StoryEditor

Výsmech alebo pocta? Pozlátená socha Netanjahua vzbudila v Tel Avive kontroverzie

06.12.2016, 14:14
Autor:
ČTKČTK
Umelec vysvetlil, že svojím dielom chce otestovať slobodu prejavu v Izraeli.

Izraelský umelec Itaj Zalajt dnes ráno umiestnil na centrálnom telavivskom námestí štvormetrovú pozlátenou sochu premiéra Benjamina Netanjahua. Sochu nazval Kráľ Bibi (Netanjahuova prezývka z detstva) a vysvetlil, že svojím dielom chce otestovať slobodu prejavu v Izraeli. Ministerka kultúry dielo považuje za prejav nenávisti voči premiérovi a mesto Tel Aviv nariadilo autorovi sochu, ktorá stála na vysokom podstavci, odstrániť.

Zalajt na nej pracoval tri mesiace a patrí k tým umelcom, ktorí kritizujú úrady za to, že poskytujú štátnu pomoc len tým umeleckým kruhom, ktoré prejavujú lojalitu štátu.

Ministerka kultúry Miri Regevová tento rok vyhlásila nové pravidlá financovania. Okrem iného ohlásila, že jej úrad zastaví pomoc divadelným a tanečným skupinám, ktoré nevystupujú v židovských osadách na palestínskom Západnom brehu Jordánu. Rozhodnutie nevystupovať v osadách je v mnohých súboroch politický akt a vyjadrenie nesúhlasu s osadnícku politikou vlády.

Gigantická skulptúra ​​postavená na Rabinovom námestí ráno prilákala mnohých občanov a novinárov, ktorí si dielo fotografovali a debatovali o ňom. Podľa agentúry Reuters sa hádali o to, či to má byť výraz výsmechu, alebo pocty premiérovi, ktorý zastáva funkciu štvrtýkrát a ktorému mnoho Izraelčanov hovorí jeho prezývkou z detstva Bibi.

netanjahu 3 netanjahu 3 Reuters

"Jednoducho som spracoval realitu a umiestnil ju na miesto, ktoré si zaslúži," povedal Zalajt v rozhlase. Jedna z okoloidúcich sochu označila za "strašnú" a povedala, že podľa nej autor chcel Netanjahua prirovnať k diktátorovi.

​Telavivská radnica Zalajtovi nariadila, aby sochu do 13:00 miestneho času (12:00 SEČ) odstránil a odôvodnila to tým, že bol výtvor vztýčený bez povolenia. Tesne pred vypršaním termínu okoloidúci sochu zhodili na zem, o čom niektoré izraelské médiá napísali, že si občania nenechali ujsť príležitosť Netanjahua zvrhnúť. Zalajt si potom svoje dielo odviezol a svoj protest týmto ukončil.

Bývalá členka mestskej rady Jael Dajanová sochu označila za vztýčený ukazovák, ktorý poukazuje na to, že ako Netanjahu rozhoduje o osude židovskej osady Amona, vládne aj Tel Avive. "Ukazuje Izraelčanom, že Netanjahu je kráľom Tel Avivu," povedala.

Ľavicovo zameranému občanovi, ktorý nechcel byť menovaný, pri pohľade na sochu vyvstal biblický príbeh o zlatom teľati. Stúpenec pravice menom Avihu sa na sochu naopak pozerá ako na primerané dielo, zodpovedajúce postaveniu Netanjahua. "Je to pekné, Netanjahu si to zaslúži, ľudia ho volia znova a znova," povedal.

01 - Modified: 2024-04-17 13:29:40 - Feat.: - Title: Izrael sa sám rozhodne, ako zareaguje na iránsky útok, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 12:58:26 - Feat.: - Title: Netanjahuova vláda pripravila Izrael o odstrašovaciu silu, tvrdí opozičný líder 05 - Modified: 2024-04-14 16:28:16 - Feat.: - Title: Galant a Ganc chcú koalíciu proti Iránu, o útoku rokuje vojnový kabinet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:25