američania si vzali svoju krajinu späť," uviedol predseda holandskej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders. "Zdá sa, že rok 2016 bude rokom dvoch veľkých politických revolúcií," reagoval na americké prezidentské voľby bývalý predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, ktorý bol pred júnovým referendom jedným z hlavných priaznivcov odchodu Británie z Európskej únie. 08:23 Priaznivci Donalda Trumpa oslavujú Oslavy prepukli aj pred Bielym domom. 08:18 Obama zanechal Ameriku v dobrom stave Ak dokáže viesť Ameriku ako firmu, tak má veľkú šancu na úspech. Navyše Obama mu Ameriku zanechal v dobrom stave," hovorí zástupca šéfredaktorky HN Ľubomír Šulko. Dodáva, že Trumpova výhoda je aj v tom, že je zaviazaný iba voličom a nikomu inému. 08:15 "Trump je schopný človek" "Aj tieto voľby dokázali že Trump je schopný človek, politik biznismen a dokáže otočiť šťastie vo svoj prospech. Donald  Trump má povesť dobrého biznismena. To je realita," zástupca šéfredaktorky HN Ľubomír Šulko. 08:12 Clintonová sa vyjadrí neskôr Šéf kampane Hillary Clintonovej John Podesta vystúpil vo volebnom štábe. Oznámil, že Clintonová teraz žiadny veľký prejav nepredloží. K výsledkom volieb sa podľa Reuters vyjadrí neskôr. 07:42 Donald Trump práve prekročil potrebné kvórum na víťazstvo Donald Trump si práve podľa servera RealClearPolitics pripísal víťazstvo v Pensylvánii, kde získal 20 voliteľov. Vďaka tomu prekročil potrebné kvórum na víťazstvo a má 274 voliteľov. Hillary Clintonová ich má iba 215. 07:41 "Trump bude ľahšie nahovoriteľný na vojenskú operáciu "Donald Trump bude jednoduchšie nahovoriteľný na vojenskú operáciu ako skúsená Clintonová. USA vždy prechádzali cyklami, pri ktorých populizmus vyhral," tvrdí Černák v štúdiu.  07:36 Černák: Ľudia sa vymedzujú tradičnej politike "Môže to súvisieť s kolektívnou pamäťou. Asi zabúdame, čo sa tu dialo pred vyše 70 rokmi. Začínalo sa pohŕdať tradičnou politikou. Vymedzili sa tradičnej politike a do istej miery sa to deje aj teraz. Mám pocit, že ľudia zabúdajú na to, aká nebezpečná je alternatívna politika," tvrdí Černák mladší v štúdiu HNtelevízie. 07:33 Černák mladší: Musel som si pretrieť oči "Musel som si pretrieť oči. Myslel som si, že je to nejaký vtip, ale vyzerá, že sme sa zobudili do reality," hovorí predseda predstavenstva Sitno Holding ĽUdovít Černák mladší. 07:29 Gratulácia k víťazstvu Predseda Snemovne reprezentantov Spojených štátov amerických Paul Ryan telefonoval Donaldovi Trumpovi a gratuloval mu k víťazstvu vo voľbách. 07:18 Republikáni si zrejme udržia väčšinu v oboch komorách Kongresu Republikánska strana si podľa očakávania udrží väčšinu v Snemovni reprezentantov. Uviedli to dnes na základe svojich prepočtov televízne stanice NBC a ABC. Demokratickej strane sa podľa odhadov nepodarí prevziať kontrolu ani nad Senátom, a republikáni tak zrejme budú v nasledujúcich rokoch ovládať obe komory parlamentu. Na ich zložení bude závisieť, ako bude môcť nová hlava štátu presadzovať svoje predstavy. Analytici pred voľbami predpovedali, že si republikáni v Snemovni reprezentantov udržia väčšinu. Demokratom ale dávali šancu na ovládnutie Senátu, ktorý v súčasnosti kontrolujú tiež republikáni. Republikánska strana totiž obhajovala oveľa viac kresiel ako demokrati. Podľa agentúry Reuters či denníka The New York Times sa ale teraz zdá, že si republikáni nakoniec udržia väčšinu aj v Senáte. Podľa predbežných odhadov budú mať 52 senátorov, zatiaľ čo demokrati len 48. 07:16 Dubéci: Príde k prehodnoteniu vízie USA "Nastane veľké prehodnotenie vízie USA a ako chce byť angažovaná v podobe viacerých záväzkov," hovorí Martin Dubéci v štúdii HNtelevízie o tom, čo čaká od nového prezidenta. 07:12 Sledujte volebné štúdio HNtelevízie
06:42 Trump opäť zvýšil náskok Clintonová si víťazstvom v Nevade zaistila hlasy šiestich voliteľov, má ich zatiaľ 215. Trump zvyšuje náskok, zatiaľ má hlasy 244 voliteľov. 06:28 Senátor John McCain: Američania si vybrali nového prezidenta 06:25 V Trump Tower už chystajú oslavy Donald Trump zrejme taký úspech nečakal. Podľa novinárov opustil volebný štáb a na definitívne vyhlásenie výsledkov čaká vo svojom apartmáne. Podľa nepotvrdených informácií sa Trump v nasledujúcich minútach presunie do hotela Hilton, kde vystúpi pred svojimi priaznivcami. 06:12 Republikánsky kandidát prevzal vedenie v Pensylvánii Počas celej volebnej noci Hillary Clintonová v Pensylvánii viedla, teraz sa karta obracia a vedenie prevzal Donald Trump. V prípade víťazstva si pripíše 20 voliteľov a o novom prezidentovi bude definitívne rozhodnuté. 06:04 Šok na Times Square 05:57 Skepsa v štábe Clintonovej Vo volebnom štábe Hillary Clintonovej panuje podľa reportérov pohrebná atmosféra. Podporovatelia demokratickej kandidátky nemôžu uveriť nečakanému priebehu hlasovania. Niektorí zo štábu odchádzajú.
štáb clintonovej
Zdroj: Reuters
05:53 Referendá o legalizácii marihuany Okrem voľby prezidenta sa v USA hlasuje aj vo viacerých referendách. Napríklad aj o legalizácii marihuany. Podľa predbežných výsledkov voliči rozhodli, že v Kalifornii bude legálne rekreačné užívanie marihuany. Na Floride sa zase 71 percent voličov vyslovilo za užívanie marihuany na lekárske účely. 05:51 Presvedčivé víťazstvo Trumpa Server New York Times píše, že Donald Trump vyhrá prezidentské voľby so ziskom vyše 300 voliteľov. 05:48 Jediná šanca Clintonovej Podľa Norma Ornsteina z BBC má Hillary Clintonová už iba jednu šancu na víťazstvo vo voľbách. Musí získať štáty Pennsylvania, Michigan a Wisconsin. V Michigane a Wisconsine zatiaľ s Trumpom prehráva. 05:44 Na voľby reagujú trhy prepadom Ázijské akciové trhy reagujú na priebežné výsledky amerických prezidentských volieb prudkým prepadom. Viac sa dozviete tu. 05:41 Trump je blízko víťazstva Podľa odhadov zvíťazí aj v štáte Iowa a Georgia. Priblíži sa tak k hranici 270 voliteľov, ktorá je potrebná pre víťazstvo vo voľbách. 05:37 CNN predpovedá remízu Podľa televízie CNN môžu prezidentské voľby skončiť nerozhodným výsledkom 269 ku 269 voliteľom.  05:32 Padol kanadský imigračný server Zámorské servery informujú, že kolabuje imigračný server Kanady. Či problémy súvisia s priebehom volieb v USA, sa nevie. 05:25 Trump vyhral aj v Utahu Donald Trump vyhral podľa televízie Fox News aj v štáte Utah, ktorý má šesť voliteľov. Trump sa tak dostal na 221 voliteľov z nevyhnutných 270. 05:07 Clintonová vyhrala v Kalifornii Hillary Clintonová splnila predpoklady a vyhrala v bašte demokratov, pripísala si tak významných 55 voliteľov. 04:56 Trump definitívne zvíťazil na Floride V najdôležitejšom z kľúčových štátoch zvíťazil republikánsky kandidát Donald Trump, pripisuje si významných 29 voliteľov. Aktuálne má Trump 213 voliteľov, Clintonová 131. 04:50 Trump berie štát za štátom Donald Trump si práve pripísal víťazstvo v ďalšom kľúčovom štáte. V Severnej Karolíne zvíťazil s presvedčivým náskokom 4,2 percenta a pripísal si významných 15 voliteľov. Trump drží aktuálne 197 voliteľov, Clintonová 131. 04:33 Trump vyhral v dôležitom Ohiu, Clintonová vo Virgínii Donald Trump si pripísal ďalší úspech, keď ovládol jeden z kľúčových štátov Ohio a získal tak ďalších 18 voliteľov. Hillary Clintonová získala na svoju stranu Virgíniu a pripočíta si 13 voliteľov. 04:22 Trump výrazne vedie v prieskumoch Podľa New York Times už má Donald Trump 80 percentnú šancu, že sa stane prezidentom. 04:20 Trump vyhrá na Floride Na Floride je zrátaných 99,2 percenta hlasov. Trump vedie o 1,5 percenta pomerom 49,2 ku 47,7 percentám. 04:17 Clintonová mierne doťahuje Clintonová podľa Fox News vyhrala vo Virgínii, takže má aktuálne 122 voliteľov. Trump novo podľa CNN ovládol Montanu a teraz drží 139 voliteľov. 04:16 Nervózne svetové trhy Tesné výsledky hlasovania v amerických prezidentských voľbách znervózňujú svetové trhy. Padá mexické peso, japonský jen naopak posilňuje. 04:00 Trump dobýja bašty demokratov Trump prekvapivo vedie tiež v štátoch Wisconsin a Michigan, kde v posledných šiestich prezidentských voľbách vždy víťazili demokrati. 03:58 V štábe Hillary Clintonovej je znepokojujúce ticho Stovky ľudí, čakajúcich na Clintonovú v Javits Centre tŕpnu a skoro potichu sledujú Johna Kinga z CNN vysvetľujúceho momentálny stav na Floride, ktorý je tesnejší, ako sa očakávalo. Reportáž Jeffa Zelenyho zo CNN hovorí že, tam nebadať žiadne úsmevy a vidieť stovky ľudí naťahujúcich krky na obrazovky a sledujúcich výsledky krajiny po krajine. Slávnostná atmosféra sa vzďaľuje, ako sú výsledky jednotlivých štátov zrejmejšie. Veľa podporovateľov Hillary Clintonovej vyzerá ohromene. 03:52 Trump ovládol prieskum New York Times Donald Trump podľa projekcie The New York Times bude s pravdepodobnosťou 59 percent zvolený prezidentom. Vôbec prvýkrát sa v analýze tohto servera dostal pred Clintonovú. 03:44 Trump aktuálne drží 136 voliteľov, Clintonová 104 Clintonová získa Connecticut a jeho sedem voliteľov. Trump kontruje ziskom siedmich voliteľov z Louisiany. 03:30 Trump a šéfka jeho kampane sršia istotou 03:18 Trump vedie nad Clintonovou v počte voliteľov 128 ku 97 Trump vyhral v Texase, Kansase, Nebraske, Wyomingu a v Severnej i Južnej Dakote, naopak Clintonová je podľa médií víťazkou v štáte New York. 02:41 Republikáni s väčšinou v Snemovni reprezentantov Republikánska strana si podľa predpokladov udrží väčšinu v Snemovni reprezentantov, uviedla stanica NBC. Senátormi zostanú Marco Rubio aj Rand Paul. 02:38 Priebežné výsledky volieb v USA sú zatiaľ bez prekvapení Demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová podľa predbežných výsledkov získala 68 voliteľov a jej republikánsky rival Donald Trump 57. Na zvolenie do Bieleho domu je potrebných najmenej 270 z 538 voliteľov. Doterajšie výsledky nie sú prekvapivé, predpokladali ich predvolebné prieskumy verejnej mienky. Clintonová podľa televízie CNN a ďalších veľkých amerických spravodajských staníc vyhrala napríklad vo Vermonte, Massachusetts, Marylande, New Jersey, Delaware či v hlavnom meste Washingtone. Trump potom získal štáty Indiana, Kentucky, Južná Karolína, Západná Virgínia, Tennessee, Oklahoma a Mississippi. 02:30 Tesný súboj na Floride Po sčítaní viac ako 90 percent okrskov je tu v minimálnom vedení Donald Trump.
Zdroj: CNN
02:21 Televízia CNN premieta naživo volebné výsledky na Empire State Building 02:13 Clintonová vedie Aktuálny zisk v priebehu sčítania hlasov podľa CNN: Clintonová by získala 68 voliteľov, Trump 48. 02:02 Trump získal Južnú Karolínu Donald Trump zvíťazil v štáte Južná Karolína a získa ďalších 9 voliteľov. Aktuálne tak nad Hillary Clintonovou vedie v pomere 33:3. 01:48 V kľúčovom štáte Florida vedie Trump 01:35 Trump vyhrá v Západnej Virgínii Donald Trump podľa exit pollov televízie CNN zvíťazil v štáte Západná Virgínia, kde získal 5 voliteľov. 01:18 Volebné miestnosti za uzatvorili v ďalších šiestich štátoch Americké prezidentské voľby oficiálne skončili v šiestich štátoch - vo Vermonte, Georgii, Indiane, Kentucky, Južnej Karolíne a Virgínii - a tiež vo väčšine Floridy. 01:08 Trump víťazí v Indiane a Kentucky, Clintonová berie Vermont Donald Trump sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane víťazom v Indiane a získa tak 11 voliteľov a v Kentucky, kde získa 8 voliteľov. Hillary Clintonová naopak zvíťazí vo Vermonte a získa 3 voliteľov. Výsledky nie sú prekvapivé, predpokladali jich predvolebné prieskumy. 00:51 Exprezident Bush s manželkou prezidenta nevolili Bývalý americký republikánsky prezident George Bush mladší s manželkou Laurou nedali hlas žiadnemu z prezidentských kandidátov, a to ani republikánovi Donaldovi Trumpovi. Podľa agentúry Reuters to oznámil Bushov hovorca Freddy Ford. "Vybrali si kolónku Nikto z vyššie spomínaných," uviedol Ford k tomu, ako Bush s manželkou hlasoval v prezidentskej voľbe. Vo voľbách do Kongresu potom Bushovci podporili republikánov. 00:42 Streľba v Kalifornii Úrady v kalifornskej Azuse museli uzavrieť jednu z volebných miestností. V jej blízkosti neznámy útočník postrelil dvoch ľudí a je na úteku. 00:39 Hillary Clintonová prichádza na Manhattan Výsledky bude sledovať iba o jeden blok ďalej od Donalda Trumpa. 00:31 Kľúčové štáty pre Clintonovú V kľúčových, tzv. nerozhodnutých štátoch podľa priebežných výsledkov zverejnených serverom VoteCastr vedie Hillary Clintonová.
swing
Zdroj: VoteCastr
00:15 Hlasovanie na východnom pobreží pomaly končí Prvé volebné miestnosti sa začali úderom polnoci SEČ uzatvárať v štátoch Indiana a Kentucky. Podľa časových pásiem postupne skončí hlasovanie aj v zostávajúcich štátoch USA. 23:35 Webová stránka Donalda Trumpa funguje v obmedzenom režime BBC tvrdí, že stránku napadli hackeri. 
Zdroj: www.donaldjtrump.com/ screenshot
23:30 CNN priniesla prvé exit polly Televízia sa voličov pýtala, kedy sa rozhodli voliť. Pred septembrom to bolo 62 percent, v septembri 13, v októbri 13, posledný týždeň 5 a v posledných dňoch sa rozhodlo voliť 7 percent Američanov. 23:16 Účastníci volebnej noci, ktorú organizuje americká ambasáda, majú jasno Medzi účastníkmi, ktorí sledujú priebeh volieb v bratislavskom hoteli Devín, prebehli voľby. Clintonová získala 61 hlasov, Trump 8.  23:14 Clintonová opustila svoj dom a smeruje do New Yorku V najväčšom americkom bude sledovať priebeh volieb. 22:58 Niektorí Mexičania sa už pripravujú na oslavy možnej porážky Trumpa Cez Facebook sa organizuje skupina, ktorá chce v prípade úspechu demokratky Hillary Clintonovej oslavovať u ikonickej sochy Anjela nezávislosti v centre mexickej metropoly. Účasť na večierku už prisľúbilo vyše 5-tisíc ľudí. 22:56 Bushovci hlasovali za Clintonovú Informáciu pre rádio Washington Examiner priniesol Rush Limbaugh, bývalý Bushov hovorca.  22:50 Tohtoročný výsledok bude pre Ameriku špeciálny, uviedol veľvyslanec USA Narážal na fakt, že v Bielom dome bude bývať poprvýkrát žena, alebo muž, ktorý neslúžil v americkej armáde. 22:44 Podľa poslednej sondáže medzi voličmi vedie Clintonová Clintonová má podľa sondáže televízie CNN so ziskom 46 percent hlasov 4-percentný náskok pred Trumpom.  22:29 Americké akcie prekonali pokles a mierne rastú Wall Street povzbudili známky možného víťazstva demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. V miernom raste pokračoval aj americký dolár. 22:08 Kto je lepšou voľbou pre Sýriu? Pýta sa na svojom twitterovom účte arabská televízia Al-Džazíra. Sledovatelia môžu hlasovať v ankete. 21:58 USA sú domovom pre tisícky Slovákov Ako by volili, keby mali právo? Dozviete sa tu. 21:53 O americké voľby je veľký záujem Volilo sa dokonca aj vo vesmíre. 21:51 Warren Buffett dodržal svoj sľub Voličov odviezol k volebnej miestnosti. Miliardár podporuje Hillary Clintonovú. 21:46 Obaja kandidáti budú priebeh volieb sledovať v New Yorku Televízia CNN na mape ukázala, ako ďaleko volebné štáby oboch kandidátov od seba sú. 21:39 Americký veľvyslanec na Slovensku privítal hostí v hoteli Devín V hoteli bude sledovať priebeh volieb. Facebooková stránka USA and Slovakia priniesla jeho otvárací prejav naživo. 21:24 Trump opäť odmietol povedať, či uzná výsledky volieb V niekoľkých rozhovoroch pre americké médiá povedal, že najprv preverí správy o údajných volebných machináciách v niektorých štátoch. Trump na predvolebných mítingoch mnohokrát opakoval, že americký volebný systém je zmanipulovaný a nadržiava "kandidátke establishmentu" Hillary Clintonovej. 21:13 Merkelová očakáva väčšiu rovnováhu medzi ženami a mužmi Merkelová podľa vlastných slov očakáva výsledky volieb v USA "s napätím". Priamo ku Clintonovej alebo jej súperovi Donaldovi Trumpovi sa vyjadriť odmietla. Na otázku o možnosti toho, že sa šéfkou Bieleho domu stane po prvý raz žena, však odpovedala: "Potom by sme sa dostali trocha bližšie k rovnováhe žien a mužov vo vedúcich pozíciách." 21:09 Nevadský sudca odmietol požiadavku Trumpovho tímu Trump sa posťažoval, že v nevadskom okrese Clark boli volebné miestnosti počas predbežného hlasovania otvorené dlhšie, ako mali byť. Úrady sa bránili tým, že len nechali odhlasovať voličov, ktorí stáli v rade pred dverami.  20:29 Hillary Clintonová s prevahou zvíťazila na americkom ostrove Guam Tamojšie hlasovanie má síce len neoficiálny charakter, avšak za uplynulých vyše 30 rokov spoľahlivo "predpovedalo" výsledky prezidentských volieb na celoamerickej úrovni, informovali noviny USA Today. 20:27 Blogeri na twitteri si robia posmešky z fotky Donalda Trumpa Na nej sa prezidentský kandidát pozerá cez plentu na hlasovací lístok svojej manželky. Dôveruj, ale preveruj, píše blogger. Druhý naráža na fakt, že Trumpova žena čelila obvineniam, že odkopírovala reč Michelle Obamovej. Donald Trump sa má presviedčať, či neodkopírovala aj jej hlasovanie. Obamová sa dávnejšie prihlásila k podpore Hillary Clintonovej. 20:21 V kampani si kandidáti nič nedarovali Zmapovali sme viacero výrokov, ktorými sa počastovali Trump aj Clintonová, prečítať si ich môžete tu. 20:19 Oslovili sme slovenské parlamentné strany s otázkou, koho by volili V parlamente sme sa pýtali vo veľkej ankete koaličných aj opozičných politikov, koho by volili za prezidenta. Viac sa dozviete tu. 20:12 Kampaň Donalda Trumpa žaluje volebnú komisiu v Nevade Joe Gloria, ktorý riadil hlasovanie v tamojšom okrese Clark, nechal podľa Trumpových právnikov počas predbežného hlasovania volebné miestnosti otvorené o dve hodiny dlhšie, než mal. Úrad sa bráni, že nechal iba odvoliť tých, čo v okamihu oficiálneho uzatvorenia miestností stáli v rade pred dverami. 19:57 Z prvých odhadov vyplýva, že dôvod na optimizmus má Clintonová Demokratická prezidentská kandidátka má priebežný náskok účasti svojich voličov na Floride, v Iowe a v Ohiu, ktoré patria ku kľúčovým štátom v súboji o Biely dom. Vyplýva to z údajov novozaloženej spoločnosti VoteCastr, viac sa dočítate tu. 19:54 Herecká legenda Clint Eastwood odvolila Z jeho tweetu je jasné, koho herec podporuje. 19:16 Trump vyzýva ľudí, aby išli voliť Na svojom twitterovom účte zverejnil video. 19:14 Prečo je Trump dôležitejší ako Kiska Ak vás americké prezidentské voľby nezaujímajú, mali by ste tento svoj postoj prehodnotiť. Ich výsledok je totiž pre vás dôležitejší, ako výsledok slovenských prezidentských volieb, píše v komentári Ľubomír Šulko. Celý si ho môžete prečítať TU. 18:46 Mladší syn Donalda Trumpa Eric sa pochválil fotkou označeného volebného lístku Fotku publikoval na sociálnej sieti Twitter. Porušil tým však zákony štátu New York a hrozí mu pokuta tisíc dolárov. Medzitým fotku zmazal. Nájsť ju môžete tu. 18:38 Po boku Clintona sa jej škandály nevyhli. Teraz chce byť šéfkou Bieleho domu Video s profilom Hillary Clintonovej spustíte kliknutím na obrázok:
18:35 Zažil šesťkrát krach firmy. Teraz chce byť Donald Trump prezidentom USA Video s profilom Donalda Trumpa spustíte kliknutím na obrázok:
18:00 Otvorené sú všetky volebné miestnosti Ako poslední majú možnosť voliť obyvatelia Havaja. Na súostroví sa volebné miestnosti otvorili o 18:00 SELČ.  17:28 Obchod zarába na voľbách Od vyslaného redaktora HN Michala Skýpalu:
Známy obchod s dizajnovými kúskami Fish Eddys už niekoľko týždňov zarába na svojej volebnej sekcii. Zákazníci môžu dokonca voliť na falošné volebné lístky bez obmedzení koho by naozaj chceli za prezidenta. Na predaj sú šálky, knihy alebo kondómy s podobizňami oboch kandidátov. V predvečer volieb sa majitelia obchodu rozhodli veľkými plagátmi inšpirovať ľudí aby išli voliť.
Zdroj: HN/Michal Skýpala
​​
Zdroj: HN/Michal Skýpala
​​
Zdroj: HN/Michal Skýpala
17:24 Ako si Trump získal "zabudnutých ľudí USA" Kedysi priemyselné centrum Ameriky dnes upadá, v niektorých mestách nemajú ani len na zbúranie opustených budov. O tom, ako si Trump získal podporu ľudí z takzvaného hrdzavého pásu USA, si prečítajte viac TU. 17:22 "Ťažké rozhodnutie" Tak odpovedal Donald Trump na otázku, koho volil. 17:12 Odvolil už aj Donald Trump Pri návšteve volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka Melania Trumpová. Po odovzdaní svojho hlasu sa pozdravil s prítomnými a finančne podporil dobročinnú zbierku.
Zdroj: Reuters
17:00 Manhattan volí skoro ráno Od vyslaného redaktora HN Michala Skýpalu: V New Yorku, ktorý je blízky obom kandidátom, sa od rána pred volebnými miestnosťami tvoria dlhé rady. Voliči sú v dobrej nálade, čakanie na ulici im spríjemňuje slnečné počasie. Pred volebnou miestnosťou na 1st Avenue sa uisťuje členka volebnej komisie Charlotte Garnerová či ľudia majú zo sebou potrebné dokumenty na registráciu: „Robím si žarty, stačí vám len občiansky preukaz,“ vtipkuje s davom Garnerová. Veľká účasť ju neprekvapuje, odkedy pracuje v komisiách, vždy si pamätá, že obyvatelia Manhattanu odvolia ráno, aby stihli prísť načas od práce.
manhattan voľby
Zdroj: HN/Michal Skýpala
16:54 Burcujúci veterán Od vyslaného redaktora HN Michala Skýpalu: Jack má 72 rokov a je veterán vojny vo Vietname. Svoj skromný byt na Manhattane neopustil už niekoľko rokov, pretože už nevládze chodiť a invalidný vozík odmieta. V deň volieb ale sedí na prahu svojich dverí a hovorí svojim susedom, ktorých tvoria hlavne študenti z blízkej New York University aby išli voliť Hillary Clintonovú. „Ja tomu chlapíkovi neverím,“ zdôveruje svoje názory na Donalda Trumpa veterán.
Zdroj: HN/Michal Skýpala
16:35 Volí takmer celá krajina Volebné miestnosti sa otvorili aj na západnom pobreží USA a na Aljaške. Čaká sa už len na Havaj. 16:22 Rekordná účasť na Floride Podľa amerických televízií môže volebná účasť na Floride prekonať historický rekord. Už do pondelka tam možnosť hlasovať pred riadnym termínom využilo takmer 6,5 milióna voličov, čo bolo najviac zo všetkých amerických štátov, a dnes je záujem tiež veľký. Podľa denníka Miami Herald sa dá očakávať, že celková účasť na Floride výrazne prekoná 60 percent z 13 miliónov oprávnených voličov. Úspech Hillary Clintonovej by mohla podporiť priebežne veľmi vysoká účasť hispáncov. Záležať však bude aj na tom, koľko príde k voľbám kubánskych imigrantov, ktorí tradične stoja za republikánmi. 16:09 Trumpov syn Eric sa pochválil svojim označeným volebným lístkom "Je mi neuveriteľnú cťou hlasovať pre svojho otca. Pre USA odvedie skvelú prácu," uviedol. Zverejňovanie hlasovacích lístkov s vyznačeným menom kandidáta je však v štáte New York, kde hlasuje, nelegálne. 16:05 Kde sa rozhodne? Toto sú štáty, v ktorých sa rozhodne o budúcom prezidentovi. Viac si o nich prečítajte tu. 16:00 Kto má väčšie šance uspieť vo voľbách v USA? Pozrite si názor známeho politológa Pozrite si rozhovor s politológom Grigorijom Mesežnikovom o šanciach Trumpa a Clintonovej.
15:43 Polonahé ženy protestovali v Trumpovej volebnej miestnosti Dve ženy zatkli potom, ako polonahé protestovali vo volebnej miestnosti, kde má svoj hlas odovzdať aj Donald Trump. 14:40 Syn Donalda Trumpa Eric poskytol rozhovor pre Fox News "Som hrdý na svojho otca. Každý ho odpisoval, nikto mu nedával šancu. Porazil 17 ľudí v primárkach, získal nomináciu. To, čo dosiahol je neuveriteľné. Systém treba vyčistiť od korupcie. vďaka WikiLeaks sme pochopili aký špinavý je celý politický systém," uviedol Eric Trump. 14:08 Hillary Clintonová práve odvolila Demokratická kandidátka na prezidentku USA práve odvolila v meste Chappaqua v štáte New York. Médiám poskytla krátke vyhlásenie. "Je to pocit plný pokory ... pretože viem, koľko zodpovednosti to obnáša," uviedla Clintonová. "Toľko ľudí sa spolieha na výsledky týchto volieb, čo to znamená pre našu krajinu a budem robiť to najlepšie, čo viem, ak budem mať to šťastie a dnes vyhrám," dodala Clintonová. 13:51 "Strata času, energie a peňazí" Donald Trump v rozhovore pre Fox News vyhlásil, že ak vo voľbách nezvíťazí, bude to považovať za "stratu času, energie a peňazí". Dodal, že na kampaň z vlastných prostriedkov utratil vyše sto miliónov dolárov. Oficiálne údaje však uvádzajú 66 miliónov. "Sme veľkou krajinou. Máme neuveriteľný potenciál. Choďte a voľte," vyzval na záver rozhovoru Trump. Volebný deň odštartoval heslom svojej volebnej kampane na twitteri. 13:46 Rusko pozorne sleduje voľby v Spojených štátoch Prípadné zlepšenie vo vzťahoch medzi oboma krajinami bude závisieť na Washingtone, povedal pred novinármi hovorca Vladimira Putina Dmitrij Peskov. "Moskva je ochotná pracovať na zhoršujúcich sa väzbách oboch národov, akonáhle sa prezidentské voľby skončila," uviedol podľa RIA Novosti Peskov. Dodal, že vzťahy by mohli byť obnovené, "pokiaľ o to naši partneri vo Washingtone budú stáť". 13:30 Vysoká volebná účasť Od skorého rána sa pred viacerými volebnými miestnosťami tvoria dlhé rady. Momentálne sa volí v 17 štátoch USA. 13:25 Bezpečnosť v New Yorku Mesto New York, kde obaja kandidáti čakajú na výsledky, zažíva najväčšie bezpečnostné manévre v histórii prezidentských volieb. Na bezpečnosť v uliciach dohliada vyše 5000 policajtov. 13:21 O novom šéfovi Bieleho domu sa rozhoduje aj vo vesmíre Astronaut Shane Kimbrough zaslal svoj hlas elektronicky z Medzinárodnej vesmírnej stranice do riadiaceho strediska v Houstone, odkiaľ putoval priamo k volebnej komisii. Hlasovanie z vesmíru od roku 1997 umožňujú texaské zákony. 13:17 Trump poskytol rozhovor pre Fox News "Rozhodol som sa hlasovať za Trumpa," zavtipkoval Donald Trump v relácii Fox News. "Je to veľmi vzrušujúce. Hovoril som s vami ľudia počas veľmi úspešných primárok ... Som trochu poverčivý, takže keď ste povedali, zavolajte, zavolal som," uviedol. Reportéri sa ho opýtali, či sa počas kampane zmenil. "Bol to úžasný proces, asi 17 alebo 18 mesiacov, čo som s tým prišiel ... bol to krásny proces, ľudia tejto krajiny sú neuveriteľní, stretol som ľudí na všetkých úrovniach a sú úžasní. Ľudia sa pýtajú, čo ste sa naučili? Naučil som sa toto: ľudia sú úžasní," povedal Trump. 12:48 Americké voľby v ruských médiách Ruský prokremeľský denník Komsomolskaja pravda sa obáva víťazstva Clintonovej a jadrových zbraní. Trump by naopak uznal Krym ako súčasť Ruska. 12:41 Trumpove ekonomické plány sú len silné reči. Nemajú šancu, tvrdí analytik Pozrite si rozhovor s ekonomickým analytikom Tatrabanky Jurajom Valachym.
12:33 Kedy boli známi víťazi v minulosti? Prvé odhady aj čiastkové výsledky z jednotlivých štátov sa čakajú po polnoci SEČ, víťaz by mal byť známy v stredu skoro ráno. 12:24 Zhrnutie predvolebného kolotoča v 170 sekundách 12:12 Odvolil demokratický kandidát na viceprezidenta Krátko po otvorení volebných miestností v Richmonde v štáte Virgínia odvolil aj demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Kaine. 12:00 Otvorili sa volebné miestnosti Na východnom pobreží USA sa o 6:00 (12:00 SEČ) otvorili volebné miestnosti. Podľa časových pásiem postupne začne hlasovať zvyšok Spojených štátov. 11:45 Americké voľby by mohli byť zrkadlom aj pre nás Americké voľby by sme podľa komentára Pavla Novotného mali sledovať aj preto, že môže byť zrkadlom toho, čo by už o pár rokov mohlo čakať i nás. Celý Novotného komentár si prečítajte TU. 11:42 Clintonová zvýšila v priekumoch náskok Náskok Hillary Clintonovej sa podľa aktuálneho priemeru celoštátnych prieskumov zverejňovaného serverom RealClearPolitics zvýšil na 3 percentuálne body.
Zdroj: RealClearPolitics
10:55 Podpora z Floridy Floridský denník Miami Herald dal na svojej názorovej strane jasne najavo, koho by najradšej videl v Bielom dome. 10:39 Hillary Clintonová ukončila kampaň Lietadlo s Hillary Clintonovou, jej manželom Billom a celým volebným štábom pristálo vo Westchesteri v štáte New York. Na letisku ju vítal dav priaznivcov. 09:52 Deň pred voľbami je Amerika rozdelená. Pozrite sa, ktoré osobnosti podporujú Trumpa a ktoré Clintonovú Zverejnením svojho postoja sa rozhodli ovplyvniť voľby mnohí biznismeni, zahraniční politici či celebrity. Celý článok nájdete TU. 09:51 Posledné vystúpenia Hlavní americkí prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová vystúpili v priebehu pondelka posledný raz v rámci svojej predvolebnej kampane pred verejnosťou. Obaja usporiadali mítingy v štátoch Severná Karolína, Pensylvánia a Michigan, píše agentúra DPA. 09:49 Prvý Trumpov úspech Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zaznamenal dnes prvý volebný úspech, keď v súhrnných výsledkoch zvíťazil v predčasnom hlasovaní, ktoré sa tradične konalo v troch malých obciach v štáte New Hampshire na severovýchode USA. 
Donald Trump
Zdroj: Reuters

01 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 05 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:50