Stephen BannonReuters
StoryEditor

Trumpova pravá ruka: rasistický populista, ktorý chce zničiť Washington

16.11.2016, 23:00
Stephena Bannona predchádza povesť najnebezpečnejšieho politického operatívca v USA.

Po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách bolo jasné, že hlavný stratég jeho predvolebnej kampane sa nestratí. Napriek tomu jeho výber za vrchného poradcu budúceho prezidenta pre mnohých Američanov predstavuje šok.

"Som leninista. Lenin chcel zničiť štát a presne to hodlám urobiť aj ja. Chcem nechať všetko zrútiť a strhnúť súčasný establishment," povedal Stephen Bannon v roku 2014 webu The Daily Beast. Jeho exmanželka ho počas rozvodového konania označila za antisemitu.

O dva roky neskôr je z neho hlavný našepkávač novozvoleného prezidenta. Spolu s personálnym šéfom Bieleho domu Reincom Priebusom bude najdôležitejším človekom v Trumpovom okolí.

Druhý najmocnejší muž Ameriky

Podľa vyhlásenia Trumpovho tímu majú obaja muži fungovať ako "rovnocenní partneri". Magazín The New Yorker to však vidí inak: najmocnejším mužom v Bielom dome po Trumpovi bude od 20. januára Stephen Bannon. Všetci predchádzajúci poradcovia na jeho mieste sa totiž zodpovedali personálnemu šéfovi. Bannon mu má byť rovnocenný.

"Pracovala som s oboma a myslím si, že sú vynikajúci tím .... Dopĺňajú sa a hlavne majú to najdôležitejšie: počúva ich šéf," vysvetľovala vymenovanie oboch mužov manažérka Trumpovej kampane Kellyanne Conwayová.

Fakt, že Bannon v minulosti viedol ostro protivládny web Breitbart News nie je podľa Conwayovej podstatný. "So Stevom Bannonom som úzko spolupracovala. Bol to generál tejto kampane," dodala Conwayová s tým, že Bannon je vzdelaný muž a vynikajúci taktik.

Umenie vycítiť príležitosť a chopiť sa jej Bannonovi priznávajú aj jeho bývalí spolupracovníci z Breitbart News. "Keď bola Sarah Palinová na vzostupe, našiel spôsob, ako byť v jej blízkosti. Keď bola na vzostupe Tea Party, bol v centre diania. Keď to vyzeralo na výhru Teda Cruza, bol tam. Akonáhle to mal byť skôr Ben Carson ako možná dvojka, bol tam zase. Je niekým, kto už dlhú dobu sleduje smer moci," vysvetľuje bývalý hovorca Breitbart Kurt Bardelli.

Populista a mizogýn

Web Breitbart News v čitateľoch priživuje nacionalistické zmýšľanie a zameriava sa na značne populistické či mizogýnne témy. V minulosti sa na jeho stránkach objavili titulky ako: "Boli by ste radšej, keby sa vaše dieťa nakazilo feminizmom, alebo malo rakovinu?", "Antikoncepcia robí zo žien šialené škraty" alebo "Ženy nie sú v technických odboroch diskriminované, sú len mizerné na pohovoroch".

Web sa otvorene staval na stranu republikánskeho kandidáta, za čo ho kritici prekrstili na "Trumpbart News". Bannon sa ako výkonný šéf spravodajského webu Trumpovi stále viac približoval a v auguste nahradil hlavného manažéra Trumpovej kampane Paula Manaforta, ktorý kvôli svojmu pôsobeniu v službách bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča čelil podozreniu z napojenia na Rusko.

Ako vrchný stratég Trumpovej kampane sa už v blízkosti magnáta udržal. Posledné mesiace pred voľbami pritom vôbec neboli jednoduché. Väčšina americkej tlače stála na strane Clintonovej a verila v jej výhru. Bannon bol však presvedčený, že bývalá prvá dáma nemá takú podporu medzi Hispáncamii, Afroameričanmi či mladými voličmi, akú mal Barack Obama.

Bol to on, kto Trumpa presvedčil, aby sa pred druhou televíznou debatou stretol so ženami, ktoré obvinili Billa Clintona zo sexuálneho obťažovania. Nabádal ho tiež, aby hovoril o tom, ako je Clintonová zapletená do spolčenia mediálnych, finančných a politických elít.

Republikánsky kandidát tiež na jeho rady končil svoje prejavy zvolaním "Vysušte močiar" - čím mal na mysli politické bahno vo Washingtone. Sám sa pasoval do role politikou nepošpineného bojovníka, ktorý bude súperiť s vládnúcimi elitami.

Zdesenie celej krajiny

Bannon celý čas veril, že Trumpa dotlačí do Bieleho domu biela stredná trieda. Dokonca veril, že by Trump mohol získať štáty okolo Veľkých jazier ako je Michigan či Wisconsin, kde dlhé roky s istotou víťazili demokrati.

Jeho predpoklad vyšiel a teraz sa môže tešiť zo svojho ďalšieho postupu nahor. Muž s povesťou najnebezpečnejšieho politického operatívca v Amerike sa v nedeľu stal vrchným poradcom budúceho prezidenta.

Jeho vymenovanie však spustilo vlnu kritiky. "Obrátil sa mi žalúdok, keď som počul správu o Bannonovi. Nie preto, že by som bol prekvapený ... S bielym nacionalistom na mieste vedúceho poradcu Trump nielen ignoruje dosah svojich prejavov, ale aktívne tým desí celú krajinu," tweetoval Jon Lovett, ktorý predtým písal prejavy pre Baracka Obamu.

Trumpova voľba sa nepáči ani niektorým politikom. Podľa senátora Bernieho Sandersa by ľudia touto voľbou mali byť znepokojení. Amerika podľa neho stovky rokov bojovala s diskrimináciou, rasizmom, sexizmom a homofóbiou a nemala by sa vracať späť. "Povieme pánovi Bannonovi a akémukoľvek poradcovi, že sa nebudeme obracať jeden proti druhému. Budeme držať spolu," cituje Sandersa denník The New York Times.

Bannon však zatiaľ nemal šancu sa ako poradca výrazne prejaviť. Na to, že by niekedy hovoril o fascinácii Leninom či zvrhnutí establishmentu, si dnes vraj nepamätá. "Nemusíte skutočne zničiť establishment, ak ho dokážete donútiť, aby sa podriadil vašej vôli," uvažuje o Bannonových najbližších krokoch politický komentátor Ryan Lizza.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:53