Youtube/FTV Prima
StoryEditor

Česko znepokojilo video, na ktorom si chlapci ľahli pod prechádzajúci vlak. Je to podvrh, tvrdí polícia

28.12.2016, 13:50
Autor:
gorgor
Chlapcov zo záznamu sa polícii vypátrať nepodarilo.

Policajti ukončili vyšetrovanie prípadu s videom, na ktorom sú zachytení dvaja chlapci, ako si v Ústí nad Labem - Střekove líhajú na koľaje a nechávajú nad sebou prejsť vlak. Došli k záveru, že záznam je s najväčšou pravdepodobnosťou podvrh.

"Vedú nás k tomu všetky zistené informácie," povedala MF DNES krajská policajná hovorkyňa Veronika Hyšplerová.

Polícia chlapcov nevypátrala

Na výsluch museli napríklad ísť všetci približne dvadsiati rušňovodiči, ktorí po tejto trati jazdia. Hovorili s nimi ako policajti, tak ich zamestnávateľ, teda České dráhy.

"Ani jeden z nich nezaznamenal žiadny pohyb v koľajisku," uviedla Hyšplerová.

Rušňovodič by musel takúto vec okamžite nahlásiť. Navyše by musel zastaviť a ísť sa pozrieť, či sa ľuďom na koľajniciach niečo stalo.

Chlapcov zo záznamu sa polícii vypátrať nepodarilo. Krátko sa s nimi spojil len reportér TV Prima, ktorá na video na začiatku novembra upozornila. Cez internet sa od nich najskôr dozvedel, že si do koľají ľahli, pretože "stávka je stávka". Po odvysielaní reportáže sa mu ale ozvali, že video je montáž.

Správanie chlapcov označili správcovia železnice za hlúpe

Tvorcovia videa si podľa Primy hovorili LMX Films. Akonáhle sa o video začali zaujímať médiá a polícia, zmazali z YouTube celý kanál pod týmto názvom. Rovnako tak zmizol aj ich profil z Facebooku.

​Prípadom sa teraz zaoberá český úrad spravujúci železnice. "Vec bola postúpená nám, pretože došlo k porušeniu zákona o dráhach. Vstúpili do koľajiska na mieste, ktoré nie je verejnosti prístupné," uviedol hovorca úradu Martin Novák.

Aktérom z videa preto v správnom konaní hrozí desaťtisícová pokuta (370 eur).

Polícia pri vyšetrovaní úzko spolupracovala tiež so Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Jej zástupcovia označili správanie chlapcov za hlúpe.

"Keby bolo video pravé, bol by to obrovský hazard. Ale aj keď nie, je to úplná hlúposť. Vstúpili do koľají, čo je veľmi nebezpečné. Môžu k takému konaniu navyše inšpirovať niekoho iného,​​" podotkla hovorkyňa SŽDC Kateřina Šubová.

Pozrite si reportáž TV Prima o prípade chlapcov, ktorí si mali ľahnúť na koľajnice pred tým, ako prešiel vlak:  

01 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 02 - Modified: 2024-04-04 10:28:33 - Feat.: - Title: Všetko pre stabilné ceny. Rusko v marci znížilo vývoz benzínu po železnici na polovicu 03 - Modified: 2024-03-30 10:29:00 - Feat.: - Title: Tragédia na koľajniciach. Polícia preveruje okolnosti nehody, pri ktorej vlak zachytil ženu v Kremnici 04 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 05 - Modified: 2024-03-26 07:54:43 - Feat.: - Title: Deutsche Bahn postupne znížia pracovný čas rušňovodičov na 35 hodín týždenne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:34