vojak ropné pole oheňReuters
StoryEditor

Nebo nad Mósulom je čierne už tri mesiace, islamisti zapaľujú ropné vrty

21.11.2016, 17:19
Autor:
ČTKČTK
Jednou z taktík Islamského štátu pri obrane obsadených miest je zapaľovanie ropných vrtov.

Vyčerpaní požiarnici s červenými prilbami na hlavách a rúškami cez ústa sa vynárajú zo stĺpa hustého dymu, ktorý vychádza z ropného vrtu. Dym je taký hustý, že za ním nemožno uvidieť ani slnko. S horiacimi vrtmi bojujú irackí požiarnici aj policajti už niekoľko týždňov. Sú na severe Iraku, kde radikáli v snahe zbrzdiť postup armády k Mósulu mnoho ropných polí zapálili.

Požiarnici od rána pumpujú do vrtu vodu pri meste Kajára, ktoré leží asi 60 kilometrov južne od Mósulu. Pri hasení pomáhajú inžinieri a policajti. Požiarnici pracujú bez oddychu, aby uhasili asi desiatku vrtov, ktoré členovia organizácie Islamský štát (IS) zapálili.

Stĺpy toxického dymu stúpajú k nebu už tri mesiace a Kajáru aj jej okolie pokryla vrstva čiernych sadzí. Zatiaľ čo sa z kamiónov napĺňa zásobník, z ktorého potom vodu hadice privádzajú k vrtom, požiarnici sa za veľkého hluku čerpadiel snažia trochu si oddýchnuť. Žartujú medzi sebou, ale novinárov odmietajú, pretože vraj nemajú právo s nimi hovoriť.

Uhasiť plamene je zložité aj nebezpečné. "Najskôr musia policajti overiť, či IS v blízkosti vrtov nerozmiestnil míny," cituje agentúra AFP zamestnanca ropného poľa Sáliha Chadra Ahmada, ktorý má na sebe nohavice postriekané čiernymi škvrnami. Akonáhle je okolie vrtu bezpečné a oheň trochu pridusený, umiestnia sa hadice k jame a vpúšťa sa tam voda. Potom sa vrt zasypáva zemou, vysvetľuje Ahmad.

Celá procedúra môže trvať aj mesiac, takže zatiaľ sa podarilo úplne uhasiť len dva z 19 zapálených vrtov. "Som vyčerpaný, zničený," vzdychá jeden z požiarnikov.

Program životného prostredia OSN udáva, že zapálená surová ropa je zdrojom veľkého množstva škodlivých látok, najmä sadzí a plynu, ktorý ohrozuje zdravie v podobe podráždenej kože a dýchacích ťažkostí. V blízkosti požiarnikov sú preto k zásahu pripravené sanitky.

Policajt Ismail Alí Muhammad, ktorý je poverený dohľadom na hasiace tímy, povedal, že personál sanitných vozidiel je pripravený poskytnúť pomoc v prípade, keby sa niekto dusil, alebo pri zraneniach spôsobených explóziou.

Jeden z jeho kolegov v sobotu zahynul, keď narazil na mínu, ktorú sa požiarnici snažili zneškodniť. "Som tu štrnásť dní a pracujem každý deň 24 hodín. Všetkých nás ten dym dusí, je to strašná situácia," povedal Muhammad, ktorého rodina je stále v Mósule, ovládanom radikálmi.

01 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 02 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:31