StoryEditor

Izrael sťahuje armádu z pásma Gazy

01.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR
Izrael včera odovzdal Palestínčanom kontrolu nad prakticky celou diaľnicou, ktorá zo severu na juh prechádza pásmom Gazy.
Izrael včera odovzdal Palestínčanom kontrolu nad prakticky celou diaľnicou, ktorá zo severu na juh prechádza pásmom Gazy. Izraelská armáda tiež odovzdala kontrolu nad východnou časťou cestného hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy a Tel Aviv súhlasil s tým, že dnes stiahne armádu z Betlehema na západnom brehu Jordánu. Informovali o tom včera predstavitelia izraelského ministerstva obrany.
Ide o ďalšie kroky pri napĺňaní dohody o odchode Izraela z pásma Gazy. V noci na včera sa izraelskí vojaci stiahli zo židovskej osady Bajt Hánún v jeho severnej časti.
Cestný terminál Rafah Izraelčania obsadili na začiatku intifády v septembri 2000. Jeho časť prevzalo šesť palestínskych dôstojníkov. Na základe dohôd uzavretých v roku 1993 v nórskom Osle priechod v Rafahu má byť pod spoločnou izraelsko-palestínskou kontrolou. Prvým palestínskym autom na diaľnici po dva a pol roku bol podľa svedkov taxík so siedmimi pasažiermi. Diaľnica je pre pásmo Gazy dôležitou ekonomickou tepnou. Cesta dlhá 45 kilometrov však bola prerušená viacerými kontrolnými stanovišťami izraelskej armády, ktoré mali obyvateľom tamojších židovských osád zaistiť bezpečnosť a spojenie s Izraelom. Cesta bola od septembra 2000 prístupná len pre izraelských vojakov a židovských osadníkov. V rámci uvoľnenia diaľnice izraelskí vojaci zrušili kontrolné stanovištia na križovatkách pri židovskej osade Necarim (južne od Gazy), pri hraničnom priechode Kissufim v centrálnej časti pásma a na križovatke južne od utečeneckého tábora Dajr al-Baláh. Momentálne zostáva v činnosti jediné kontrolné stanovište, ktoré sa nachádza pri izolovanej židovskej osade Kfar Darom. Pre Palestínčanov preto vybudovali obchádzku, aby okolo osady mohli prechádzať bez kontrol. Podľa dohody sa o bezpečnosť v oblasti teraz budú starať palestínske jednotky, ktoré majú zabrániť protiizraelským útokom, uskutočňovaným v minulosti palestínskymi radikálnymi skupinami. Tie v nedeľu vyhlásili trojmesačné zastavenie protiizraelských útokov, ktoré vo forme samovražedných bombových útokov a ostreľovania - strelnými zbraňami alebo raketami - sprevádzali palestínske povstanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. máj 2024 09:52