Reuters
StoryEditor

Le Penová: Začína sa budovanie nového sveta. V Amerike vyhrali ľudia nad elitami

13.11.2016, 16:30
Autor:
pebpebTASRTASR
Francúzska nacionalistka verí, že víťazstvo Donalda Trumpa zvýši jej šance stať sa francúzskou prezidentkou.

Víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách predznamenáva "budovanie nového sveta". Vyhlásila to dnes v rozhovore pre britskú stanicu BBC francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová. Rozhovor vyvolal v Británii okamžitú vlnu kritiky.

Le Penová označila Trumpov volebný triumf za "výhru ľudí nad elitami", pričom vyjadrila nádej, že podobný výsledok dosiahne aj sama vo francúzskych prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať na budúci rok na jar. Politička stojaca na čele euroskeptického Národného frontu je považovaná za vážnu kandidátku do tohto úradu.

Referendá proti nespútanej globalizácii

"Víťazstvo Donalda Trumpa je jednoducho ďalším kameňom pre vybudovanie nového sveta, ktorý je predurčený nahradiť ten starý," vyhlásila Le Penová. Trump podľa nej "učinil možným to, čo bolo dovtedy prezentované ako nemožné". Jeho zvolenie, ako aj júnové zahlasovanie Británie o vystúpení z EÚ, označila za "globálnu revolúciu".

"Všetky tieto voľby sú vo svojej podstate referendami proti nespútanej globalizácii, ktorá nám bola vnútená," vyhlásila Le Penová, pričom zdôraznila, že francúzske voľby novej hlavy štátu budú znamenať výber medzi "multikultúrnou spoločnosťou, kde sa darí islamu" a "nezávislým štátom schopným rozhodovať o vlastnom osude".

Pomôže Trump Le Penovej?

Le Penová sa zároveň domnieva, že Trumpov úspech vo voľbách zvýši jej vlastné šance stať sa na budúci rok prvou francúzskou prezidentkou, dopĺňa agentúra AP. Le Penová dlhodobo bojuje proti prisťahovalectvu a hodlá dosiahnuť, aby Francúzsko vystúpilo z Európskej únie, ako aj z jej bezvízovej zóny.

Veľkú šancu na zvolenie za budúceho francúzskeho prezidenta má podľa odborníkov víťaz primárok tradičnej pravice, ktorým bude zrejme bývalý premiér Alain Juppé. Ten sa v druhom kole voľby hlavy štátu stretne pravdepodobne práve s Le Penovou. Analytici spomínaní BBC predpokladajú, že v záverečnom hlasovaní sa politické strany opäť zjednotia za protikandidátom Le Penovej.

Šéfka Národného frontu podľa BBC označila súčasnú Európsku úniu za "represívny model". Ruska sa podľa nej nie je potrebné obávať, vládu prezidenta Vladimíra Putina ocenila ako "odôvodnený protekcionizmus".

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 03 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:38