Reuters
StoryEditor

Napínavé až do konca. Macedónske voľby sú tesné aj po sčítaní takmer všetkých hlasov

12.12.2016, 06:29
Autor:
TASRTASR

Takmer úplné výsledky nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Macedónsku ukazujú veľmi tesný náskok konzervatívcov dlhoročného premiéra Nikolu Gruevského pred sociálnymi demokratmi. Jedna i druhá strana budú na väčšinu v parlamente a zostavenie vlády potrebovať koaličných partnerov, zrejme z radov strán zastupujúcich početnú albánsku menšinu.

Gruevského stredopravá strana VMRO-DPMNE získala 37,98 percenta a Sociálnodemokratický zväz Macedónska (SDSM) opozičného lídra Zorana Zaeva 36,74 percenta hlasov. Ide o výsledok po sčítaní viac ako 98 percent hlasov. Rozdiel medzi oboma tábormi je len 14 599 z vyše 1,18 milióna odovzdaných hlasov, vyplýva z údajov na webovej stránke štátnej volebnej komisie. Účasť na voľbách presiahla 67 percent.

Záverečné výsledky sa podľa agentúry Reuters očakávajú okolo poludnia. Odhad počtu poslaneckých mandátov jednotlivých strán zatiaľ nie je k dispozícii.

Stúpenci oboch veľkých strán už v uliciach oslavovali po tom, ako ich lídri hovorili o víťazstve.
"Režim padá," vyhlásil Zaev s tvrdením, že jeho strana má o jedno kreslo viac než konzervatívci.

Gruevski v centrále svojej VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) povedal, že ide o desiate volebné víťazstvo jeho strany. "Väčšina občanov dala hlas nášmu programu a vízii," zdôraznil.

Predčasné a dvakrát odložené voľby boli označované za najdôležitejšie v Macedónsku za posledné dve desaťročia. Cieľom je ukončiť dva a pol roka trvajúcu hlbokú politickú krízu a vrátiť krajinu na cestu smerom k členstvu v Európskej únii.

EÚ vlani sprostredkovala dohodu medzi Gruevským a Zaevom o vyriešení krízy predčasnými voľbami. Gruevski, ktorý bol premiérom od roku 2006, sa v januári vzdal funkcie a umožnil vznik úradníckej vlády poverenej uskutočnením reforiem a zabezpečením slobodných a čestných volieb. Zaev dúfal, že v nich odstaví konzervatívcov od moci a dokáže obvinenie Gruevského a jeho tábora z rozsiahlej korupcie.

Počas predvolebnej kampane sa obaja politici venovali viac vzájomnému osočovaniu ako propagácii programov, ktoré by zlepšili situáciu v Macedónsku, najchudobnejšej časti z bývalej Juhoslávie. Vzájotamné osočovanie a spory paralyzujú Macedónsko od všeobecných volieb v apríli 2014, čo vyvoláva napätie a hromadné protesty.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 03 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:13