francois fillonReuters
StoryEditor

Rusi jasajú, Nemci si robia starosti. Francúzsky prezidentský kandidát vyvoláva rozpory

28.11.2016, 11:23
Autor:
ČTKČTK
Nejednoznačné ohlasy vyvolalo víťazstvo bývalého premiéra Françoisa Fillona v prezidentských primárkach tradičnej francúzskej pravice.

Kým ruské médiá jasajú, niektorí nemeckí analytici si podľa agentúry AFP robia starosti s perspektívou, že by proruská orientácia budúceho francúzskeho prezidenta mohla skomplikovať tradičné spojenectvo a spoluprácu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

"Pravicové sily sú na vzostupe v celej Európe. Kto teraz bude proti nám vyhlasovať sankcie? Časy sa menia a tieto metódy (sankcií) sú prekonané," radoval sa nad Fillonovým triumfom moderátor ruskej štátnej televízie Pervyj kanal v narážke na sankcie, ktorými Západ potrestal Rusko za anexiu Krymu a za podporu separatistov v Donbase na východe Ukrajiny.

"François Fillon je najpragmatickejší z kandidátov, pokiaľ ide o zahraničnú politiku," poznamenala štátna agentúra RIA Novosti. "François Fillon je bližší voličom než Alain Juppé v niekoľkých otázkach: boj proti Islamskému štátu, homosexuálne sobáše a Rusko," odhadol senátor Alexej Puškov.

Expert Sergej Fiodorov sa v spravodajskej televízii Rossija 24 pokúsil zmierniť nadšenie nad "proruským kandidátom" pripomienkou, že Fillon je "predovšetkým profrancúzsky".

Celkovo by víťazstvo nového šampióna francúzskej pravice v prezidentských voľbách na jar budúceho roka malo v Berlíne vyvolať uľahčenie, vzhľadom k vzostupu populizmu inde v Európe. "Každý francúzsky prezident, ktorý nebude Marine Le Penovou, by mal byť dobrou správou pre nemeckú vládu," zdôraznila analytička Stefani Weissová z Bertlsmannovej nadácie.

Fillon, ktorý kvôli sľubom ekonomických reforiem býva vo Francúzsku vykresľovaný ako domáca verzia niekdajšej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, je v Nemecku vnímaný skôr ako francúzska verzia bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, ktorý nepopulárnymi reformami na začiatku tisícročia dokázal znížiť nezamestnanosť a rozbehnúť hospodárstvo, zvýšil však aj počet chudobných pracujúcich.

"Aj keď to nikto nepovie nahlas, Nemci by dali prednosť Alainovi Juppému," mieni odborníčka na francúzsko-nemecké vzťahy Barbara Kunzová. Porazený umiernenejší Fillonov súper v primárkach by bol "viac kompatibilný s Merkelovou", potvrdil AFP nemenovaný zdroj z vládnej strany CDU.

Podľa Kunzovej na poli diplomacie hrozia problémy medzi Fillonom a Berlínom najmä ohľadom politiky voči Rusku, ale aj ohľadom vymáhania pravidiel eurozóny, európskej vízie, ako aj v migračnej politike.

Fillonovu drsnú protiimigračnú a protiislamskú rétoriku, zjavne sa snažiacu o zlanárenie voličov možnej súperky v prezidentských voľbách Marine Le Penovej, si v dnešnom komentári všimol aj americký denník The New York Times.

Fillon, ktorý býva kritizovaný za prílišnú blízkosť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, volal po zrušení únijných sankcií proti Moskve. Merkelová naopak zastáva tvrdý postoj voči Moskve kvôli Ukrajine.

"Niet pochýb o tom, že je tu veľký rozdiel," pripustil šéf zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen. Podľa neho nejde len o Ukrajinu, ale aj o to, či celá Európa zostane slobodnou, alebo opäť bude kontinentom rozdeleným na časť slobodnú a na časť pod ruským vplyvom.

01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:30