Reuters
StoryEditor

Le Penová vidí podporu. Medzi spojencov radí Slovensko

21.11.2016, 19:11
Autor:
ČTKČTK

Vodkyňa francúzskych nacionalistov Marine Le Penová, ktorá sa usiluje o zrušenie európskeho integračného procesu a o obnovenie politických a ekonomických bariér, sa vraj necíti vo svojom boji v medzinárodnej politike osamotená.

Ako spojencov vníma budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa, britskú premiérku Theresa Mayovú, populistického kandidáta na rakúskeho prezidenta Norberta Hofer aj krajiny višegrádskej štvorky Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko.

V nedeľňajšej relácii (Nedeľa v politike) televízie France 3 Le Penová vyhlásila, že sa cíti bezpečnejšie s Trumpom než s jeho súperkou Hillary Clintonovou. Trump vraj chce skoncovať s politikou systematického zasahovania USA ako svetového žandára.

Podporila jeho odmietnutie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP), ktorú označila za úplne devastujúcu pre francúzske hospodárstvo.

"Dlho mi hovorili, že som na medzinárodnej scéne v izolácii. Môžem vám povedať, že s Trumpom zvoleným v Spojených štátoch, s Theresou Mayovou zvolenou v Británii a uskutočňujúce veľké množstvo návrhov, ktoré obhajujem mnoho rokov, s ruským prezidentom, s možno budúcom rakúskym prezidentom, s Vyšehradskou skupinou sa vôbec necítim v izolácii," povedala Le Penová. Podľa nej je teraz v stále väčšej izolácii nemecká kancelárka Angela Merkelová a všetci, ktorí ju obhajujú.

So spomínanými politiky a krajinami sa Le Penová stotožňuje napríklad v protiimigračnej rétorike. Trump v predvolebnej kampani sľuboval obmedzenia prílivu moslimov, Mayová trvá na obmedzení systému voľného pohybu osôb medzi Britániou a EÚ po tom, čo únii opustí, a krajiny vyšehradskej skupiny bojujú proti systému prerozdeľovania utečencov v rámci EÚ.

Le Penová chce v budúcom roku kandidovať na francúzsku prezidentku. Dlhodobé prieskumy verejnej mienky jej dávajú nádej na to, že sa ľahko prebojuje do druhého kola volieb. A francúzski politici začali hovoriť s obavami o tom, že by sa jej mohlo podariť stať sa hlavou štátu.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:10