Reuters
StoryEditor

Úspešne predpovedal deväť prezidentov USA vrátane Trumpa. Tvrdí, že magnát bude zosadený

12.11.2016, 23:00
Autor:
fkafka
Profesor histórie Allan Lichtman ako jeden z mála predpovedal víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

K úspešnej predpovedi však pridal aj jednu ďalšiu: Ak Trump vyhrá, bude obratom zosadený Kongresom v procese takzvaného impeachmentu a nahradený viceprezidentom Mikom Penceom.

"Trinásť kľúčov", ako sa unikátny Lichtmanov algoritmus nazýva, predpovedal víťaza prezidentských volieb už deväťkrát za sebou. Naposledy víťazstvo práve Donalda Trumpa vo chvíli, keď takmer všetky prognózy predpovedali víťazstvo Hillary Clintonovej.

Lichtman túto metódu založil na štúdiu všetkých amerických prezidentských volieb od roku 1860. Na rozdiel od ostatných pri predikcii nevyužíva prieskumy mienky, ale štatistické faktory.

"Predpovedám ešte jednu vec," povedal Lichtman v septembri denníku The Washington Post, keď hovoril o svojej volebnej prognóze. "Hoci tá nie je založená na žiadnom systéme, je to len môj odhad. Oni (republikáni) nechcú Trumpa ako prezidenta, pretože ho nemôžu ovládať. Je nepredvídateľný. Radšej by chceli Pencea - typického, konzervatívneho, kontrolovateľného republikána," uviedol Lichtman.

Podľa neho sa nájde nejaká zámienka k impeachmentu - teda oficiálnej žalobe, po ktorej - ak bude uznaný vinným - môže americký Senát prezidenta zbaviť prezidentskej funkcie. Právo na impeachment má Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú, rovnako ako v Senáte, aj po týchto voľbách väčšinu republikáni.

"Som si celkom istý, že Trump dá zámienku pre túto obžalobu. Buď tým, že urobí niečo, čo ohrozí štátnu bezpečnosť, alebo tým, že pomôže svojej peňaženke," povedal denníku Lichtman.

Nie je však jediný, kto si myslí, že sa Donald Trump do konca volebného obdobia v Bielom dome neudrží. "Trump je bigotný nečestný klamár, ktorý musí byť kritizovaný. Ostatne si myslím, že rezignuje, alebo bude zosadený počas prvého roka," domnieva sa známy novinár David Brooks vo svojom komentári pre The New York Times.

Lichtman tiež dodal, že za Trumpovo víťazstvo nemôže byť obviňovaná Hillary Clintonová a jej kampaň. "Bolo rozhodnuté väčšími silami, ktoré utvárajú americkú politiku," povedal.

"Demokrati sa nemôžu vzchopiť tým, že budú ukazovať na Clintonovú a jej kampaň, ktorá, ako ukázali Kľúče, nebola príčinou jej porážky," dodal. Podľa neho sa demokrati musia pokúsiť ponúknuť inšpiratívnu alternatívu a vybudovať občianske hnutie, ktoré za nimi bude stáť.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:16