AP
StoryEditor

Zoberú vás a hodia do diery, opísala turecká novinárka väzenie. Hrozí jej doživotie

30.12.2016, 15:37
Autor:
sansan
Vo väzení sa ocitla pre prácu pre prokurdský denník.

Turecký súd vo štvrtok prepustil z väzby uznávanu novinárku a spisovateľku Asli Erdoganovú, ktorá bola v auguste zadržaná kvôli svojej práci pre už zakázaný prokurdský denník Özgür Gunda. Ten turecké úrady označovali za hlásnu trúbu separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Na začiatku januára však Erdoganovú čaká súd, ktorý jej môže vymerať až doživotie.

"Ešte si to neuvedomujem, som v šoku," povedala Erdoganová novinárom krátko po svojom prepustení. "Jednoducho vás zoberú a hodia do diery. Je to veľmi ťažké, ako keby som bola stále vo vnútri," dodala v slzách.

132 dní

Obľúbená spisovateľka, ktorej romány boli preložené do niekoľkých jazykov, strávila vo väzbe 132 dní. Erdoganová (zhoda s menom tureckého prezidenta je čisto náhodná) čelí obvineniu z podpory terorizmu za to, že ako autorka stĺpčekov a poradkyňa pôsobila v prokurdskom denníku Özgür Gunda, ktorý súd v auguste zakázal kvôli údajnej propagande v prospech PKK. Policajti vtedy zadržali a vypočúvali celú redakciu novín, väčšinu novinárov potom ale prepustili.

Okrem Erdoganovej sa vo štvrtok dočkala prepustenia tiež medzinárodne uznávaná lingvistka a prekladateľka Necmiye Alpayová, ktorá vo väzbe strávila 120 dní. Alpayová s denníkom spolupracovala, píše The Guardian.

Do smrti za mrežami?

Osud oboch žien však zostáva neistý. Na 2. januára je naplánované súdne konanie, kde sa budú zodpovedať zo svojej údajnej podpory teroristov. V prípade dokázania viny im hrozí až doživotné väzenie. Aj po prepustení sú ženy pod dohľadom úradov a nesmú opustiť Turecko.

"Sú stíhané za texty a myšlienky, ktoré podľa tureckého práva nie sú v žiadnom prípade trestné," reagoval poslanec opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Barış Yarkadaş.

70-ročná Alpayová aj 49-ročná Erdoganová trvajú na tom, že sú nevinné. "Budem sa brániť tak, ako keby zákony stále existovali. Som spisovateľka a zmyslom môjho bytia je rozprávať príbeh," prehlásila Erdoganova.

Novinári pod tlakom

Neziskové organizácie dlhodobo kritizujú stále sa zhoršujúcu situáciu pre novinárov pôsobiacich v Turecku. Podľa Platformy pre nezávislú žurnalistiku bolo v krajine v posledných mesiacoch zatknutých takmer 120 novinárov, 80 z nich počas vyšetrovania júlového pokusu o puč. Turecká vláda tiež zavrela viac ako stovku médií či vydavateľstvo.

Zatiaľ posledným zadržaným novinárom je Ahmet Šik z opozičného denníka Cumhuriyet, ktorý bol podľa al-Džazíry zatknutý pre podozrenie z teroristickej propagandy. Investigatívny reportér Šik už vo väzení strávil dvanásť mesiacov v rokoch 2011 a 2012, v roku 2014 dostal cenu UNESCO za nezávislú novinárčinu.

01 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:10