Reuters
StoryEditor

"Minul ma o tri metre." Nespomaľoval, nebola to nehoda, tvrdí svedkyňa útoku

20.12.2016, 08:53
"Išiel pravdepodobne rýchlosťou okolo 65 kilometrov za hodinu," povedala svedkyňa útoku na berlínskych vianočných trhoch.

Berlínsky vzduch bol chladný, návštevníkov vianočných trhov však zahrievalo varené víno. Sviatočnú náladu však zrazu prerušil chaos. Do davu ľudí na námestí Breitscheidplatz sa vrútil veľký čierny kamión. Nebrzdil. A ničil všetko, čo mu stálo v ceste.

"Stalo sa to tak rýchlo, že nebolo nič, čo by som mohol urobiť." Citovala agentúra Reuters Mikea Foxa, turistu z anglického Birminghamu. Fox si práve doprial varené víno so svojou priateľkou, keď sa nákladiak vrútil na trh pri nákupnej triede Kurfürstendamm v západnej časti nemeckej metropoly.

"Vrážal do drevených vianočných stánkov"

"Určite to vyzeralo ako zámerná akcia," povedal Fox novinárom o incidente, ktorý sa stal okolo 20. hodiny večernej.

"Kamión kľučkoval a vrážal do drevených vianočných stánkov," opísal jazdu čiernej Scanie s poľskou poznávacou značkou. Keď sa kamión konečne zastavil po 50-80 metroch, mal zničenú prednú časť. Sklo kabíny ťažko poškodili vianočné dekorácie.

Podľa momentálnych policajných údajov zomrelo 12 ľudí a 48 bolo zranených, mnoho z nich veľmi vážne.

Incident sa symbolicky udial pri pamätnom kostole cisára Viliama, ktorý bol dostavaný v roku 1895. Kostol bol v roku 1943 zbombardovaný britským letectvom a zostali z neho len trosky. Po vojne bol postavený nový kostol, jeho veža aj sieň priliehajú k zničenému torzu. Novostavba vznikla v rokoch 1959 - 63. Ruina kostola sa stala protivojnovým pomníkom.

Išiel pravdepodobne rýchlosťou okolo 65 kilometrov za hodinu

"Hovoril som s dvoma ľuďmi, ktorí ležali na zemi s polámanými končatinami. Mali by ale byť OK," povedal Fox, ktorého kamión minul o necelé tri metre a pokračoval v smrtiacej jazde. "Videl som, ako jedného chlapa odtiahli so zakrvavenou tvárou. Pomáhal som niekoľkým ďalším ľuďom zdvihnúť časť stánku, aby spod neho mohli vytiahnuť dvoch zranených."

Emma Rushtonová, ďalšia turistka, ktorá sa vydala do Berlína, povedala že skoro neunikla, keď sa kamión rútil trhom a strhával vianočné osvetlenie. "Stalo sa to 2,5 - 3 metre pred nami. Na mieste, kde sme stáli dve minúty pred tým. Boli by sme priamo v jeho ceste," opísala pre BBC.

"Išiel pravdepodobne rýchlosťou okolo 65 kilometrov za hodinu. Nevykazoval žiadne známky toho, že by spomaľoval," opísala. "Nebola to nehoda. Necítila som to ako nehodu."

Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière povedal, že okolnosti incidentu sú stále nejasné. "Nechcem použiť slovo, útok." Napriek tomu k nemu všetko ukazuje. Krátko pred šiestou hodinou rannou berlínska polícia na Twitteri uviedla, že sa ich vyšetrovatelia domnievajú, že bol kamión do davu na vianočnom trhu nasmerovaný zámerne a že išlo zrejme o teroristický útok.

Páchateľa prenasledoval svedok útoku

Špekuluje sa o tom, že bol poľský kamión unesený, na mieste nárazu bol v kabíne nájdený mŕtvy spolujazdec poľskej národnosti, možno pôvodný vodič.

Jedna nemenovaná miestna obyvateľka mala vo zvyku ísť každý deň po práci na trhy. "Som tu každý večer. Dnes prvýkrát som sa musela v práci zdržať a vďaka tomu som tomu unikla," vydýchla si.

Pravdepodobného vodiča kamiónu sa podarilo chytiť vďaka úsiliu jedného zo svedkov, ktorý muža utekajúceho z kabíny nákladného vozidla prenasledoval dva kilometre. Denníku Die Welt to povedal policajt Winfrid Wenzel. "Vodič sa chcel pravdepodobne ukryť v temnote parku Tiergarten."

Polícia vodiča chytila po tom, čo ju na neho upozornil svedok bežiaci za ním ulicou k parku. Podľa Die Welt muž podozrivý z riadenia kamiónu prišiel do Nemecka ako utečenec z Pakistanu 16. februára 2016.

01 - Modified: 2024-03-22 09:46:55 - Feat.: - Title: Na D2 pred Stupavou zišiel kamión mimo vozovku. Polícia vyzvala na zvýšenie opatrnosti 02 - Modified: 2024-03-16 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci sa chytajú za hlavu. 10 rokov riešili podozrivý medzihviezdny signál, nakoniec išlo o hlučný kamión, ktorý išiel okolo 03 - Modified: 2024-03-05 14:56:26 - Feat.: - Title: Havarovaný kamión v blízkosti Incheby odstránili, úsek je prejazdný 04 - Modified: 2024-03-05 11:20:19 - Feat.: - Title: Na bratislavskej diaľnici sa prevrátil kamión, premávku odklonia 05 - Modified: 2024-02-29 17:57:23 - Feat.: - Title: Izrael útočil na dav pri kamiónoch s pomocou v Gaze. Počet mŕtvych stúpol na 104
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:35