François FillonReuters
StoryEditor

Nesľubuje Francúzom svetlú budúcnosť, ale tvrdú prácu. Tento muž môže poraziť Le Penovú

24.11.2016, 23:00
Bývalý francúzsky premiér a jeden z možných kandidátov na prezidenta François Fillon sľubuje krajine tvrdé reformy.

Prvé kolo republikánskych primárok vo Francúzsku, ktoré sa konali v nedeľu, prekvapujúco ovládol François Fillon. Bývalý premiér neskrýva fascináciu politikou Margaret Thatcherovej. Nepodporuje svadby homosexuálov. Opakovane obhajoval kroky Ruska v Sýrii. Na adresu NATO nešetrí kritikou. A podľa expertov má budúci rok veľkú šancu zvíťaziť v prezidentských voľbách.

Od právnika do veľkej politiky
Fillon unikal pozornosti médií. Nikdy neuchvacoval výrečnou politikou a kvôli flegmatickej povahe si v politických kruhoch vyslúžil prezývku Droopy podľa psa z animovaného seriálu štúdia MGM, napísalo Politico. Trpezlivo sa však vypracoval až na vrchol.

Do vysokej politiky vstúpil v roku 1993 po úspešnom pôsobení na regionálnej úrovni. Ako poradca neskôr pomáhal Sarkozymu na ceste do prezidentského úradu. Za to si vyslúžil post predsedu vlády. Viedol spolu tri vlády v rokoch 2007 – 2012.

Útok na Elyzejský palác
Pobyt v politickom ústraní mu však prospel a teraz prichádza späť do boja v plnej sile. Vždy uhladený elegán s britským štýlom, ktorý sa rád oblieka do luxusných značiek, pôsobí na verejnosti umiernene až suchársky.


Prekvapením preto môže byť jeho politické smerovanie. Oddaný obdivovateľ Margaret Thatcherovej plánuje prekvapujúco tvrdé reformy. Chce si zmerať sily so zástupcami odborov. K tomuto kroku sa zo strachu z pouličných protestov posledná generácia politikov nikdy neodvážila. Voličom nesľubuje svetlú budúcnosť, ale tvrdú prácu.

Na veľkú časť Francúzska jeho postoje účinkujú. Zdá sa, že verejnosť prahne po reformách za každú cenu. Je však rozdiel medzi predvolebnými sľubmi a povolebnou realitou. Fillon napríklad uviedol, že zníži výdavky rozpočtu o sto miliárd a zredukuje počet štátnych úradníkov o 500-tisíc. V balíčku reforiem sa skrýva aj zrušenie 35-hodinového pracovného týždňa, akéhosi Svätého grálu Francúzov.

Čo však prekvapilo, sú jeho úzke väzby na takzvanú katolícku pravicu. Pomerne jasne a negatívne sa postavil k manželstvám homosexuálov. Odmieta tiež adopcie detí homosexuálnymi pármi, umelé oplodňovanie u lesbických párov či využívanie takzvaných náhradných matiek.

Prelomenie tabu v zahraničnej politike
Oddanosť katolíckej viere formuje tiež Fillonov pohľad na teroristov a islam. Jeho praktizovanie by podľa neho malo byť pod neustálou kontrolou. Pre porážku Islamského štátu je dokonca ochotný prelomiť aj niekoľko tabu vo francúzskej politike, ktorými sú bližšia spolupráca s Moskvou a Teheránom.

Samostatnou kapitolou sú jeho postoje k vojne v Sýrii. Keď sa do konfliktu pridalo Rusko, Fillon vyzýval európske spoločenstvá, aby pridali ruku k dielu.

Politológovia sa zhodujú, že v prípade výhry v nastávajúcom druhom kole republikánskych primárok má len krôčik do Elyzejského paláca. Ohroziť by ho zrejme nemala ani kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová. Aspoň to tvrdia francúzske médiá a prieskumy. Ako však ukázalo už referendum v Británii a voľby v USA, prieskumy a názory expertov sa môžu mýliť.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:55