Reuters
StoryEditor

Prestížny britský týždenník The Economist vybral "Krajinu roka"

22.12.2016, 14:30
Autor:
rdurdu
Nestačí, aby krajina bola iba bohatá a žila v mieri. Je potrebné, aby jej obyvatelia zažili výrazné zlepšenie.

Aby sa krajina stala držiteľom ocenenia "Krajina roka" podľa prestížneho britského týždenníka Economist, musia byť jej obyvatelia svedkom výrazného zlepšenia. Nestačí, aby bola krajina "len" bohatá a žila v mieri, uvádza web Economist.com. Redakcia vyberala z viacerých krajín.

Jednou z nich je Estónsko. Podľa týždenníka čelí táto pobaltská krajina hrozbám Vladimira Putina, no dokáže plniť kritériá NATO a na obranu vynakladá dve percentá HDP ročne. Jej žiaci sa v testovaní PISA umiestnili veľmi dobre, vzhľadom na fakt, že ide o jednu z najchudobnejších štátov v Európe. Narozdiel od tých našich (písali sme tu).

Úspešný Island

Ďalším adeptom bol Island. Ide o najrýchlejšie rastúcu bohatú krajinu v roku 2016. Economist pripomína aj výhru islandských futbalistov nad tými anglickými na futbalových ME. Medzi favoritov bola zaradená aj Čína. Economist pripomína, že síce ide o diktátorskú krajinu, no exceluje v dvoch dôležitých ukazovateľoch.

Prvým je to, že krajina už dosiahla svoj objem výpúštaných emisií (alebo tak urobí v priebehu dekády) a tiež to, že 14 miliónov obyvateľov sa dokázalo vymaniť z chudoby. Ďalší z favoritov je tiež z Ázie, konkrétne ide o Taiwan.

"Triezva" Kanada

Voliči ostrovného štátu si za prezidentku vybrali ženu, konkrétne Tsai Ing-wen, ktorá čelí "šikane" z Číny, no dokáže sa s ňou zatiaľ dobre popasovať. Economist pripomína, že Taiwan je zraniteľný a veľa bude záležať na Trumpovom postoji a jeho vzťahu k "politike jednej Číny".

Ďalšieho kandidáta na ocenenie by sme našli v Severnej Amerike, konkrétne v Kanade. Tá, podľa Economistu, odolala populizmu a ostala "triezva a liberálna". Týždenník tiež vyzdvihuje kanadskú politiku voči utečencom.

Víťazom sa stáva...

Celkového víťaza však nájdeme v Južnej Amerike. Ocenenie "Krajina roka" patrí podľa Economistu Kolumbii. Krajina ukončila konflikt s povstaleckou skupinou FARC, za čo si jej prezident Juan Manuel Santos vyslúžil Nobelovu cenu mieru. Ukončil sa tak konflikt, ktorý mal za následok tisíce obetí a utečencov. Kolumbijčania odmietli prvé referendum o dohode, ktorú považovali voči povstalcom za príliš miernu.

Po zverejnení výsledkov referenda si obe strany sadli k stolu a problémové časti upravili. Nová dohoda je teraz v parlamente. Economist pripomína, že dohoda obsahuje viacero kontroverzných kompromisov, no dodáva, že Kolumbia sa víťazom stala zaslúžene.

Pre zaujímavosť, minuloročnými víťazmi sa stali Tunisko a Mjanmarsko. 

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:32