StoryEditor

Bitka o Aleppo sa chýli ku koncu, odpor povstalcov sa úplne zrútil

12.12.2016, 15:12
Autor:
ČTKČTK
Odporcovia režimu v Damasku kontrolujú v Aleppe už len jedno malé územie.

Bitka o sýrske Aleppo sa zrejme chýli ku koncu. Sýrska vláda dnes oznámila, že po výraznom postupe v povstaleckých častiach v noci na dnes ovláda už 98 percent územia tohto druhého najväčšieho sýrskeho mesta.

Podľa Ramiho Abdara Rahmána, šéfa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), sa povstalci stiahli zo všetkých šiestich dôležitých štvrtí, ktoré doteraz ovládali. Rahmán uviedol, že odporcovia režimu v Damasku kontrolujú v Aleppe už len jedno malé územie.

Dobytie Aleppa, rozdeleného od roku 2012 na povstaleckú a vládnu časť, by bolo pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada po takmer šiestich rokoch bojov v Sýrii veľkým víťazstvom. Asad už skôr označil zisk Aleppa za významný krok k víťazstvu v občianskej vojne.

Intenzívne bombardovanie

Štvrte v Aleppe ovládané povstalcami čelili v noci na dnes intenzívnom náletom vládnych lietadiel. "Bombardovanie počas noci neustalo ani na chvíľku," ohlásil spravodajca agentúry Reuters. Taktiež uviedol, že intenzita ostreľovania je najväčšia za posledných niekoľko dní.

Provládne jednotky najprv v noci dobyli štvrť Šajch Saíd na južnom okraji oblasti držanej rebelmi. Zo Šajch Said utieklo nadránom asi 3500 civilistov, uviedla oficiálna sýrska tlačová agentúra SANA. Postupne prichádzali správy o dobytí ďalších povstaleckých štvrtí, vrátane časti Sálihín, Karam Daadaa a Bustan al-Kasr, ktorá leží juhozápadne od Starého Mesta a ktorá patrí k najviac opevneným.

"Povstalci sa úplne zrútili, bitka o Aleppo sa blíži ku koncu," uviedol Rahmán, ktorého organizácia sleduje dianie v Sýrii z Británie prostredníctvom siete informátorov.

aleppo mapa aleppo mapa almasdarnews.com

​Skorý koniec bojov

Generálporučík sýrskej armády Zaid Sálih už predtým podľa agentúry Reuters novinárom v Aleppe povedal, že boje vo východnej časti mesta čoskoro skončia. "Rebeli nemajú veľa času. Môžu sa buď vzdať, alebo zomrieť," dodal.

Rusko, ktoré stojí na strane sýrskeho režimu a podporuje ho v bojoch, dopoludnia oznámilo, že za uplynulých 24 hodín zložilo v Aleppe zbrane 728 povstalcov. Rebeli následne prešli do západnej časti mesta, ktorú držia vládne sily. Za rovnaké časové obdobie podľa neho Aleppo opustilo 13 000 civilistov.

Vo východnom Aleppe zostávajú podľa SOHR desiatky tisíc civilistov, ktorí trpia nedostatkom pitnej vody a jedla.

Neprehľadná situácia

Svetové médiá väčšinou neupresňujú, kto sú rebeli bojujúci v Aleppe, situácia v oblasti je totiž neprehľadná. Podľa skorších informácií k nim patrí zoskupenie s názvom Dobytie Aleppa (Fatah Halab), ktorú tvoria desiatky povstaleckých skupín, ako umiernených a napojených na Slobodnú sýrsku armádu (FSA), tak radikálnejších.

V oblasti sa ale vyskytujú aj bojovníci islamistickej aliancie Armáda dobytia (Džajš al-Fatah), ktorá združuje skupiny bojujúce na západe a severe Sýrie.

Najznámejším členom tejto koalície je Fronta dobytia Sýrie (bývalý Front An-Nusrat, teda odnož al-Káidy). Obe skupiny zvyčajne nebojujú bok po boku, však komunikujú spolu a majú spoločného nepriateľa, ktorým je sýrsky režim.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:33