Donald TrumpReuters
StoryEditor

Brutálny diktátor, ktorý utláčal vlastný ľud. Trump má v Castrovi jasno

26.11.2016, 17:31
Autor:
ČTKČTK

Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro bol brutálny diktátor, ktorý takmer šesť desiatok rokov utlačoval svoj vlastný ľud, uviedol v reakcii na smrť revolucionára budúci americký prezident Donald Trump. Kubáncov uistil, že urobí všetko pre to, aby prispel k ich slobode, informovala agentúra Reuters.

"Naša administratíva urobí všetko, čo bude môcť, aby zabezpečila, že kubánsky ľud bude konečne môcť nastúpiť svoju cestu smerom k prosperite a k slobode," uviedol Trump vo vyhlásení.

Kuba je podľa zvoleného amerického prezidenta naďalej "totalitným ostrovom". Trump ale vyjadril nádej, že smrť bývalého kubánskeho vodcu je začiatkom "odklonu od hrôz", ktoré museli Kubánci znášať príliš dlho, a príklonom k ​​budúcnosti, "v ktorej bude úžasný kubánsky ľud žiť v slobode, ktorú si právom zaslúži".

Castro zanecháva odkaz "popravčích čiat, krádeží, nepredstaviteľného utrpenia, chudoby a popierania základných ľudských práv," napísal Trump vo vyhlásení.

Republikán, ktorý v januári budúceho roka prevezme úrad po demokratovi Barackovi Obamovi, už skôr na twitteri bez akéhokoľvek komentára napísal: "Fidel Castro je mŕtvy!"

"Tyran Castro je mŕtvy. Svitá nová nádej. Budeme stáť po boku utláčaného kubánskeho ľudu (v boji) za slobodnú a demokratickú Kubu," napísal na twitteri Trumpov budúci viceprezident a guvernér Indiany Mike Pence. K textu pripojil zvolanie Viva Cuba Libre, teda Nech žije slobodná Kuba.

Obama a brat zosnulého Fidela Raúl Castro oznámili novú kapitolu vo vzťahoch USA a Kuby v decembri 2014. Vlani v lete obe krajiny po viac ako päťdesiatich rokoch vzájomne otvorili svoje ambasády v Havane a vo Washingtone. Spojené štáty od tej doby uvoľňujú niektoré obmedzenia voči ostrovnému štátu, ktorý tento rok v marci navštívil aj sám Obama.

Trump sa v dnešnom vyhlásení k budúcnosti procesu normalizácie vzťahov s Kubou, ako ho začal Obama, nijako nevyjadril. Republikánsky kandidát počas predvolebnej kampane hrozil, že zvráti Obamove ústretové kroky smerujúce k obnoveniu vzťahov USA s Kubou. Ako argument používal obavu o náboženskej slobody.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:43