le penová wildersReuters
StoryEditor

Voda na mlyn pravicových populistov. Trumpov efekt zmení Európu

10.11.2016, 11:32
Autor:
ČTKČTK
Na "Trumpovej vlne" sa podľa agentúry DPA teraz zvezie množstvo európskych pravicových populistov.

Medzi prvými politikmi, ktorí Donaldovi Trumpovi gratulovali k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách, boli Marine Le Penová, Geert Wilders a Nigel Farage.

Výsledok volieb v USA by mohol ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v Rakúsku, voľby hlavy štátu vo Francúzsku či referendum v Taliansku. Trumpovi sa podľa nemeckej tlačovej agentúry v niektorých ohľadoch podobá aj český minister financií Andrej Babiš.

Ukáže sa v Rakúsku a Taliansku

Prvými voľbami, v ktorých by sa mohol prejaviť "Trumpov efekt", by mohli byť už decembrové prezidentské voľby v Rakúsku. Po zrušení ich májového druhého kola a odložení ďalšieho pokusu o hlasovanie na jeseň budú Rakúšania vyberať budúcu hlavu štátu z dvojice Alexander Van der Bellen, ktorý je nezávislým kandidátom s podporou Zelených, a Norbert Hofer, ktorý je kandidátom pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) .

V máji ešte Van der Bellen svojho súpera tesne porazil, prieskumy teraz ale dávajú väčšiu šancu práve Hoferovi. Podľa politológov bude chcieť FPÖ v predvolebnej kampani využiť Trumpovo víťazstvo. Rozdiel medzi ním a Hoferom je ale podstatný: Rakúšan je v politike už od 90. rokov, a nemôže tak vystupovať ako niekto, kto nie je súčasťou systému.

Nedeľa 4. decembra, keď sa bude voliť prezident alpskej republiky, je dôležitá aj pre Taliansko, kde sa uskutoční referendum o zmene ústavy, s ktorým svoju budúcnosť spojil premiér Matteo Renzi.

Pád jeho vlády by znamenal predčasné voľby, v ktorých by mohlo uspieť protisystémové Hnutie piatich hviezd komika Beppeho Grilla, ktoré v júnových komunálnych voľbách získalo potrebné radnice Ríma či Turína. Bez šancí nie je tiež pravicovo populistická a separatistická Liga severu.

Le Penová v Elyzejskom paláci

Predsedníčka francúzskej krajne pravicovej Národnej fronty (FN) Marine Le Penová označila Trumpovo víťazstvo za "dobrú správu". S republikánskym prezidentským kandidátom sa porovnávala už pred voľbami a teraz dúfa, že by vo francúzskych prezidentských voľbách budúci rok mohla zopakovať jeho triumf. "Podobáme sa, pretože ani jeden z nás nepatrí k establishmentu a nie sme súčasťou systému," povedala pred časom Le Penová.

Chystaný odchod Británie z Európskej únie a "politické zemetrasenie", ktoré svojim víťazstvom v amerických voľbách vyvolal Trump, chce Le Penová podľa DPA využiť. Že nakoniec zasadne do Elyzejského paláca, sa totiž po týchto dvoch otrasoch nezdá byť tak nepravdepodobné ako napríklad ešte pred rokom.

Le Penová vo svojich vystúpeniach používa podobnú rétoriku ako Trump. Ľud podľa nej stoji proti systému, proti takzvaných politickým elitám aj proti médiám. Protieurópske a protiimigračné názory zastáva predsedníčka FN dlhodobo. V prípade svojho víťazstva chce Francúzov nechať hlasovať v referende o vystúpení z Európskej únie.

Prieskumy verejnej mienky dávajú Le Penovej šancu postúpiť do druhého kola prezidentskej voľby, šancu na celkové víťazstvo podľa nich ale nemá. Prieskumy sa však mýlili aj v prípade amerických volieb, poznamenala DPA. Kto bude chcieť Le Penovú poraziť, bude musieť pritvrdiť.

Premiér Manuel Valls, o ktorom sa uvažuje ako o možnom kandidátovi ľavice do prezidentského súboja, už v stredu hovoril o "potrebe hraníc", "regulácii imigrácie" a o boji s terorizmom aj o nutnosti pomenovať "islamistický totalitarizmus".

Vzor pre Wildersa či Babiša

Na Trumpovej vlne by sa ale podľa DPA mohli zviesť aj ďalší európski populistickí politici. Parlamentné voľby čakajú v marci Holandsko, kde by sa Strana pre slobodu Geerta Wildersa mohla stať dokonca víťazom.

"Je jedným z nás a myslím, že to, čo sa stalo v Amerike, sa môže stať aj u nás," reagoval na Trumpov úspech Wilders, ktorý sa s budúcim americkým prezidentom zhoduje napríklad v odpore k imigrácii či k moslimom.

Voľby do zákonodarného zboru sa budú na jeseň konať aj v Nemecku, kde sa chce do Spolkového snemu prvýkrát dostať pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Agentúra DPA upozorňuje, že parlamentné voľby na budúci rok čakajú aj Česko. "Liberálno populistické" hnutie ANO ministra financií Andreja Babiša by ich podľa posledných prieskumov mohlo vyhrať.

Predseda hnutia sa pritom v niektorých otázkach, akými sú snaha o obmedzenie migrácie alebo odpor voči politickému establishmentu, s Trumpom zhoduje. "Je podnikateľ, ktorý nežije z politiky, ale z vlastnoručne zarobených peňazí. Rovnako ako moja je i jeho rétorika politicky nekorektná," citovala DPA Babiša.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:30