StoryEditor

Zničené úrady, mosty aj pamiatky. Satelitné zábery ukazujú skazu Mósulu

18.11.2016, 17:36
Autor:
ČTKČTK
Satelitné snímky podávajú svedectvo o ničení, za ktorým je Islamský štát, ale čiastočne aj nálety medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti IS.

Islamskí radikáli za dva roky svojho pôsobenia v irackom meste Mósul značne zničili tamojšiu infraštruktúru, mnoho vládnych budov a archeologických nálezísk. Vyplýva to zo satelitných snímok, o ktorých dnes informovala americká analytická spoločnosť Stratfor.

Iracká armáda a jej spojenci mesiac bojujú s Islamským štátom (IS) o získanie kontroly nad týmto druhým najväčším mestom Iraku. Zatiaľ sa vládne jednotky dostali len na východný okraj mesta.

mosul budovy mosul budovy Stratfor

​Radikáli zničili buldozérmi vstupné brány do niekdajšieho starobylého mesta Ninive, ktoré stávalo na okraji dnešného Mósulu. Zničený je takisto minaret mešity, v ktorej je podľa povesti pochovaný biblický Jonáš. So zemou zrovnali tiež niekoľko sídiel provinčných úradov. Pri koaličných náletoch bol poškodený kľúčový most cez rieku Tigris.

Na mešitu proroka Jonáša IS podľa všetkého zaútočil krátko po obsadení Mósulu v roku 2014. Mešita, ktorá patrí k najdôležitejším modlitebniam mesta, už nemá minaret.

Mosul Ninive Mosul Ninive Stratfor

​Provinčné úrady zničili podľa stanice BBC kvôli tomu, aby ich nemohla využiť postupujúca armáda, aj keď IS tieto budovy sám v minulých dvoch rokoch používal. Sídlo provinčnej rady radikáli zrovnali so zemou výbušninami.

Koalícia, ktorá pripravovala terajšiu ofenzívu na ciele IS, zničila hlavný most cez Tigris, aby radikálom sťažila presuny. Na satelitných snímkach je vidieť prerušenie vozovky mosta Džisr al-Huríja, pričom ostatné mosty sú v poriadku.

Podľa BBC k nim ale IS umiestnil výbušniny a môže ich zničiť, akonáhle sa front priblíži k rieke. Tigris preteká Mósulom od severu k juhu a delí ho na dve časti. Satelitné zábery tiež zachytávajú barikády, ktoré IS vybudoval v kľúčových uliciach mesta, a tiež značne poškodené mósulské letisko.

mosul most mosul most Stratfor

​Podľa dnešných správ elitná protiteroristická jednotka zaútočila na štvrť Tahrír na severovýchodnom okraji mesta. Spravodajca agentúry Reuters videl obyvateľov priľahlých častí mesta odchádzať s majetkom naloženým na vozíkoch. Iracký generál Abdal Vaháb Said povedal, že armáda postupuje kvôli civilistom pomaly.

Zo štvrtí, ktoré má IS stále pod kontrolou, sa na poludnie ozývali modlitby za bojovníkov. IS vo svojom časopise An-Nabaa tvrdí, že stále pribúdajú ľudia ochotní spáchať samovražednú akciu.

"Oznamujeme dobrú správu, že je veľké množstvo bratov pripravených na mučenícku smrť a stále ich pribúda," uvádza sa v časopise. Podľa odhadov IS Mósul bráni 5000 až 6000 bojovníkov, proti ktorým stojí armáda a jej spojenci o sile až 100 000 ľudí, uvádza agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 04 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 05 - Modified: 2024-03-26 11:32:12 - Feat.: - Title: Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:55