Reuters
StoryEditor

Izrael po rezolúcii OSN zrušil hlasovanie o výstavbe na palestínskej pôde

28.12.2016, 12:42
Autor:
ČTKČTK

Úrady v Jeruzaleme zrušili hlasovanie, v ktorom mali v stredu schvaľovať výstavbu takmer 500 nových bytov pre Izraelčanov v okupovanom východnom Jeruzaleme. Agentúre Reuters to povedal jeden z členov príslušného výboru pre výstavbu Hanan Rubin.

Hlasovanie bolo podľa Rubina odložené na žiadosť premiéra Benjamina Netanjahua. K zastaveniu výstavby osád vyzvala minulý týždeň Izrael vo svojej rezolúcii aj Bezpečnostná rada OSN.

Netanjahu nechce prilievať olej do ohňa

Úrady podľa Rubina k odloženiu hlasovania pristúpili tiež kvôli tomu, aby neboli ešte viac poškodené vzťahy s Obamovou administratívou, ktorá s výstavbou osád nesúhlasí. Rozhodovať sa malo o výstavbe 492 bytov pre Izraelčanov v osadách Ramot a Ramat Šlomo.

K tomuto kroku radnica pristúpila len pár hodín pred prejavom amerického ministra zahraničia Johna Kerryho, ktorý by v stredu mal načrtnúť svoju predstavu ukončenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Šéf americkej diplomacie by mal prehovoriť o 17:00 SEČ a hovoriť by mal práve aj o obviňovaní Američanov, že Izraelčanov nepodržali a dokonca stoja za návrhom piatkovej rezolúcie.

"Premiér uviedol, že podporuje výstavbu v Jeruzaleme, avšak na druhej strane nemusí teraz ešte prilievať olej do ohňa," uviedol Rubin. Ako poznamenala agentúra Reuters, príslušný výbor sa schádza pravidelne a môže sa rozhodnúť, že výstavbu schváli niekedy nabudúce.

Izrael rezolúciu odmietol

Bezpečnostná rada OSN schválila v piatok 23. decembra rezolúciu, ktorá po Izraeli požaduje, aby ukončil výstavbu židovských osád na okupovanom palestínskom území. Spojené štáty, ktoré židovský štát vždy v predchádzajúcich hlasovaniach v OSN podporovali, sa tentoraz hlasovania zdržali. Dokument tak mohol prejsť.

Izrael už oznámil, že sa rezolúcii nepodriadi. Netanjahu označil dokument za "neobjektívny a hanebný" a vyhlásil, že Izrael prehodnotí svoje vzťahy s OSN, vrátane prítomnosti zástupcov tejto inštitúcie v Izraeli.

Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s Pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania dlhodobo usilujú. Chcú preto, aby z Predjordánska, teda Západného brehu, odišli všetci izraelskí vojaci i osadníci. Na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme žije asi pol milióna Židov a asi 2,5 milióna Palestínčanov.

Izrael považuje Jeruzalem za nedeliteľný, Palestínčania ale chcú východnú časť mesta vyhlásiť za hlavné mesto svojho budúceho štátu. Práve výstavba nových židovských osád je jedným z dôvodov, prečo sa nedarí obnoviť mierové rokovania medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Na palestínskej strane sú zase prekážkou útoky palestínskych radikálov na židovských obyvateľov krajiny.

01 - Modified: 2024-05-17 16:42:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda počas operácie v Pásme Gazy našla telá troch rukojemníkov 02 - Modified: 2024-05-17 12:27:10 - Feat.: - Title: Izrael útočil na oblasti na juhu Libanonu 03 - Modified: 2024-05-17 12:00:18 - Feat.: - Title: Gentská univerzita prerušila väzby s troma izraelskými inštitúciami 04 - Modified: 2024-05-17 11:23:05 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu, reagoval Izrael na obvinenia v Haagu 05 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 04:39