TASR/AP
StoryEditor

Prečo môže byť Trump dobrým prezidentom?

09.11.2016, 18:37
5 dôvodov, ktoré napriek všetkému negatívnemu hovoria v Trumpov prospech.

Je to klamár, rasista, xenofób a sexista. A teraz aj nový americký prezident. Všetky z negatívnych označení na Donalda Trumpa sedia. Všetky si vyslúžil vďaka svojej prostorekosti a povahe. Bol to on, kto sa neúctivo vyjadroval k ženám, Mexičanom, moslimom a je to on, kto v kampani častejšie klamal ako hovoril pravdu.

Trump toho počas viac ako ročnej kampane urobil a povedal dosť, aby sa od neho odvrátili nielen Demokrati ale aj veľká časť Republikánov. Nehovoriac o amerických elitách a celebritách. V konečnom účtovaní to však nebolo podstatné. Prieskumy síce hovorili niečo iné. To však prieskumy hovorili aj pri Brexite a teraz sledujeme ako Británia odchádza z Európskej únie. V januári budeme sledovať ako Donald Trump zloží sľub ako 45. prezident Spojených štátov amerických.

Je to katastrofa? Alebo existuje šanca, že Trump bude dobrým americkým prezidentom? Pozrime sa na pár dôvodov, ktoré napriek všetkému negatívnemu hovoria v Trumpov prospech.

1. Je to bojovník

Keď sa Donald Trump v júni 2015 prihlásil do prezidentského súboja, u väčšiny komentátorov to vyvolávalo úsmev na tvári. Trumpovi veril málokto. K jeho podporovateľom patril napríklad známy britský novinár a komentátor Piers Morgan. Ten už vtedy tvrdil, že Trump dodá kampani energiu a treba s ním vážne počítať. O pár mesiacov neskôr sme už všetci vedeli, že Morgan mal pravdu. Trump zničil všetkých 16 súperov v republikánskych primárkach aj napriek tomu, že proti nemu stáli ťažké kalibre ako Ted Cruz, Marco Rubio či Jeb Bush. Trump v prezidentskej kampani dokázal, že sa nevzdáva a že dokáže bojovať poriadne tvrdo. Niekedy až za hranou. Ale urobí všetko preto, aby vyhral. To pre politika nie je zlá vlastnosť. Či sa nám to páči alebo nie.

2. Otvoril nové témy

Trump vletel do amerického politického ringu ako hurikán. Republikáni očakávali nudné primárky, na konci ktorých sa Amerika mala dočkať veľkého prezidentského súboja Clintonová – Bush. Trump sa však zahryzol do tém, ktoré trápia obyčajných Američanov. A urobil to ako poriadny populista. Zlí imigranti, ktorí Američanom kradnú prácu, múr na hranici s Mexikom, zákaz vstupu moslimov do USA. Tieto témy by kedysi kandidáta na prezidenta v Amerike pochovali. Dnes je však iná doba a ľudia nechcú počuť naučené frázy. Aj preto Trumpa odmenili víťazstvom v republikánskych primárkach.

3. Je úspešný biznismen

Na Trumpovi vám môže prekážať veľa vecí, ale nedá sa mu uprieť to, že je dobrý biznismen. Na drsnom realitnom trhu v New Yorku prežil desaťročia a jeho majetok sa počíta na miliardy. To by nedokázal, ak by bol neschopný obchodník. Tí, ktorí s ním pracovali tvrdia, že je tvrdý ale rád sa obklopuje schopnými ľuďmi. Počas svojej kariéry dokázal, že vie vyjednávať a uzatvárať dobré dohody. Opäť niečo, čo je pre potencionálneho prezidenta dobrá vlastnosť. Áno, vyrobil takmer miliardovú stratu a potom dlhé roky neplatil dane, jeho firmy išli viackrát do bankrotu. Trump proste využil medzery v zákonoch vo svoj prospech. Americkej ekonomike by však nekompromisný biznismen v čele štátu mohol pomôcť.

4. Nie je nikomu zaviazaný

V čase, keď každý politik niekomu patrí a niekomu vďačí za svoj úspech, je Trump osviežením. Miliardár z New Yorku sa vďaka konfliktom s vedením vlastnej strany stal dokonca nezávislým od Republikánov. To môže byť veľkou výhodou pri nerozhodnutých voličoch, ktorí už majú dosť politického establišmentu. Trumpovi to však môže ublížiť, ak by sa naozaj stal prezidentom. Vtedy totiž bude potrebovať Demokratov i Republikánov, aby presadil to, čo sľúbil. A tu to preňho príliš nádejne nevyzerá.

5. Záleží mu na vzdelaní

Okrem extravagantných účesov je Donald Trump aj fanúšikom vzdelávania. V tohtoročnej kampani na túto tému popri mexickom múre a urážaní súperov veľa času nezostalo. Trump je však aj zo svojej biznisovej minulosti známy ako fanúšik kvalitného vzdelávania. Je to proste človek, ktorý si uvedomuje hodnotu dobrého vzdelania. Trump plánuje investovať 20 miliárd dolárov do grantového programu, vďaka ktorému by si študenti mohli dovoliť študovať na škole podľa vlastného výberu. Zdá sa, že aspoň v oblasti školstva by Trump mohol byť dobrým prezidentom. Teda, ak by americké školy neriadil ako svoju Trump University, ktorá skončila prepadákom.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:04