Reuters
StoryEditor

Európski pohraničníci využívajú unikátnu metódu. Migrantov preverujú podľa otlačkov z bômb

22.12.2016, 11:04
Američania a Briti pozbierali tisícky odtlačkov z lepiacich pások používaných v improvizovaných výbušných zariadeniach.

Európski pohraničníci využívajú databázu odtlačkov prstov získaných z podomácky vyrobených bômb nájdených vo vojnových zónach Blízkeho východu. Oznámili to predstavitelia medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Prvýkrát boli použité pri letnej olympiáde v Londýne v roku 2012, aby polícia predišla vstupu podozrivých cudzincov.

Získané dáta poskytli dôležité informácie Britom a účinne pomáhajú pohraničným strážam ďalej. V minulom roku od Interpolu získalo prístup do databázy Nemecko po tom, čo sa stalo cieľovou destináciou veľkého počtu blízkovýchodných utečencov. Vďaka špeciálnym dátam zadržali Nemci od minulého roka troch žiadateľov o azyl.

Informoval o tom zástupca šéfa washingtonskej pobočky Interpolu Royce Walters. O taktike hovoril v Budapešti na decembrovej konferencii súkromnej​organizácie Borderpol združujúcej členov pohraničných služieb z celého sveta. Walters však nešpecifikoval okolnosti odhalených prípadov a nechcela sa k nim vyjadrovať ani nemecká polícia.

Briti využívali dáta už v roku 2012

Americký kriminalista tiež oznámil, že americké a britské jednotky pozbierali tisícky odtlačkov z lepiacich pások používaných v improvizovaných výbušných zariadeniach. "Keď pracujete na hranici, chcete poznať takéto dáta. O to viac, ak sa stretávate s utečencami," povedal Walters podľa serveru Middle East Eye.

Bývalý šéf britskej pohraničnej stráže Tony Smith potvrdil, že údaje získané na Blízkom východe používala britská polícia pri olympiáde v Londýne v lete 2012. Preverovala všetky osoby, ktoré sa chceli ako diváci zúčastniť olympijských športových zápolení.

"Niektorým ľuďom sme zabránili priblížiť sa kamkoľvek v blízkosti olympijských športovísk," povedal Smith, teraz šéf konzultanskej firmy Fortinus Global, ktorá radí pohraničným službám. Smith tiež popisoval, že veľa oficiálnych štátnych agentúr o databáze vôbec nevedela.

"Ak sa snaží dostať do vašej krajiny niekto, ktorého odtlačky prstov boli pred niekoľkými rokmi nájdené na bombe v Afganistane, rozmyslíte si, či ho vpustiť cez hranice," vysvetľoval Smith.

Zavádzajúce informácie?

Ako stojí v Dohovore OSN o štatúte utečencov z roku 1951, štáty musia zamietnuť utečenecký status všetkým, ktorí sú podozriví z vážnych zločinov. Tento dohovor je doposiaľ základným kameňom medzinárodného práva utečencov. Žiadatelia ale zároveň nesmú byť vrátení do krajín, v ktorých by im hrozila ťažká ujma na zdraví.

Kritici z niektorých súkromných agentúr aj akademickej sféry ale varujú, že dáta získané uvedeným spôsobom môžu byť chybné. Nabádajú preto k obozretnosti v ich užívaní.

Niovi Vavoulová, odborníčka na imigračné a trestné právo z londýnskej Queen Mary University varuje, že odtlačky prstov, ktoré nie sú vidieť voľným okom, sú najčastejším zdrojom nepresných dôkazov. "Pohraničníci by mali zvážiť, či využívať tieto databázy. Podkopáva totiž právo utečencov získať medzinárodnú ochranu a zároveň ovplyvňuje prezumpciu ich neviny," povedala.

Podľa neziskovej organizácie Privacy International monitorujúcej vládne narušovanie ľudských práv nie sú dáta získané z bombových zariadení dosť vypovedajúce a môžu viesť k nedorozumeniam. "Žiadatelia o azyl musia všeobecne poskytovať veľmi podrobné dáta, čo je samo o sebe znepokojujúce," uviedla Alexandrine Pirlot do Corbinová z neziskovej organizácie pre Middle East Eye. Ohrozuje to podľa nej slobodu a dôstojnosť utečencov.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:17