StoryEditor

Trump plní predvolebné sľuby: Vyhostíme z Ameriky dva až tri milióny migrantov

13.11.2016, 17:15
Budúci americký prezident potvrdil aj postavenie múru na hraniciach s Mexikom.

Novozvolený americký prezident Donald Trump ešte ani nezasadol do oválnej pracovne, no hneď sa pustil do vyjasňovania svojich predvolebných plánov.

Vo svojom prvom televíznom interview pre televíziu CBS povedal, že vyhostí 2 až 3 milióny imigrantov bez dokladov hneď, ako sa zmocní úradu.

„Čo ideme urobiť je, že z krajiny vyhostíme kriminálnikov a tých, ktorí majú záznam o trestnom čine, členov gangov, drogových dílerov,“ povedal Trump.

Dodal, že akonáhle budú hranice krajiny bezpečne uzavreté, americké úrady prehodnotia zvyšných imigrantov, ktorí sú bez dokladov, a dohodnú sa na tom, čo s nimi urobiť.

Trump sa podľa agentúry AFP vrátil k tvrdému postoju z predvolebnej kampane a tiež potvrdil, že plánuje postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby obmedzil nelegálnu migráciu. Pripustil síce, že miestami by mohli byť "ploty", ale myslí si, že "múr je vhodnejší".

"Som v stavebníctve veľmi dobrý," zažartoval realitný magnát, ktorý vlastní sieť hotelov a luxusných rezidencií.

Bývalý šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich, o ktorom sa hovorí ako o budúcom ministrovi zahraničia, tento týždeň naznačil, že Trumpom sľubovaý múr pravdepodobne Mexiko nezaplatí. Len potvrdil, že tento návrh bol v kampani "super".

Práve sľuby tvrdého zakročenia proti migrantom spustili v USA vlnu nenávistných prejavov voči cudzincom a moslimom.

Spravodajská televízia CNN informovala o študentovi Mosesovi Karngbayovi, ktorý našiel na toaletách vo svojej škole v štáte Minnesota rasistické nápisy ako "#Go back to Africa" (Vráťte sa do Afriky), "Make America great again" (slogan Trumpovej kampane), "Whites only" (Len pre bielych), "White America" (Biela Amerika) či "Trump".

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:21