ivanka trumpováReuters
StoryEditor

Prezidentovanie ako rodinný podnik. Ivanka Trumpová bude zastávať niektoré úlohy prvej dámy

15.12.2016, 16:07
Autor:
ČTKČTK

Ivanka Trumpová, dcéra budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, bude pravdepodobne zastávať dôležité funkcie v úrade svojho otca. Niektoré z nich zahŕňajú aj úlohy, ktoré bežne pripadajú prvej dáme, uviedla dnes na svojom webe televízie CNN s tým, že Trump s manželkou Melaniou aj tak v Bielom dome počíta.

Nemenovaný zdroj pre CNN uviedol, že Ivanka, dcéra z Trumpovho bývalého manželstva s Češkou Ivanou Trumpovou, bude pravdepodobne okrem iného pôsobiť aj ako otcova poradkyňa v záležitostiach najrôznejšieho druhu - od záležitostí materskej dovolenky až po klimatické zmeny. "Ohľadom Ivankinej role nepadli žiadne rozhodnutia," povedala CNN Trumpova hovorkyňa.

Funkcia Ivankinho manžela Jareda Kushnera takisto zatiaľ nebola určená. Údajne sa však očakáva, že sa s Trumpom odsťahujú do Washingtonu a budú s ním úzko spolupracovať vo vláde. Manželský pár strávil nedeľu hľadaním obydlia vo washingtonskej štvrti Georgetown.

Donald mladší a Eric, dvaja Trumpovi synovia, sa podľa slov budúceho prezidenta tiež zapoja do administratívy. Podrobnosti o dosadzovaní členov svojej rodiny do úradu však Trump zatiaľ nechce prezradiť.

CNN tiež upozorňuje na federálny zákon proti rodinkárstvu, teda protežovaniu príbuzných na lukratívne posty. Ten sa vzťahuje aj na Kushnera, ktorý nie je Trumpovým pokrvným príbuzným.

Medzerou v zákone je však vyhlásenie, že vinníci "nie sú oprávnení poberať plat" od federálnej vlády. Podľa CNN sa tak dá očakávať, že Trumpovi príbuzní budú funkcie aj napriek tomu vykonávať, len za to nebudú platení.

Trump nedávno odložil tlačovú konferenciu, na ktorej mal vysvetliť, ako sa chce ako prezident vyhnúť konfliktu záujmov. Konferencia sa pôvodne mala konať v utorok, odložená bola na január pred Trumpovu inauguráciu.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 04 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 05 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 23:48