rusko tanecReuters
StoryEditor

Rusi strácajú kultúrne dedičstvo, zánik hrozí päťdesiatke domorodých jazykov

30.11.2016, 06:45
Autor:
ČTKČTK
Zo 156 jazykov pôvodných domorodých národov, žijúcich v Rusku v 19. storočí, zaniklo sedem a ďalším piatim desiatkam hrozí rovnaký osud.

Upozornila na to rada pre ľudské práva, pôsobiaca ako poradný zbor ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa rady ide nielen o kultúrny, ale aj o politický problém, vyvolaný aj ľahostajnosťou úradov.

Napríklad jazykom sibírskeho kmeňa Jugi, ktorý ešte v roku 2002 ovládalo 131 ľudí, už nehovorí nikto. V písomnej podobe tento jazyk nikdy neexistoval. V súčasnosti je považovaný za zaniknutý, poznamenal server Newsru.com.

Stratené sú aj miestne dialekty reči Ainov, ktorí v Rusku žili na dolnom toku Amuru, na Kamčatke, Sachaline a na Kurilských ostrovoch. Pri sčítaní ľudu v roku 2010 sa k Ainu v Rusku hlásilo ešte 109 ľudí, nikto však už ainštinu dávno neovláda. Príslušníci tohto malého domorodého kmeňa v súčasnosti žijú hlavne v Japonsku.

Ešte v minulom storočí zanikol aj ubichský jazyk z podhoria Kaukazu; väčšinu spurného kmeňa z okolia čiernomorského letoviska Soči vysídlila cárska vláda do Turecka. Tam v roku 1992 zomrel aj posledný človek, ktorý touto rečou hovoril.

Jazykom Orokov, žijúcich svojho času v polárnych končinách Sibíru a Ďalekého východu, hovorí v súčasnosti najviac desať ľudí po celom Rusku. Ale niekoľko nadšencov začalo v jednej dedine na Sachaline učiť deti túto reč za pomoci šlabikára, vydaného pred ôsmimi rokmi.

Ale aj miznúce jazyky možno zachrániť. Príkladom má byť nivchština, ktorú sa na Sachaline podarilo vzkriesiť pomocou jednoduchých opatrení, ako bolo uvedenie názvov zastávok autobusov alebo vyvesenie cenoviek v tejto reči v miestnych obchodoch, ako aj rozšírením inštruktáže.

V Mordviansku sa domorodé jazyky snažia zachrániť aj za pomoci trojjazyčných tabúľ s názvami ulíc, rozšírenou výučbou, vydávaním časopisov a kníh aj rozhlasovým vysielaním.

Väčšinou však štátne úrady podľa denníka Nezavisimaja gazeta nejavia záujem pomôcť. Na záchranu ale len sily nadšencov a miestnych samospráv nestačia.

Rada preto žiada prezidenta Putina o prijatie zákona, ktorý by pomohol zachovať jazykovú rôznorodosť národov Ruska, a to najmä na Sibíri a Ďalekom východe.

Súčasťou predlohy by podľa ochrancov ľudských práv mal byť aj hmotný stimul v podobe odpustenia daní a vyplatenie milióna rubľov za štvrté a každé ďalšie dieťa v prípade rodičov z domorodých národov, ktoré majú menej ako tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:17