StoryEditor

Do Čierneho mora sa zrútilo lietadlo, zomrelo vyše 90 ľudí. Rusi prešetrujú všetky možné príčiny

25.12.2016, 06:31
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Záchranný tím spresnil, že fragmenty lietadla našiel vo vzdialenosti približne 1,5 kilometra od pobrežia v hĺbke 50-70 metrov.

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov dnes povedal, že vyšetrovatelia skúmajú všetky možné dôvody, prečo sa dnes ráno zrútilo do Čierneho mora ruské vojenské lietadlo s 92 ľuďmi na palube, vrátane možnosti teroristického útoku. 

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktor Ozerov predtým povedal, že zrútenie lietadla mohlo byť zapríčinené zlyhaním techniky alebo posádky, súvislosť s terorizmom je však vylúčená.

Prešetrujú "celé spektrum" možných príčin

Minister dopravy však popoludní, na otázku, či vyšetrovatelia zvažujú aj možnosť teroristického útoku, pripustil, že prešetrujú "celé spektrum" možných príčin. A dodal, že je predčasné špekulovať o príčine dnešnej havárie.

Vojenské lietadlo Tu-154 sa zrútilo do mora tesne po medzipristátí v Soči. Lietadlo letelo do Sýrie, kde mal mať spevácky zbor svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci novoročný koncert na ruskej vojenskej základni.   

Predpokladá sa, že všetci na palube lietadla zahynuli. Záchranári doteraz vylovili z mora 10 tiel. Väčšina tiel bude zrejme v hlavnej časti trupu lietadla, ktorý zatiaľ nelokalizovali.

Príčinu havárie stroja by mali objasniť čierne skrinky lietadla, podľa ministra Sokolova sa však budú hľadať ťažko, keďže neboli vybavené vlastným signalizačným zariadením.

Hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Svetlana Petrenková medzitým uviedla pre agentúru TASS, že vojenskí vyšetrovatelia v tomto prípade preverujú podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia pravidiel letovej bezpečnosti. Výbor už zaistil príslušné dokumenty a vypočúva osoby, ktoré sa podieľali na príprave letu.

64 členov súboru Alexandrovcov

Havarovaný stroj smeroval z prímorského mesta Soči na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Jeho trosky lokalizovali v 70 metrov pod hladinou Čierneho mora vo vzdialenosti 1,5 kilometra od ruského pobrežia, informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Zložky nasadené do pátrania už podľa údajov TASS našli aj telá najmenej štyroch obetí.

V lietadle sa nachádzalo 84 cestujúcich a osemčlenná posádka. Ministerstvo obrany zverejnilo zoznam pasažierov, medzi ktorými bolo 64 členov súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

Podľa Konašenka sú pri pátracích a záchranných prácach využívané štyri lode, päť vrtuľníkov a bezposádkové lietadlá. Práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin je o udalosti priebežne informovaný.

Premiér Fico: Je to veľká strata pre ruskú kultúru

Predseda vlády SR Robert Fico v súvislosti s dnešným leteckým nešťastím v ruskom Soči zaslal sústrastný telegram prezidentovi Ruskej federácie Vladimírovi Putinovi.
"S hlbokým zármutkom som prijal správu o tragédii lietadla v ruskom Soči, na palube ktorého cestovala takmer stovka ľudí, medzi inými aj členovia legendárneho súboru Alexandrovci. Vyjadrujem nesmiernu ľútosť nad každou ľudskou obeťou," uviedol predseda vlády.

"Osobne som poznal umeleckú činnosť  Alexandrovcov, ktorí pravidelne hosťovali aj na Slovensku. Je veľkou stratou pre ruskú kultúru, že prichádza o mnohých členov tohto významného umeleckého súboru, ktorý je už dlhé roky veľvyslancom ruskej kultúry a jednou z jej vlajkových lodí. Je mi to veľmi ľúto," zdôraznil premiér. 

Záchranári vytiahli prvého mŕtveho

Tupolev Tu-154 je trojmotorové prúdové lietadlo vyvinuté začiatkom 70. rokov 20. storočia, ešte v sovietskom období.

"Asi šesť kilometrov od pobrežia Soči sa našlo telo človeka, ktorý zahynul v dôsledku katastrofy lietadla Tu-154 ministerstva obrany. Telo bolo vytiahnuté na palubu záchranného plavidla," povedal agentúre Interfax rezortné hovorca, generál Igor Konašenkov.

Výberová chronológia havárií ruských lietadiel v roku 2016:

19. decembra 2016 - obeť žiadna
Havária lietadla ruského ministerstva obrany, ku ktorej došlo v severnej časti Sibíri, si nevyžiadala obete na životoch, viacero cestujúcich však utrpelo vážne zranenia. Stroj typu Iľjušin Il-18 s 32 cestujúcimi a sedemčlennou posádkou sa zrútil pri núdzovom pristávaní v Bulunskom rajóne na území Jakutskej republiky. Stroj letiaci z Jekaterinburgu prepravoval skupinu armádnych dôstojníkov. Miesto havárie sa nachádza približne 30 kilometrov od dediny Tiksi na pobreží Severného ľadového oceánu.

19. marca 2016 - obetí 62
 Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka.. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky. Pilot pochádzal z Cypru, druhý pilot bol Španiel.

29. februára 2016 - obeť jedna
Počas cvičného letu sa v Rusku zrútilo bojové lietadlo Suchoj Su-25. Pilot zahynul na mieste. K havárii došlo v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Stroj nemal žiadne zbrane a zrútil sa v neobývanej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:29