Letisko Václava Havla Praha
StoryEditor

Únia chystá povinnú registráciu turistov, do Schengenu ich pustia za päť eur

16.11.2016, 09:35
Autor:
ČTKČTKmlbmlb

Európska komisia pripravuje pre záujemcov o cestu do EÚ povinnú registráciu. Cestovatelia z krajín, ktoré majú zavedený bezvízový styk so štátmi schengenského priestoru, sa budú musieť prihlásiť cez internet a zaplatiť v prepočte päť eur. Únia si chce pred príchodom overiť, či nepredstavujú bezpečnostné riziko.

Registrácia a päťeurový poplatok sa podľa denníka Die Welt má týkať všetkých ľudí, ktorí už mali 18 rokov a žijú v niektorej z krajín, ktorej občania pri cestách do EÚ nepotrebujú turistické víza. Namiesto nich ich čaká vypĺňanie formulára na stránkach "Európskeho systému pre cestovné informácie a povolenia" - oficiálna skratka bude znieť ETIAS.

"ETIAS je chýbajúci diel skladačky našej kontroly vonkajších hraníc. Prepojí našu migračnú a bezpečnostnú politiku. O viac ako 30 miliónoch cestovateľov, ktorí každý rok prichádzajú do schengenského priestoru, máme v predstihu len veľmi málo informácií. V najbližších rokoch ich navyše pravdepodobne bude už 40 miliónov," povedal nemeckým novinárom eurokomisár Dimitris Avramopulos.

Vyplnenie elektronického formulára má trvať zhruba desať minút. Záujemcovia o cestu do EÚ v ňom budú musieť vedľa tradičných položiek ako je meno a bydlisko uviesť aj údaje o svojom zdravotnom stave, pobytoch vo vojnových zónach alebo o tom, či boli v minulosti trestaní.

Úrady členských krajín únie potom budú dáta porovnávať so svojimi databázami. Únioví úradníci si od chystaného opatrenia sľubujú, že im pomôže overiť, či turista predstavuje bezpečnostné alebo zdravotné riziko ešte predtým, než do niektorej z krajín únie príde.

Povolenie na cestu do krajín EÚ, za ktoré má byť možné platiť aj kreditnou kartou, budú ľudia dostávať na päť rokov. Bližšie informácie chce Avromopulos oznámiť na tlačovej konferencii, ktorá sa v Bruseli uskutoční v stredu popoludní. V ten istý deň by mali o návrhu hlasovať eurokomisári.

Komisia sa netají tým, že nový systém má svoj predobraz v Spojených štátoch. Tamojšie úrady od turistov vyžadujú registráciu na stránkach Ministerstva pre národnú bezpečnosť. Než je turista do USA vpustený, musí ešte na letisku absolvovať pohovor s imigračným úradníkom.

Systém a nové pravidlá sa však zrejme dotknú len turistov, ktorí do Európy mieria štandardnou cestou cez letisko, prístavné terminály a hraničné priechody.
Napríklad stúpencom hnutia Islamský štát, ktorí v niektorých prípadoch do Európy dorazili medzi utečencami cez Egejské more, by ani fungujúci systém ETIAS v ich pláne nijako nezabránil. Zasiahnuť proti nim musí vznikajúca Európska pobrežná a pohraničná stráž.

01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:18