Americká stíhačka na základne v Estónsku.USAF
StoryEditor

Pomocou nich dominujú na celom svete. Aký je účet za americké základne?

16.11.2016, 23:00
Autor:
rdurdu
Na svete by sme len ťažko hľadali miesto, kde nie sú Američania vojensky prítomní. Nie je to však zadarmo.

Spojené štáty sú najmocnejšou krajinou na svete a ich globálna prítomnosť je nepopierateľná. Ich moc tkvie v sile ich armády, na obranu v roku 2015 minuli 581 miliárd dolárov. Pre porovnanie, druhá Čína na rovnaký účel minula 155 miliárd dolárov, ako píše server GlobalFirePower.com.

Na celom svete je zhruba 800 amerických vojenských základní, ktoré ležia mimo územia USA, od malých letísk, ktoré sú využívané pre útoky dronmi, až po obrie komplexy, ktoré dokážu pojať tisícky vojakov. Zvyšok sveta má okolo 30 vojenských základní mimo svojho územia. Na svete v celej jeho histórii nebola krajina, s takou masívnou prítomnosťou, píše Vox.com.

USA majú základne v Európe...

Prečo je tomu tak? Súčasná politická a mocenská tvár sveta bola nakreslená po druhej svetovej vojne, keď si vznikajúce superveľmoci (USA a ZSSR) rozdelili sféry vplyvu v Európe. Američania postavili svoje základne v Nemecku, pomocou ktorých mali dozerať na denacifikáciu obyvateľstva a na udržiavanie mieru v Nemecku. Najznámejšou z nich je zrejme Ramstein, ktorý leží neďaleko mesta Kaiserslautern v spolkovej republike Porýnie-Falcko. Základňa slúži ako veliteľstvo pre Letectvo Spojených štátov v Európe (United States Air Forces in Europe). V celom Nemecku je zhruba 54-tisíc amerických vojakov.

Ďalšou veľkou základňou v Európe je Aviano, ktoré leží v Taliansku. Oficiálne ide o základňu NATO, hostí 31. bojovú letku amerického letectva.

... ale aj v Ázii

Podobný prípad je Japonsko. Ako porazená krajina musela súhlasiť s rozmiestnením amerických vojakov na svojom území, v celom Japonsku je dnes okolo 50-tisíc vojakov. Američania majú silnú vojenskú prítomnosť aj v neďalekej Južnej Kórei, v ktorej majú 30-tisíc vojakov. Na kórejskom polostrove sú Američania vojensky prítomní od Kórejskej vojny v 50-tych rokoch.

Ďalšie americké základne pribudli v Iraku a Afganistane, kde USA viedli vojny. Počas vojny v Kosove bola postavená americká základňa aj tam. Menovite ide o Camp Bondsteel, v ktorom je 7-tisíc vojakov. Majú dohliadať na mier v Kosove, v čase vzniku poskytovala ochranu utečencom, ktorí utekali pred vojnou, píše GlobalSecurity.org. Vý

Aký je účet?

Vox odhaduje, že americká vojenská prítomnosť vo svete stojí daňových poplatníkov zhruba 100 miliárd dolárov ročne. Pre porovnanie, o akú sumu ide, prinášame jednoduchý graf:

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 04 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 05 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 22:52