ankara streľbaTASR/AP
StoryEditor

V Ankare zastrelili ruského veľvyslanca, útočníkom bol turecký policajt

19.12.2016, 16:43
Autor:
ČTKČTK
Útok sa udial počas otvorenia výstavy organizovanej v Ankare ruským veľvyslanectvom.

Ruský veľvyslanec v tureckej metropole Ankare Andrej Karlov sa dnes stal cieľom útoku neznámeho strelca. Diplomat údajne utrpel vážne zranenie a bol prevezený do nemocnice, kde zomrel, uviedla podľa nemenovaného zdroja ruská agentúra RIA Novosti.

Strelec podľa portálu Independent údajne kričal "Zomierame v Aleppe, ty zomrieš tu."Nezabúdajte na Aleppo, nezabúdajte na Sýriu, boh je veľký," zvolal páchateľ so zdvihnutou rukou a ukazovákom po tom, čo diplomata na vernisáži výstavy fotografií strelil do chrbta. Podľa iného svedectva údajne povedal: "Necháme vás zaplatiť za Aleppo".

​​Incident snímala televízna kamera, z ktorej je zrejmé, že vrah v čiernom obleku stál pred streľbou za veľvyslancom a sledoval jeho prejav. Na výstavu údajne vnikol vďaka policajnému preukazu. Podľa tureckých bezpečnostných služieb sa jednalo o policajta, ktorý v Ankare pracoval.

Upozornenie: Video nie je vhodné pre mladistvých a citlivé povahy

Podľa tureckých médií utrpeli zranenia ešte ďalší traja ľudia. V galérii pokračovala aj po útoku naďalej streľba, uviedla televízia CNN Türk. Turecká tlačová agentúra Anadolu, ktorú cituje CNN, uviedla, že strelec bol "zlikvidovaný".

Atentát sa podľa agentúry Interfax odohral deň pred plánovanou návštevou tureckého ministra zahraničia Mevluta Çavuşoglua v Moskve, kde spoločne s šéfmi diplomacií Ruska a Iránu mal rokovať o situácii v Sýrii. O incidente bol už informovaný ruský prezident Vladimir Putin.

Starosta Ankary Melih Gökçek podľa agentúry Reuters uviedol, že útok na veľvyslanca bol pokusom o poškodenie turecko-ruských vzťahov.

Moskva považuje atentát za teroristický čin. "Terorizmus neprejde. Budeme odhodlane proti nemu bojovať. V našich srdciach navždy zostane pamiatka na vynikajúceho ruského diplomata Andreja Karlova," povedala hovorkyňa Zacharová.

"Sme v spojení s tureckými oficiálnymi predstaviteľmi, ktorí nás presvedčili, že sa uskutoční starostlivé a podrobné vyšetrovanie. Vrahovia budú potrestaní," dodala.

Andrej Genasijevič Karlov sa narodil roku 1954. Vyštudoval Fakultu medzinárodných ekonomických vzťahov a absolvoval Diplomatickú akadémiu ruského ministerstva zahraničia. Svoju diplomatickú kariéru začal v roku 1976 a veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013, uvádza profil na webových stránkach ruského veľvyslanectva v Ankare.

Americké ministerstvo zahraničných vecí na svojom Twitteri písalo aj o streľbe v okolí ambasády USA v Turecku. Odporučilo občanom USA, aby sa vyhli oblasti veľvyslanectva. 

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:16