StoryEditor

"Bush počul len to, čo chcel." Agent CIA, ktorý vypočúval Husajna, odhalil svoje svedectvo

18.12.2016, 17:00
Autor:
rdurdu
Irak podľa Husajna nikdy neuvažoval nad použitím zbraní hromadného ničenia.

John Nixon pracoval ako analytik CIA a počas výkonu svojej práce sa zúčastnil vypočúvania bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna. Tvrdí, že postoj USA bol nesprávny, rovnako ako americká intervencia v Iraku, píše portál Independent.com.

Podľa jeho slov sa Američania mýlili aj v jeho osobných zvykoch a tiež v zapojení sa vo vláde v Iraku. Kritike sa nevyhol ani George Bush, ktorý ofenzívu proti Iraku spustil. Nixon tvrdí, že Bush počul "len to, čo chcel."

O zbraniach nedebatovali

Na otázku, či Husajn zvažoval použitie zbraní hromadného ničenia uviedol, že "nad týmto sme nikdy nerozmýšľali, o tomto sme nediskutovali. Použiť chemické zbrane proti svetu? Kto by použil tieto zbrane, keď ich nikto nepoužíva proti nám?," pýtal sa podľa Nixona Husajn.

Nixon priznal, že "to nebolo to, čo sme očakávali, že budeme počuť." Práve hrozba použitia zbraní hromadného ničenia bol hlavný dôvod, prečo medzinárodná koalícia vedená USA zakročila proti Iraku.

Správny odhad

Husajn tiež varoval, že Američania neuspejú s budovaním irackého národa. "Neuspejete. Zistíte, že vládnuť v Iraku nie je také ľahké," tvrdil zosadený diktátor. Na otázku, prečo si to myslí, Husajn uviedol, že Američania nechápu Iračanov, pretože nerozumejú ich jazyku, ich mysli, histórii a dokonca ani počasiu.

USA chytili Husajna blízko jeho rodného Tikrítu a popravili v roku 2006. Jeho predpovede však boli pravdivé, ako vidieť s odstupom času. Irak sa dnes zmieta v chaose, časť jeho územia ovláda Islamský štát, v krajine zahynuli desaťtisíce ľudí, nehovoriac o množstve migrantov, ktorí boli nútení opustiť domovy.

Nixon ďalej kritizoval Busha, tvrdí, že prezident bol k nemu hrubý a robil si žarty ohľadom nenájdených zbraní hromadného ničenia.

gorila.sk

Nixon je autorom knihy "Debriefing the president," ktorú bude možné kúpiť od 29. decembra, píše portál DailyMail.co.uk.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:17