StoryEditor

USA tvrdo proti obchodu so zbraňami

30.10.2003, 23:00
V snahe zabrániť Číne, aby sa podieľala na šírení zbraní hromadného ničenia, americká vláda vyhlásila obchodné sankcie proti čínskym firmám v deviatich prípadoch a ďalšie opatrenia tohto druhu zvažuje. Ak by sa jej hrozby naplnili, pre ázijského obra by to znamenalo exportnú stratu vo výške 12 miliárd dolárov ročne, čo je približne jedna desatina hodnoty celkového čínskeho vývozu do USA v roku 2002.
Je to veľmi hrubá palica, avšak je nepravdepodobné, že USA po nej nakoniec skutočne siahnu. Jedným z dôvodov je, že americká vláda si sama nie je celkom istá, do akej miery sú konkrétne čínske firmy zapojené do podozrivých operácií. Okrem toho, sankcie tohto kalibru by sa veľmi negatívne odrazili na globálnych vzťahoch oboch krajín a otriasli by celým systémom obchodných vzťahov.
Nezanedbateľná je aj skutočnosť, že Američania naliehavo potrebujú čínsku diplomatickú spoluprácu v iných oblastiach - napr. pokiaľ ide o Irak či KĽDR - a globálnu spoluprácu nechcú podriaďovať čiastkovému problému, akým je otázka šírenia zbraní hromadného ničenia.
Hlavnou postavou v amerických snahách za každú cenu znížiť nebezpečenstvo šírenia zbraní hromadného ničenia je John Bolton, zástupca štátneho tajomníka pre kontrolu zbrojenia a medzinárodnú bezpečnosť. Ako však poznamenáva Bates Gill, jeden z pracovníkov washingtonského Strediska strategických a medzinárodných štúdií, Boltonov prístup k záležitosti "nie je taký, že by prstom ukazoval na Peking alebo že by chcel Čínu vystaviť na medzinárodný pranier", skôr ide o tichý nátlak. A Číňania túto hru prijímajú - kým neohrozuje celkové vzťahy medzi oboma štátmi a nenarušuje obraz Číny vo svete.
Spojené štáty sú osobitne znepokojené čínskym úsilím o dodávky zbraní do Iránu a Pakistanu. Snažia sa teda urobiť všetko pre to, aby ich znemožnili či obmedzili. Podľa názoru amerických vládnych úradníkov Čína už čoskoro nebude schopná tieto opatrenia len jednoducho ignorovať. Týkajú sa "všetkých aktivít čínskej vlády pri vývoji alebo výrobe elektroniky, vesmírnych systémov a vojenského letectva". V máji napr. USA vyhlásili dvojročné sankcie proti čínskej štátnej firme Norinco, čo pre ňu znamená ročnú stratu 100 miliónov dolárov. Jej predstavitelia však uviedli, že Norinco nepredáva zakázané zbrane a Peking proti obvineniu protestoval. Nové sankcie proti tej istej firme nasledovali v septembri a pre Číňanov budú znamenať stratu ďalších stoviek miliónov dolárov.
Tie americké firmy, ktoré sú aktívne na čínskom trhu, sú však týmto vývojom zdesené. William A. Reinsch, predseda americkej národnej Rady zahraničného obchodu, ktorá združuje asi 400 členov, označil dôsledky uvedeného počínania za katastrofické: "Nemôžete používať takéto ťažké kladivo a domnievať sa, že Číňania nebudú reagovať. Tým, kto ponesie straty, budeme my," hovorí.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:24