Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trumpa čaká posledná skúška

14.12.2016, 23:00
Ak by sa viacerí volitelia vzbúrili, môže dôjsť k tomu, že nového prezidenta bude voliť Kongres.

Zvolený americký prezident Donald Trump podstúpi v pondelok posledný test – v hlavných mestách amerických štátov sa stretnú volitelia prezidenta, aby hlasovaním naplnili vôľu voličov. Aspoň podľa zaužívanej tradície, pretože ústava voliteľov nezaväzuje dať hlas víťazovi ľudového hlasovania v „ich“ štáte.

Namiesto ústavy je to dané tradíciou, ktorá vychádza zo zaužívanej praxe – tradíciou zakorenenou poriadne silno, pretože v histórii USA sa doteraz nikdy nestalo, že by zbor voliteľov ako celok voličom odkázal: Ľutujeme, vybrali ste si zle, tento chlapík prezidentom nebude.

Ako sú rozdané karty
Tento rok sú karty rozdané tak, že by Donalda Trumpa malo podporiť 306 voliteľov a Hillary Clintonovú 232. Demokratická kandidátka síce získala celonárodne o 2,5 milióna hlasov viac, ale kvôli tesným prehrám v dôležitých štátoch prehrala na počet voliteľov.

Do čela boja proti Donaldovi Trumpovi sa teraz postavil republikánsky voliteľ Christopher Suprun z Texasu. Volitelia podľa neho majú „zákonné právo a ústavnú povinnosť voliť podľa svojho svedomia“. Za alternatívu, za ktorú by sa mali zjednotiť, považuje napríklad guvernéra Ohia a niekdajšieho Trumpovho súpera z primárok Johna Kasicha.



„Pred 15 rokmi som prisahal, že budem svoju krajinu a ústavu brániť pred všetkými nepriateľmi, zahraničnými i domácimi. A 19. decembra to urobím znova,“ napísal bývalý hasič, ktorý zachraňoval životy 11. septembra 2001, v silne kritickom komentári pre denník The New York Times.

Jeden rebel
Voliteľ, ktorý pri tradičnom zhromaždení voliteľov v hlavných mestách amerických štátov nehlasuje za víťaza ľudového hlasovania, nie je v americkej politickej histórii ojedinelým úkazom. Vžil sa pre nich názov faithless electors, nespoľahliví volitelia, hoci oni sami radšej používajú priaznivejšie znejúce prídavné meno „conscientious“ (svedomití).

História ukazuje, že ak zvolený prezident nestihol medzi celonárodným hlasovaním a stretnutím voliteľov zomrieť, objavuje sa vo voľbách nanajvýš jeden rebel. O niečo častejšie boli prípady, keď sa volitelia vzopreli vôli ľudu pri voľbe viceprezidenta.

Aby Suprunovo povstanie viedlo k vytúženému výsledku, potreboval by na svoju stranu dostať ešte ďalších 36 voliteľov.

Čo hrozí vzbúrencom
Čo sa môže stať voliteľovi, ktorý sa vzoprie a nehlasuje podľa výsledku volieb vo svojom štáte? Najtypickejšia je stopka ďalšej politickej kariére, najmä ak vzoprenie sa zostane v rovine márneho gesta. Tak to bolo doteraz vždy.

Čakať môže aj tlak okolia. Keď republikánsky voliteľ Bayoki Vu v auguste 2016 verejne povedal, že by pre Trumpa v zbore voliteľov nehlasoval, o niekoľko hodín sa miesta v zbore radšej vzdal. „Strane by to uškodilo,“ kajal sa.

Dvadsaťdeväť amerických štátov zaväzuje voliteľov rešpektovať vôľu ľudu pomocou zákonov. Je v tom však háčik: súdy dosiaľ nikdy nerozhodovali, či by prípadný trest rebelujúcemu voliteľovi bol v súlade s americkou ústavou.

Práve na to vsádzajú terajší Trumpovi odporcovia. Profesor práva Larry Lessig so skupinou kalifornských právnikov ponúkli prípadným nespoľahlivým voliteľom zadarmo právnu pomoc, ak by ich štáty chceli za ich voľbu potrestať, napísal server Politico.

Okrem toho Lessig v platforme The Electors Trust ponúka voliteľom aj možnosť anonymne si overiť, či ich je na plán zastavenia Trumpa dostatok alebo nie. Z hľadiska organizovanosti je to za obdobie, čo volitelia potvrdzujú voľbu amerického prezidenta, zrejme najkoordinovanejšia aktivita.

Čo sa stane v pondelok
Oficiálne sa hlasy voliteľov budú sčítavať až 6. januára. Avšak v otázke voľby prezidenta môžu reálne nastať dve možnosti. Prvá a všeobecne očakávaná znie, že Donald Trump získa viac ako 270 hlasov, čím sa potvrdí jeho voľba prezidentom.

Druhá by bola bezprecedentná: od kandidáta republikánov sa odkloní 37 alebo viac voliteľov. V takomto prípade postúpia traja kandidáti s najvyšším dosiahnutým počtom voliteľov do atypickej, ústavou predpísanej voľby Kongresom, kde má každý štát bez ohľadu na počet obyvateľov, jeden hlas.

Odporcovia Hillary Clintonovej však môžu byť pokojní, pretože v Kongrese majú prevahu republikáni. A je dokonca možné aj to, že by Trumpa zvolil práve Kongres.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:28