trump farageReuters
StoryEditor

Trump by chcel Faragea ako veľvyslanca v USA, Londýn krúti hlavou

22.11.2016, 14:35
Autor:
ČTKČTK
Vodca UKIP vo voľbách Trumpa výrazne podporoval.

Novozvolený americký prezident Donald Trump by podľa médií uvítal, keby sa Nigel Farage z protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) stal britským veľvyslancom v USA. Z Londýna sa mu ale dostalo odpovede, že miesto nie je voľné, čo sa sebavedomého Faragea očividne dotklo.

"Mnohí ľudia by boli radi, keby Nigel Farage reprezentoval Veľkú Britániu ako veľvyslanec v Spojených štátoch. Odviedol by skvelú prácu!" napísal Trump na twitteri.

Farage Trumpa výdatne podporil v predvolebnej kampani a bol tiež prvým britským politikom, ktorý sa s ním po jeho víťazstve vo voľbách stretol. Pri tejto príležitosti okrem iného povedal, že existuje "skutočná príležitosť" na zlepšenie obchodu medzi Britániou a USA.

Zo sídla britskej premiérky Theresy Mayovej v Downing Street 10 ale zaznela odmeraná reakcia. "Nie je voľné miesto. Máme v Spojených štátoch vynikajúceho veľvyslanca," povedal podľa BBC hovorca ministerskej predsedníčky. Poukázal na to, že Kim Darroch post veľvyslanca zastáva iba od tohtoročného januára a že britskí veľvyslanci "tradične slúžia štyri roky a dlhšie".

Úrad Mayovej pritom už pred týždňom novozvolenému americkému prezidentovi naznačil, že o diplomatickú pomoc Faragea vo vzťahu k USA premiérka príliš nestojí, aj keď by si to Trump prial.

Farage sa na informáciu o Trumpove želanie mať ho vo Washingtone tváril prekvapene. "Je to pre mňa trochu šok. Nikto sa predo mnou o tom nápade nezmienil, ale ja mám s jeho (Trumpovým) tímom dobré vzťahy. Ak budem môcť Spojenému kráľovstvu nejako pomôcť, urobím to," vyhlásil.

Odmietavý postoj Londýna ho ale viditeľne popudil. "V každej fáze ma vítajú negatívne komentáre z Downing Street. Odpor ku mne, k UKIP, k výsledku referenda je pre nich dôležitejší než to, čo by mohlo byť dobré pre našu krajinu," napísal na webe Breitbart, ktorý je blízky Trumpovi.

"Svet sa zmenil a je načase, aby sa Downing Street zmenila tiež," dodal politik, ktorý sa veľkým dielom zaslúžil o víťazstvo stúpencov odchodu Británie z Európskej únie pri júnovom referende.

Trumpovo stretnutie práve s Farageom ako prvým britským politikom po svojom zvolení za prezidenta niektorí pozorovatelia podľa BBC považujú za priek voči Mayovej, ktorá sa s budúcim šéfom Bieleho domu nestretne skôr ako začiatkom budúceho roka.

Avšak Downing Street uisťuje, že premiérka stojí o čo najpevnejšie vzťahy s budúcim prezidentom Spojených štátov. Jej hovorkyňa Helen Bowerová podľa agentúry Bloomberg v pondelok v tejto súvislosti oznámila, že "jednou z vecí, o ktorých sa teraz po zvolení nového prezidenta USA uvažuje, je pozvanie na štátnu návštevu". Potvrdila pritom, že návšteva by sa mala uskutočniť v roku 2017.

Bloomberg ale tiež pripomenul, že Mayová Trumpa kritizovala za poznámky ohľadom radikálnych islamistov v Británii, ktoré označila za "rozdeľujúce a zlé". Týkalo sa to Trumpovho výroku, že v niektorých častiach Londýna sa policajti boja o život, pretože v meste je mnoho radikalizovaných moslimov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:52