Reuters
StoryEditor

Z Mohameda bude Svensson. Švédsko imigrantom povolilo zmenu priezviska

20.11.2016, 17:35
Úrady dúfajú, že to uľahčí prístup na pracovný trh.

Od polovice budúceho roka si imigranti vo Švédsku budú môcť vyberať z viac ako 2 000 miestnych priezvisk. Úrady dúfajú, že to uľahčí prístup na pracovný trh. Prieskumy totiž potvrdzujú, že prisťahovalci s arabskými menami sú pri hľadaní práce diskriminovaní.

Až do tohto roku bolo pre prisťahovalcov do Švédska prakticky nemožné, aby prijali niektoré z najbežnejších švédskych priezvisk. Doteraz totiž zákon hovoril, že k prevzatiu akéhokoľvek priezviska je nutné, aby s tým vyslovili súhlas všetci jeho nositelia v krajine.

Od budúceho roka (presnejšie od 1. júla) dôjde k obratu - práve tie priezviská, ktorých nositeľov je viac ako 2 000, budú totiž "voľne k dispozícii". U priezvisk s menšou frekvenciou bude schvaľovanie jeho nositeľmi stále platiť.

"Je to skvelá správa," komentovala to Ingegerd Widellová zo švédskeho daňového úradu, ktorý spoločne s Úradom pre patenty a registráciu spravuje agendu zmien mien a priezvisk. Podľa nej žiadostí na zmenu mien pribúda, najmä od ľudí s arabskými menami.

Dôvody nie je ťažké nájsť. Ako uviedol spravodajský server Local.se, švédski občania s cudzoznejúcimi, najmä arabskými menami (medzi ktoré patrí aj Mohamed, používané väčšinou ako meno, často však aj ako priezvisko), sa často sťažujú na diskrimináciu predovšetkým pri hľadaní zamestnania. Niekoľko štúdií pritom potvrdilo, že ich sťažnosti sú oprávnené.

Zo štúdie, ktorú zverejnila v roku 2013 univerzita v Lunde, vyplynulo, že žiadosti o miesto podpísané menom švédskeho pôvodu mali o 50 percent väčšiu nádej, že povedú k prijímaciemu pohovoru, než tie, na ktorých bolo uvedené arabské meno. A iná štúdia Medzinárodnej organizácie práce zistila, že Švédi s cudzími menami musia rozoslať v priemere trikrát viac odpovedí na ponuky miest než ľudia s rýdzo švédskymi menami.

Švédsko, krajina dlhú dobu považovaná za "raj pre migrantov", má pritom s ich zamestnávaním veľké problémy. Aj vo Francúzsku, Nemecku či Nórsku existuje veľká medzera pri porovnaní počtu nezamestnaných medzi "rodákmi" a prisťahovalci. Podľa britského časopisu The Economist je však najväčší v Holandsku a práve vo Švédsku.

Švédsko je pritom pozoruhodné v tom, že si jeho ekonomika vedie dobre a nezamestnanosť činí zhruba päť percent. Ľudia s koreňmi v zahraničí však majú trikrát väčšiu "šancu", že budú medzi nezamestnanými, než etnickí Švédi. The Economist dodáva, že štatistiku z hľadiska arabských a afrických prisťahovalcov ešte zjemňuje fakt, že sú do nej započítaní prisťahovalci z iných krajín Európskej únie.

"Skrytá diskriminácia" podľa mien, prípadne pôvodu, je však len menšou súčasťou problému. Situáciu podľa britského časopisu zhoršuje nízke vzdelanie a tým horšie pozície prisťahovalcov na pracovnom trhu, ale aj to, že etnické Švédky sú veľmi emancipované a zvyknuté byť zamestnané, čo je v prisťahovaleckých rodinách skôr výnimkou.

Najčastejšie švédske mená:

1. Andersson
2. Johansson
3. Karlsson
4. Nilsson
5. Eriksson
6. Larsson
7. Olsson
8. Persson
9. Svensson
10. Gustafsson

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 05 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:52