poľsko vládaReuters
StoryEditor

Brusel vidí v Poľsku systémový problém. Varšava dostala ultimátum

21.12.2016, 13:25
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia posiela Poľsku nové odporúčania týkajúce sa právneho štátu v krajine, Varšava dostala dva mesiace na to, aby reagovala. Novinárom to po dnešnom rokovaní únijnej exekutívy povedal prvý podpredseda komisie Frans Timmermans. Komisia podľa neho v Poľsku vidí systémový problém.

Komisia dnes posudzovala vývoj, ktorý v Poľsku nastal po predchádzajúcich odporúčaniach, vydaných 27. júla. Timmermans dnes v súvislosti s dianím okolo poľského ústavného súdu zdôrazňoval hlavne otázku nezávislosti súdneho systému.

Poľský prezident Andrzej Duda dnes vymenoval sudkyňu Juliu Przylembskú za predsedníčku ústavného súdu, v ktorom získali prevahu sudcovia vybraní súčasnou konzervatívnou vládou. Podľa opozície ide o ďalšie porušenie ústavy v dlhodobom spore o fungovaní najvyššej súdnej inštitúcie v krajine.

Przylembská nahradila vo funkcii doterajšieho predsedu Andrzeja Rzeplińského, ktorému vypršal mandát v utorok a ešte ten istý deň navrhla skupina sudcov dvojicu kandidátov za jeho nástupcu.

"Chcel by som, aby pani predsedníčka dala do poriadku veci týkajúce sa súdu. Chcel by som, aby skončili stále vážnejšie spory na súde i okolo neho," vyhlásil Duda, ktorý je niekdajším členom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Konzervatívci čelia kritike za zasahovanie do pomerov v tribunále už od vlaňajšieho výrazného víťazstva v parlamentných voľbách, po ktorých začali personálne zmeny na ústavnom súde a rýchlo predložili novelu zákona posilňujúcu vplyv PiS na jeho činnosť. Znepokojenie nad situáciou vyjadrila opakovane Európska únia aj Spojené štáty.

Predstavitelia opozície označili dnešný krok za protiústavný, pretože sa pre navrhnutie sudkyne nevyslovila potrebná väčšina členov pätnásťčlenného tribunálu. "Prezident Duda sa bez akejkoľvek reflexie stáva vykonávateľom plánu Jaroslawa Kaczyńského na zničenie súdu," povedal podľa agentúry PAP na adresu šéfa PiS bývalý minister spravodlivosti Borys Budka z najsilnejšej opozičnej strany Občianska platforma (PO).

Podobnej kritiky sa dočkal už utorkový Dudov krok, ktorým bolo vymenovanie Przylembskej dočasnou predsedníčkou súdu. Podľa právnych expertov ani to nedovoľovala ústava a funkciu mal dočasne prevziať podpredseda súdu.

Komentátori sa väčšinou zhodujú, že dnešný výber posilní rozkol na súde, v ktorom majú po Dudovom utorkovom menovaní nového člena miernu väčšinu sudcovia zvolení parlamentom ovládaným stranou PiS.

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:44