Royal Navy
StoryEditor

Najsilnejšie vojenské loďstvo dejín je v hlbokej kríze, na mori bude onedlho bezmocné

24.12.2016, 17:59
Už boli prijaté opatrenia, ktoré majú Royal Navy z krízy vyviesť.

Kráľovské námorníctvo, kedysi symbol postavenia Británie ako svetovej superveľmoci, je v kríze. Naplno ho dostihli škrty, kvôli ktorým čoskoro príde o všetky protilodné rakety. Opravy potrebuje aj šestica najmodernejších torpédoborcov a otázniky sa vznášajú nad rýchlosťou vývoja nových fregát.

Počas vrcholiacich napoleonských vojen malo Kráľovské námorníctvo až 152 radových vojnových lodí. Bolo to viac, než vtedy mal zvyšok Európy dohromady. A trikrát viac ako úhlavný rival Británie, napoleonské Francúzsko.

O dvesto rokov neskôr sa starnúci admirál menom Royal Navy, pomyselný otec prvej novovekej superveľmoci, medzi európskymi kolegami čím ďalej viac hrbí. Dostáva - zatiaľ - ranu za ranou. Ale súčasne hľadí do budúcnosti.

Krutú päťročnicu odštartoval rok 2011, keď Briti vyradili poslednú lietadlovú loď a iná ich vyradené lietadlová loď sa stretla v Stredozemnom mori s francúzskym náprotivkom, loďou Charles de Gaulle. Zatiaľ čo z francúzskej lode štartovali stíhačky nad Líbyu, britskú loď potupne tiahli do Turecka na zošrotovanie. Bola to slušná frčka do tváre britskej námornej hrdosti.

Naposledy britské ministerstvo obrany priznalo, že kvôli škrtom nemá náhradu za starnúce protilodné riadené strely Harpoon. Uviedol to odborný server Jane's. Od roku 2018 sa tak dostrel britských bojových lodí zníži zo 125 kilometrov na približne pätinu - nehovoriac o tom, že im zostanú len rýchlopalné kanóny, zbraň, ktorá nie je porovnateľná s navádzaným strelami.

Ako za Nelsona

Situácia vzbudila trpké posmešky: ako keby admirál Nelson prešiel z diel radových vojnových lodí späť k mušketám!

Náhrada pritom nie je na obzore. V roku 2020 chcú Briti zaradiť do výzbroje aspoň vrtuľníkové protilodné strely Sea Venom, ale tie stačia len na malé ciele. Nasadenie vrtuľníka závisí od počasia, jeho riadené strely majú podstatne menší dosah než protilietadlové systémy väčších lodí prípadných protivníkov - a aj keby stihol vystreliť, veľkú nepriateľskú loď by raketa Sea Venom len uštipla. V skratke, britské hladinové loďstvo bude prakticky bezmocné.

"Je to len ďalší príklad toho, ako nedostatok peňazí zhoršuje národnú bezpečnosť. Byť roky bez rakiet je v poriadku - teda ak v tom čase nebudeme potrebovať proti niekomu bojovať," cituje The Telegraph bývalého veliteľa námorníctva Alana Westa. Počas falklandskej vojny velil fregate, jednej z lodí, ktoré Argentínčania raketami a bombami dokázali potopiť.

Odborník na námorníctvo Nick Childs z Medzinárodného inštitútu strategických štúdií poznamenal, že Británia prichádza o protilodné strely presne v čase, keď im Spojené štáty začínajú prisudzovať väčší význam.

Tiež vojenský analytik Lukáš Visingr označil súčasný stav Royal Navy za neutešený. "Zaznamenal som aj kritiku, že v terajšom stave by snáď Británia prehrala aj vojnu o Falklandy v roku 1982. Je hanebné, že niekdajšia kráľovná morí dnes nemá jedinú plnohodnotnú lietadlovú loď," zmienil pre iDNES.cz skutočnosť, ktorú ostrovanom pripomenul ruský lietadlový krížnik admirál Kuznecov, keď dychčal okolo bielych doverských útesov k sýrskemu pobrežiu.

Fregaty dožívajú, torpédoborce potrebujú opravy motorov

Ďalšiu závažnú správu priniesol výbor pre obranu Dolnej snemovne britského parlamentu. Súčasný počet 19 fregát a torpédoborcov označili britskí poslanci za žalostný, hlboko pod potrebnými číslami. Ešte v roku 1997, kedy sa svet zdal mierumilovnejší ako dnes, mali Briti 35 fregát a torpédoborcov.

Šesť torpédoborcov so silnou protileteckou výzbrojou síce patrí k najlepšiemu, čo Kráľovské námorníctvo má, avšak potrebujú opravy motorov. Majú problémy v horúcich - klimaticky aj politicky - oblastiach sveta. Trebárs v Perzskom zálive. Trinástim starnúcim fregatám zasa začne od roku 2023 končiť životnosť - po jednej fregate každý rok.

Analytik Lukáš Visingr pre iDNES.cz uviedol, že Briti majú plány, ako starnúce fregaty nahradiť. Chystajú dva nové typy - jeden určený primárne pre boj proti ponorkám, druhý na úrovni viacúčelovej fregaty. Protiponorková sa snáď onedlho začne vyrábať, viacúčelová je na papieri. Poslanci z výboru pre obranu varujú, že zdržanie si nemožno dovoliť - kvôli zachovaniu počtu lodí, udržanie kvalifikovanej pracovnej sily aj kvôli tomu, že prieťahy sa jednoducho predražujú.

"Problém Royal Navy nie je v kvalite, ale v kvantite. Šesť torpédoborcov je jednoducho málo, malo by ich byť aspoň dvakrát toľko. Nových fregát má byť podľa plánov celkom trinásť, lenže pre efektívne prítomnosť na svetovom oceáne by to malo byť opäť najmenej dvakrát toľko," dodáva Visingr, podľa ktorého Británia bude musieť v počte lodí a tempe stavby pridať. Celkovo ale predpokladá, že britské námorníctvo začne silnieť už čoskoro.

Dva obri zvestujúce lepšie časy

Oficiálne britské miesta uisťujú, že obranný rozpočet teraz už rastie, a upozorňujú na desaťročný plán zbrojenia v objeme 178 miliárd libier. Spojené kráľovstvo navyše v NATO je za člena, ktorý na svoju obranu vynakladá v pomere k HDP pomerne slušné peniaze.

Najväčšia budúca zbrojná akvizícia Kráľovského námorníctva je návrat k lietadlovým lodiam. Už na budúci rok by malo námorníctvo prevziať zbrusu nový nosič Queen Elizabeth, ktorý za niekoľko rokov doplní sesterská loď Prince of Wales. Obe sa budú veľkosťou blížiť americkým lietadlovým lodiam, väčšie plavidlá nikdy Briti nepostavili. Symbolicky aj reálne sa tak vrátia do pozície námornej superveľmoci.

Obe lietadlové lode sú určené na prevádzkovanie štyroch desiatok lietadiel vrátane radarom ťažko zistiteľných stíhačiek F-35B, prípadne pre námorné použitie upravených lietadiel Typhoon či Gripen. A tiež bezpilotných strojov.

Podľa Visingra možno očakávať, že britské palubné lietadlá budú schopné niesť moderné vyvíjané protilodné strely, akými sú nórske NSM alebo americké LRASM. O druhú spomenutú strelu, vyvíjanú ako "neviditeľnú", majú záujem nielen Briti, ale napríklad aj Austrália či Kanada.

"Ak by sa Briti rozhodli rozšíriť nukleárny arzenál o niečo menšie, než sú strategické rakety Trident na ponorkách, tak sa logicky ponúka, že by lietadlové lode boli schopné fungovať aj ako základne pre letecké taktické jadrové útoky," usudzuje Visingr.

Predtým, než sa britské námorníctvo takto výrazne posilní, sa ale podľa všetkého bude musieť pár rokov obísť len s kanónmi. Ako za admirála Nelsona.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:27